Djurrättsterroristerna och våldet

Kartläggningen av djurrättsaktivisterna i Sverige fortsätter med en genomgång av våldet som alla har en gemensam nämnare – Djurrättsalliansen. 

På en internationell konferens 2015 beskrevs ”den mest militanta djurrättscellen någonsin i Sverige och kanske Europa” och den har kopplingar till just Djurrättsalliansen.

En 22-åring aktiv i Djurrättsalliansen dömdes 2012 till 3,5 år i fängelse för att att skickat hotbrev till en handläggare på Jordbruksverket och för att han kastat in en brandbomb på en hamburgerrestaurang.

2012 försvarade de när 1500 minkar släpptes ut av aktivister, men hävdade att de själva inte hade något med det att göra. Att minken betraktas som ett skadedjur och äter upp fågelungar är inget aktivister bryr sig om. Man får skjuta och fånga mink i fällor just för att de är skadedjur.

2014 åtalades fem personer för att ha kastat in yxor hos en bonde som planerade att starta minkfarm, två gravar skändades och släktingar hotades. Innan angreppet hade en av dem gripits när han var på väg till en minkfarm i Småland, i bilen hittades moltov cocktails. De fick sedan höjt straff i Hovrätten. 

2010 gjorde SR Kaliber ett program om Djurrättsalliansen och att de med rena maffiametoder och mordhot tvingar affärsägare att stänga ner. De krossar rutor och vandaliserar tills affärsägaren skriver på ett kontrakt och då upphör skadegörelsen. Brev med mordhot skickas till dem och deras barn.

2010 i Göteborgs tingsrätt hölls rättegång i ett av de mest omfattande åtalen mot djurrättsaktivister vi ditintills haft i Sverige – en av de åtalades hade 19 åtalspunkter mot sig. Samtliga var kopplade till Djurrättsalliansen.

SMMI:s styrelsemedlem Toivo Jokkala försvarade 2011 de våldsamma aktivisterna som hotade butiksägare och kastade brandbomb mot McDonalds. Han är fd chefredaktör för tidningen Djurens Rätt. Han tyckte att det var mediedrev och att terroristerna ”demoniserades”.

2016 utsattes en kycklingbonde för regelbundna hot. När artikeln skrevs i juli hade hoten pågått i 10 månader. De började komma när han kritiserade Martin Smedjebacks projekt Tomma burar och Djurrättsalliansen efterlyste till och med hans adress mot hittelön.

Samma år skrev en representant för Djurens rätt ett hot om våldtäkt till en mjölkbonde i Värmland. Samma person fick även ta emot mordhot och kidnappningshot.

I november 2011 bombhotades en anställd på Astra Zeneca av djurrättsaktivister.

2003 åtalades djurrättsaktivister för omfattande skadegörelse på en kycklingfarm.

2009 släppte Djurrättsalliansen en film de filmat under 2 år (!) genom att bryta sig in på olika grisuppfödningar. Media ställde inga kritiska frågor utan svalde materialet med hull och hår. 

De polisanmälde sedan 92 grisbönder . Ingen åtalades. För att ingen hade begått några fel som gick att belägga. Det kan bero på att de filmade under två år och klippte ihop materialet som de ville för att få fram sina poänger. Ansvaret att det fick så stort gensvar att även politiker direkt engagerade får media ta på sig som struntade i att ställa kritiska frågor.

2011 hölls rättegången mot två personer som vid flera tillfällen brutits sig in på Blacksta gård i Sörmland och filmat.

En av de åtalade var Malin Gustavsson. Som vid tillfället arbetade på TV4. Hon fick när hon dömdes sluta där. Men att hon under tiden hon bröt sig in och filmade djur på olika gårdar samtidigt jobbade som journalist är ändå graverande.

Hennes advokat Peter Althin tycker att det är kul att vi har så engagerade ungdomar. Omdömeslösheten når nya nivåer. 

Men det är ju så här det låter, och det är de här signalerna alla andra skickar – våld, hot och mordbrand är helt okej om det kommer från djurrättsaktivister. Då kan man ge bidrag till organisationer som bjuder in och samarbetar med dem, de bjuds in i finrummen och inget avståndskrävande av de som samarbetar med dem krävs.

Byt ut djurrättsaktivist mot nazist och se om det ser annorlunda ut.

Det är ingen skillnad alls mellan islamistiska hatpredikanter som vill att homosexuella ska brännas, nazister som hotar journalister eller djurrättsaktivister som kastar molotov cocktails, kastar yxor och hotar att våldta bönders barn. De som bjuder in dem och dessutom har statsbidrag borde både direkt bli av med bidragen och förkastas som oseriösa.

