Tjatet om direktören

Varje valrörelse dyker han upp – direktören. Och slotten. Som ska symbolisera moderaten. Val efter val så dammar LO och sossarna av denna tröttsamma stereotyp över en ”borgare” som de ska skrämma väljarna med i sann Palme-anda.

2014 producerade sossarnas tankesmedja Arena tre filmer. Där det givetvis var tonårsfnissigt slott, betjänter och direktörer bakom mahognybord. De döpte projektet till ”Skitliv”.

För det är skitliv man får om man röstar på Moderaterna, tycker sossarna.

I år skickades någon ny praktikant upp på vinden för att damma av den gamla direktören för LO:s kampanjfilmer för sossarnas räkning. 

Slotten som denna gång sprids är två av de dyraste fastigheterna i hela Sverige, åtminstone räknat till kvadratmeterpris för lägenheter – Strandvägen. Där bara ett fåtal riktigt rika har råd att ha bostad, som till exempel Per Gessle och folk som sålt spelföretag.

Idag kom den så kallade VÅP-en, det vill säga vårändringsbudgeten. Den sista budgeten som nuvarande regering lägger. Sedan är det val och då ska de få lämna in nycklarna igen.

Det finns mycket intressant i en budget. Det mest uppenbara har olika tidningar redan skrivit om, till exempel 5 miljarder till asylsökande som uppger att de kommer från Afghanistan och är eller har varit barn (sedan de ansökte om asyl i Sverige). Och kaffepengar som 200 miljoner dit och 50 miljoner hit.

Men jag har många kloka vänner som läser bilagorna som andra läser ett modemagasin – de kastar sig över dem. För att man kan hitta roliga saker där. Ett av de diagram som finns i Bilaga 2 är det om just toppskiftet vad gäller inkomster. 

Diagram 3,7: Andel varaktiga, tillfälliga resp. övriga toppinomsttagare

Tänk nu först en sekund på hur det brukar låta från sossar och LO i valår – de rika. De bor i slott, är direktörer och trampar på ”vanligt folk”. Och dessa vill MODERATERNA göra ännu mer förmögna.

Så brukar retoriken låta. Varje val. Så låter den just nu.

Kolla sedan på vad som står i sosse-regeringens egen budget. De varaktigt rika (svart fält) ökade efter EU-inträdet och då Sverige dessutom gick från en djup finanskris i slutet av 80-talet- början av 90-talet till att få en globaliserad ekonomi.

Och mellan 1995 och 2000 framför allt. Vad hette statsministern då? Göran Persson. Sedan dess har den legat på 35-40 % i princip hela tiden. Mest av allt har gruppen ”tillfälligt rika” ökat, som man översätta toppinkomster med.

”Många av de tillfälliga toppinkomsttagarna tillhör toppprocenten till följd av att de haft tillfälligt höga kapitalvinster det aktuella håret (t ex pensionärer som säljer sina hus).”

Pensionärer.

Och kollar man på tabellen bekräftas detta. Den grupp som givet andel av befolkningen är mycket överrepresenterad i den kategorin (rikast) är 65 år och uppåt. Att de även tillhör gruppen varaktiga kan bero på just den husförsäljningen som sedan blir en förmögenhet de kan leva på i många år framöver.

Fundera lite grann på det här nästa gång ni ser en monokel hoppa fram från en av LO:s eller sossarnas filmer. Själv förundras jag över att det aldrig tröttnar på ett sådant lamt och tråkigt grepp.

Vet ens folk vad en monokel är idag?

Det är något från Kalle Anka och där borde det stanna. 

Men är man desperat så är man. 

………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!