Djurrättsterrorister i finrummen


I det här och nästföljande inlägg kartlägger jag den militanta djurrättssrörelsen, som trots mordhot, maffiametoder, gravskändning och moltov cocktails får vara med i finrummen. I första inlägget visar jag hur organisationerna hänger ihop. I nästa inlägg går jag igenom våldet. 

Som vi vet sedan gammalt daltas det när våld kommer från vänster. Men det daltas också med djurrättsaktivister, som ostört både får statsbidrag och myser på ABF och bryter sig in hos bönder, kastar in yxor hos minkfarmare och skändar gravar.

Jordbrukets affärstidning (ATL) har länge granskat djurrättsaktivister, för att deras medlemmar är målgruppen för brottet och för att media i vanlig ordning har ett svalt intresse, även om det finns några undantag.

En av dessa aktivistgrupper har det beskedliga namnet Svensk mat- och miljöinformation, SMMI. Men de driver i sin tur andra organisationer. Och i styrelsen för SMMI sitter kända djurrättsaktivister med kopplingar i de mest extrema miljöerna.

ATL konstaterar att de fått över 1,5 miljoner kronor sedan 2009 från Konsumentverket. 

Men hur organisationens ekonomi ser ut är de som alla dessa bidragsentreprenöriella förtegna om. I deras verksamhetsberättelse för 2017 finns detta futtiga om ekonomi:

Enligt den har de två heltidsanställda och de har stor verksamhet i bland annat Almedalen, där det är erkänt dyrt att göra ens det minsta eventet. Så budgeten måste vara minst 1,5 – 2 miljoner kronor per år.

Varifrån kommer pengarna? Varför är de så hemliga?

Från Konsumentverket får de bidrag för att “de vill minska vår köttkonsumtion”. Sanningen är att de vill att alla blir veganer oavsett vad utredaren nedan säger.

De är själva veganer och lobbyismen går ut på det men precis abortrörelsen slutat demonstrera med foster på plakat utan jobbar med juridiken och samvetsfrihet istället, för att den mjuka vägen nå målet att avskaffa alla aborter gör dessa extrema veganer på samma sätt. De jobbar därför med Köttfri måndag, som är SMMI:s projekt, och “vegonorm”, dvs att göra köttätande till specialkosten. Köttfri måndag drivs av Jonas Paulsson, som sedan länge är djurrättsaktivist, startade Djurens parti och tidigare satt i kommunfullmäktige i Täby för Miljöpartiet. Han ledsnade på partipolitiken när han inte fick med sig folk på att tvinga bort kött från bland annat skolor på måndagar, med hänvisning till “allmänhetens intresse“.

Att standard är vegetariskt i all offentligt sektor är en av deras frågor.  Sebastian Mellgren heter en av de som jobbar med SMMI, bland annat i Köttfri måndag då han föreläser på skolor .

2016 stod Mellgren under Pride i Djurens rätts monter. Och det är inte märkligt, för SMMI har nära band med de och andra aktivister.

I styrelsen för SMMI sitter följande personer

 • Ordförande heter Per-Anders Jane och är till vardags är nyordsansvarig på Språkrådet. Han tyckte 2014 att “kärrtorpa” var årets nyord. Varför inte “att kärrtorpa” lika gärna kan betyda “hugga nazist i ryggen” är oklart, det var där Joel Alströmer Bjurgren, en känd AFA-aktivist och senare Revolutionära Fronten, gjorde just det och dömdes till ett långt fängelsestraff. Han intervjuades även i Fria Tider 2014, ironiskt nog. Men att Jande är aktivist är ingen hemlighet. Han har en lång bakgrund inom djurrätt och miljörörelsen och var tidigare aktiv i Jordens Vänner.

Jande nämns också i en kandidatuppsats på Södertörns högskolan, för att ha försökt påverka hela uppsatsens innehåll vilket resulterade i att avsnittet till slut ströks helt och hållet.

2016 skrev han en debattartikel där han jämför mjölkbönder med Josef Fritzl.

Men föreningens revisor är en av de mest intressanta, precis som ATL konstaterade i sina artiklar – Martin Smedjeback.

Som även fått ett stort reportage i Filter förra året. Han har varit djurrättsaktivist länge och sitter regelbundet i fängelse för det han beskriver som “icke våld“. Men det är inte det han eller hans polare sysslar med faktiskt. Att bryta sig in hos folk och företag och släppa ut djur i naturen är nämligen inte icke-våld. Att sittstrejka är icke-våld. Att hungerstrejka. Eller andra Gandhi-inspirerade metoder, att begå brott och hota folk är inte det.