Men inte Djurrättsalliasnen. De ordnar istället en Vegomässa. Där bland annat ICA och Garant ställer ut. 

Och genom att ställa ut på deras mässa legitimerar faktiskt ICA och Garant Djurrättsalliansens våld. I princip samtliga fall som jag redovisat för här ovan har direkt med dem att göra. Ändå säger de gång på gång att de inte alls stödjer våld som metod. Precis som att ingen islamistisk organisation någonsin som bjudit hatpredikanter förstått att just denna predikant hatar kvinnor och homosexuella.

Alla andra organisationer som samarbetar med Djurrättsalliansen legitimerar också våldet genom det. Djurens rätt, SMMI, ABF och övriga är en del av rörelsen och en del av problemet.

Till exempel Svenska Kyrkan, som skrivit artikel med Djurens rätt. Läkare för framtiden är för övrigt en Facebook-grupp som drivs av extrema veganer, som också råkar vara läkare. Så luras inte av jobbtiteln, det är helt vanlig djurrättssextremism bakom dem också, att få alla att bli veganer. David Stenholz är själv vegan sedan 20 år och slutade som cancerläkare i Västerås efter uttalanden om cancer och vegetarisk kost. Han debatterar också att mjölk är farligt. 


SMMI:s valberedare Jonas Norberg är för övrigt volontär webmaster just för Läkare för framtiden. 

Svensk miljö- och matinformation finansieras alltså av bland annat Konsumentverket men varifrån resten av pengarna kommer är oklart. Men har man två heltidsanställda rör det som om minst 1,5 miljoner kronor per år i intäkter. I styrelsen för SMMI sitter flera kända aktivister och revisorn för föreningen är en känd djurrättsaktivist som kallar sig icke-våldsaktivist men för honom innebär det att göra inbrott är okej. SMMI har i sin tur Vegoforum ihop med ABF där Djurrättsalliansen ingår.

Kopplingarna är alltså nära till landets mest militantasd och våldsbejakande terroristverksamhet inom djurrätt. Ändå daltas det med detta.

Problemet är inte bara det. Utan att de mer rumsrena delarna av den här extremismen, dvs SMMI, i sin tur bjuds in till den politiska makten. De redogör själva i sin verksamhetsberättelse för 2017, ni vet dem utan några siffror, att de sitter med i en referensgrupp för ett forskningsprojekt på SLU för att kunna införa köttskatt via klimatmålen istället för att införa den direkt.

Och de deltog 2017 på ett rundabords-samtal på Näringsdepartementet. Där deltog även Djurens rätt, som också samarbetar med militanta Djurrättsalliansen. Givetvis var även Naturskyddsföreningen med.

Tyvärr är den här aktivismen inte bara statsfinansierad och våldet därigenom någonstans sanktionerat och accepterat – det ingår sedan länge i myndigheternas jobb att opinionsbilda för att få ner köttätandet och öka vego.

Redan 2008 (ja, under Alliansen) fick Livsmedelsverket i uppdrag att göra just det  – opinionsbilda mot kött. I den rapport jag hittat dyker ett känt namn upp – Per-Anders Jande. Då som representant för Jordens Vänner, som var med och tog fram rapporten. Rapporten heter ”På väg mot miljöanpassade kostråd” och publicerades 2008, rapporten gjordes av en forskare på SLU. Förutom att den marknadsför miljörörelsen alla slags grenar, som Jordens Vänner och WWF, så kan man läsa om opinionsbildningen.

”Detta innebär att myndigheten inom livsmedelsområdet ska arbeta för att minska konsumtionen av kött och köttprodukter”

”Myndigheten har fått en annan roll sedan verket 2006 tilldelads ett sä

rskilt sektoransvar för miljömålsarbetet. Det innebär att myndigheten ska vara samlande och pådrivande samt stödja övriga berörda parter i det nationella arbetet för en ekologiskt hållbar utveckling”

Detta är alltså staten som finansierar staten att bedriva opinionsbildning. Mot kött.

Slutsatserna i de här två inläggen är att våldet från djurrättsterrorister, som nästan uteslutande är engagerade i Djurrättssalliansens, accepteras och legitimeras av såväl media som staten och andra aktörer. De ses som engagerade ungdomar, inte som våldsamma och kriminella.

Vi kan inte ha dubbla måttstockar när det gäller våld. Det är alltid oacceptabelt.

Dra in samtliga bidrag till alla organisationer som samarbetar med Djurrättsalliansen precis som Sveriges Unga Muslimer nyligen förlorade sitt statsbidrag för att de bjudit in hatpredikanter. Och sluta legitimera dem.

……………………

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!