Facket Säljarnas dolda motiv

Säljarnas är ett av de äldsta fackförbunden och engagerar som ni hör på namnet just säljare. I egenskap av fackförbund erbjuder de precis som alla andra fackförbund medlemsförmåner som till exempel juristhjälp och precis som alla fackförbund driver de opinion via bland annat sin medlemstidning.

Nyligen har de haft en granskning där de genom missnöjda anonyma elever de pratat med smutskastar ett säljutbildningsföretag – Arndt Sales Academy. Granskningen publicerades den 3 april 2018 på deras hemsida med rubriken ”Studier eller oavlönat arbete?

Jag har gått igenom ett större antal av artiklarna i Säljarnas medlemstidning och ingenstans kan jag hitta några kritiska artiklar, ännu mindre granskningar av det här slaget. Som tar ett enskilt säljföretag och sågar det jäms med fotknölarna. Snarare verkar tidningen vara en ren pepp-tidning full med tips och råd. Till skillnad från många andra fack-tidningarna jag brukar läsa, där just den här sortens artiklar snarare utgör huvudfokuset.

Jag hittar till exempel artiklar om bilförsäljare på två ställen som är rena PR-artiklarna för de företagen – Volvo Personvagnar och Riddermark Bil. 

Ingen granskning, bara snälla frågor och PR. 

Samma dag, den 3 april, publiceras en till artikel där Säljarnas förbundsjurister säger att de har inlett en stämning gentemot företaget för att ha kringgått arbetsrätten. Artikeln var alltså ett led i något annat från fackförbundets sida. Som sagt, tillvägagångssättet är inte ovanligt för fackförbund generellt men när just detta förbunds tidning inte tidigare jobbat så här i någon utsträckning jag kunnat hitta i alla fall så sticker ju detta ut.

Innan jag går vidare kan det vara intressant att veta exakt vad som står i det avtal som erbjuds eleverna på säljskolan. Det står nämligen öppet på nätet. Det är en gratis säljutbildning. Man jobbar mellan 7.30 och 17.30 men i gengäld får man en säljutbildning som både är praktik, och då är det är inte rollspel utan verklig försäljning, och teori. Som före detta mediesäljare och KAM vet jag att ska man lära sig sälj kan man inte låtsas, det måste vara verkliga säljsamtal. Du kommer inte särskilt långt på rollspel som filmas eftersom situationen ändå inte kan efterlikna ett riktigt säljsamtal tillräckligt mycket.


Det är en utbildning. Med praktik. Det finns inga regler som säger att praktiken inte kan ske på själva företaget som tillhandahåller utbildningen, i det avseendet liknar säljutbildningar av det här slaget mer en slags kombination av lärling och kurs. Men att det är utbildning är helt uppenbart.

Ändå försöker nu Säljarnas stämma bolaget för att några elever de pratat med, som jag utgår från är medlemmar, hävdar att det varit ett anställningsavtal som inte gett någon lön. När man läser i artikeln klarnar bilden något faktiskt.

”De som ledde skolan blev stressade för vi elever demonstrerade med att knappt ringa, så företagen som köpt tjänster av Arndts fick få bokningar”

Elever 18-25 år började en gratis utbildning där praktik med verkliga säljsamtal ingick lät alltså bli att jobba för att de var missnöjda med att inte få betalt på den gratis utbildningen. Jag ser bara attitydproblem faktiskt. Om man inte är nöjd med en gratis utbildning är det ju bara att ta sin Mats ur skolan så att säga och gå hem. Och du har inte förlorat någonting. Istället ringde dessa personer facket. Får jag påminna om att de helt uppenbart är 90-talister?

”De tjänade nog miljoner på oss”, konstaterar Jill.

Nej, Jill. De tjänar inte miljoner på att du sitter och såsar för att du var missnöjd med att inte få lön under din utbildning. Själv fick jag låna 350 000 kronor för min 4-åriga civilekonomutbildning. 

Vill man inte ha verklig praktik på sin utbildning går det utmärkt att betala för kurserna helt själv. Det finns en uppsjö på marknaden. Företagsuniversitetet tar till exempel 21 900 kr för 3 dagars utbildning. Säljcoachen tar 10 900 kr ex moms för 2 dagars grundkurs i sälj. 

Men så kommer en faktor som gör att man undrar om det här fackförbundet har något annat skäl att gå från 100 % klämkäck och pepp till granskning och sågning av ett enskilt företag, inklusive stämning.

De sponsrar en av bolagets konkurrenter. Något som inte framgår i artikeln eller på hemsidan för övrigt. Navid Fard driver ”HowToSell” som är just en säljcoachning. Och hans filmer på Linkedin görs i samarbete med just Säljarnas, som ni kan se nedan.

Han har också varit med i två avsnitt av de tio avsnitt som Säljarnas hittills sänt av sin nystartade podcast Snacka sälj. Som av en händelse startade två månader efter Arndts podcast Säljsnack startade. 

Jag har ingen uppfattning alls om Navid Fard, han är säkert jätteduktig.

Kritiken rör fackförbundet, som jag tycker lurar läsarna som inte upplyser om samarbetet med konkurrenten i den granskning som sågar just denna. Huruvida de brutit mot arbetsrätten när de inte gav studenter som fått gå en gratis utbildning som inkluderade praktik med värdefull verklig sälj återstår att se. Jag utgår från att det prövas i Arbetsdomstolen och det är deras jobb att bedöma om utbildningen var en utbildning eller om det, som Säljarna hävdar, var en anställning. Jag kommer följa fallet med spänning just för att facket hävdar att en utbildning var jobb och det ställer ju all form av praktik på sin spets någonstans. Vart går då gränsen när praktik ska betraktas som oavlönat jobb?

Men fackförbund gör som fackförbund tyvärr brukar göra. 

Mot bakgrund av kopplingarna till Fard och att de bland annat kopierade hans podd två månader senare är det inte så märkligt att lusten att ge dem samtliga föreläsare och upplägget för hela utbildningen inte riktigt var jättestor. 

Allt är sannerligen inte som det verkar när man först läser det.

…………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!