Därför förlorade sossarna valet 2018

Om de kommer göra de vet vi i september och jag vet inte mer än ni hur det går, även om det verkligen ser ut som om att de inte bara kommer få lämna tillbaka nycklarna till Rosenbad som de fick låna av Alliansen utan också som att de kommer göra ett valresultat på 25 % eller under. I svenska mått en fullständig genomklappning – de har aldrig fått under 28,5 % i ett enda val på 100 år.

Men sossarna håller redan nu på att förbereda förklaringen om de förlorar – sociala mediers påverkan och rysk desinformation. 

De håller som bäst på att bygga upp narrativet, med att förstora upp problemen med både sociala medier och Ryssland. För att kunna skylla valförlusten, som Hilary Clinton, 2010-talets största förlorare och kanske den sämsta förloraren ever, direkt gjorde när hon förlorade. Trots att hon förlorade för att hon var den sämsta kandidaten demokraterna valt och körde en kampanj helt i otakt med någon annan än akademiker och personer i de stora städerna på öst- och västkusten.

Innan jag går vidare vill jag bara förtydliga att jag är fullt medveten om det reella problemet med rysk desinformation. Det har länge varit en strategi hos Putin och de har statsfinansierade trollfabriker och jobbar på väldigt många olika sätt, bland annat via Russia Today, att påverka debatter som gynnar ryska intressen. De är till exempel emot TTIP och finansierar därför organisationer som är emot TTIP och CETA. De vill till varje pris stoppa Finland och Sveriges framtida Nato-medlemsskap och det finns en mängd andra exempel.

Det jag vänder mig emot är en oroande utveckling att detta hot appliceras på allt man ogillar, som en praktisk förklaringsmodell för att skrämmas med ryssen när man vill göra ner en politisk motståndare nu när rasist inte fungerar längre.

Min text ska ses i detta ljus. Att mängden texter och personer som nu varnar för rysk desinformation så fort något man ogillar händer har ökat exponentiellt senaste tiden. Och så fungerar det faktiskt inte.

Det här narrativet om ryssens enorma möjlighet att styra svensk opinon om de mest skilda saker, det vill säga saker som inte har med säkerhetspolitik att göra, har bland annat byggts upp av lokaltidningen Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen, som redan 2015 i en artikel på Svenska Dagbladets Säkerhetsrådet målade med den stora penseln.  För där gick han direkt utanför saker som rör säkerhetspolitiska ämnen utan gav sig på debatten i stort.

Han krävde där en ”krav-märkning” från oberoende medier och för enskilda artiklar. Så allt som inte godkänts av en särskilt redaktion från Utgivarna, som till exempel min blogg som inte är en tidning, skulle då automatiskt bedömas som oseriöst. En mycket märklig syn på dagens mediabransch, på yttrandefrihet och fakta faktiskt, för saker kan vara sanna även om de inte är producerade av ett mediebolag. Snarare upplever jag att de många seriösa nya medierna är ännu mer noga än mediebolagen är ofta, och framför allt producerar de inte bara en massa skräp utan fokuserar just på faktaspäckade artiklar.

Notera också att han bara skrev artiklar och inte nyheter. Dvs inklusive opinion.

Att belägga Facebook och Google med en slags redaktion och införa en lagstadgad begränsning av yttrandefriheten, mediabolagens gamla käpphäst, är också något Oksanen föreslog i artikeln. För han representerar Mittmedia, som också är förlorare på att sådana som jag tar både läsare, tolkningsföreträde och pengar. Och mediebolagen vill få bort konkurrensen. Det har inget med altruism att göra om sanningen. Utan om makt och pengar. Allra minst har det faktiskt med rysk påverkan.

Halvlögner och halvsanningar är det vi kallar tolkning, vinkel och opinion för. Media producerar hela tiden en mängd artiklar som har något av det och som inte reder ut exakt alla perspektiv på allt utan väljer ett. Och därmed väljer bort halva sanningar.

Han avslutade med en bombastisk dystopisk vision om informationskrig. Återigen, visst är det sedan länge en medveten rysk strategi men allt Oksanen utmålar som problem har verkligen inte med Ryssland att göra faktiskt. Vi måste akta oss för att förklara allt med ryssen utan hålla huvudet kallt och ha två tankar i huvudet. Jag oroas nämligen över att detta synsätt verkar ha fått fäste bland allt fler. Att beskylla allt möjligt för rysk inblandning och därmed indirekt beskylla individer för att understödja Ryssland, antingen direkt eller som nyttiga idioter, i syfte att fula ut folk från debatten. Och det blir kontraproduktivt. Faktiskt. För om allt mer utmålas som rysk påverkan så framstår Ryssland som mäktiga och det är del av desinformationsstrategin. Det gynnar dem.

UD drog ur hatten direkt att de måste vara avlyssnade av ryssen när Hanif Bali gjorde bort sig. Det sosse-styrda UD. Utan några belägg för detta anklagades alla i den soppan, såväl Bali som Chang Frick att gå ryssens ärenden. Och UD har inget återkommit med belägg för det påståendet. För att det var något de hittade på, givetvis. Så här lätt är det numera nämligen, att dra ryssen ur hatten.

Isobel Hadley Kemptz var en av många som snabbt stämde in i kören på sin blogg på Medievärlden – varning för kritik mot folk som kritiserar Ryssland, media eller lite allt möjligt för de är säkert ryssen i busken. 

Med hennes logik är den här texten möjligtvis del av den ryska kampanjen.

Praktiskt, eller hur? Då kan vi som kritiserar saker av helt andra anledning godtyckligt i bästa McCarthy-stil anklagas för att gå Rysslands ärenden. Hepp! Så har alla gjort sig själva till nyttiga idioter. Men inte för Putin. Utan för maktpartiet.

I en artikel från 2016 klumpar en Rysslands-kännare ihop kritik mot migrationspolitik med just rysk desinformation. Som om man inte kan ha de åsikterna utan att för den delen älska Putin.

Vaksamhet mot ryska intressen är viktigt och att låta bli att återge Russia Today och Sputniks artiklar i svensk media är till exempel en bra början. De är megafoner för just Putin. Men vi kan inte heller låta detta hot fullständigt ta över debatten av folk med helt egna motiv – fula ut politiska motståndare.

Kom ihåg var ni läste det först.

När sossarna i valnederlaget börjar skylla det på en kombination av sociala medier och rysk påverkan. Och gå inte på den lätta.

………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!