Han har bland annat suttit i fängelse för att ha befriat en (1) lax, en annan gång 8 hönor. 2010 stod han och en annan person åtalade för att ha brutit sig in på SAAB i Linköping för en avrustningsattack mot JAS. Han fick 5 månader och 150 000 i skadestånd, så det är inte bara ägare till laxar och hönor Smedjeback ger sig på.

Men det han gör är alltså att släppa ut djuren i naturen. Hönor är inte ett vilt djur i Sverige. De är bytesdjur, för bland annat rävar. Så den där “icke-vålds”-aktiviteten resulterade med stor säkerhet i en plågsam död hos samtliga hönor, som slets i stycken av något rovdjur. Utan bedövning som svenskt djurskydd alltså kräver när man slaktar djur.

Men sådant har man inte lust eller tid att tänka på när man är aktivist antar jag, hög på egen godhet. 

Smedjeback är en del av den militanta djurrättsaktivismen i Sverige, där Djurrättsalliansen är de värsta. De drar sig inte för grova brott. Trots detta är de välkomna in i värmen hos alla andra. Som ni kan se var en av de första sakerna Smedjeback gjorde i sitt projekt “Ett år för djuren” att gå på ett medlemsmöte hos Djurrättsalliansen.

SMMI har inte bara Köttfri måndag som sidoorganisation utan har även organisationen/projektet Vegoforum, som de äger ihop med ABF.  

Och där dyker Djurrättsalliansen upp, och givetvis Djurens rätt.

Djurens rätt har ofta saker gemensamt med Djurrättsalliansen, bland annat hade de Valsnack ihop med dem i förra valet och de har gett dem pris. 

Precis som SMMI lever Djurens Rätt på bidrag. De får bland annat bidrag av MUCF. Sedan 2013 har de fått 1,3 miljoner den vägen, ironiskt nog för verksamhet mot våldsbejakande extremism

För polarna Djurrättsalliansen är våldsbejakande extremister. 

Kartläggningen om våldet fortsätter i nästa inlägg.

……………………………

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet “Pampens historia

0 kommentarer till Djurrättsterrorister i finrummen

 1. Det är fantastiskt att varje statlig myndighet med självaktning anser det vara av vikt att driva ett eget bidragstombola och därigenom med skattemedel understödja allsköns fina människor i goda organisationer som vill lägga livet till rätta i enlighet med myndighetens skönsmässiga bedömning. Hur vore det om Konsumentverket prioriterade sin egen verksamhet. Statliga myndigheter som godtyckligt understödjer ideologiska kommissarier i “civilsamhället”, är demokratiskt barockt.
  Om en djurrättsorganisation inte genom frivilligt understöd kan finansiera sin verksamhet, så innebär det föga förvånande att den saknar stöd (frivilliga medlemmar), denna detalj, tidigare fullständigt självklar genom folkrörelsernas utveckling har ersatts av ett bidragsknarkande “civillsamhälle” helt frikopplat från
  genuint folkligt stöd – bidragsentreprenöriell pseudodemokrati.

 2. Har Lantmännen rent mjöl i påsen? Har de inte påverkats av ”Djurens rätt”?

 3. Mycket bra! Sätt dit dom bara !
  En grej bara: Jonas Paulsson ledsnade på partipolitiken i Täby “när han inte fick med sig folk på att tvinga bort kött från bland annat skolor på måndagar”. Men han var inte mer less på partipolitiken att han kort därefter (eller egentligen redan innan han lämnat MP) startade ett eget parti? Hur less kan han då egentligen ha varit? Inte särskilt less verkar det som? Förresten visade Aktuell hållbarhets granskning nyligen att en klar majoritet av kommunerna infört köttfria dagar så det verkar som att han visst fick med folk. Men bra skrivet! Sätt dit dom! Speciellt Jonas Paulsson för han är en jvligt ful fisk! Var ska jag swisha mitt bidrag för att finansiera ditt eminenta arbete med att granska dessa skumraskfigurer som använder sig av sina demokratiska friheter för att undergräva den korrupta köttindustrin som nästlat sig in regeringens korridorer och badar i skattebetalarnas pengar?
  Jonas
  Ps om du är så smart varför tar du inte och replikerar mig på någon debattsida någon gång?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap