Fossilfritt Sverige och de skattefria traktamentena

Är det en sak vänstern satt i system i Sverige så är det att så fort de får makten så hittar de på olika nya organisationer, NGO:s och semistatliga projekt/kanslier eller vad de nu kallar dem för att av dina och mina pengar bedriva opinionsbildning. Och när de är startade lägger aldrig någon ner dem.

Jag kallar det ”hurringpolitik”. Man stoppar in den överallt man kan och sedan kan man inte dra ut den. 

På det här sättet sprider Socialdemokraterna och Miljöpartiet sin maktbas utanför det demokratiska systemet, där man kan bli bortvald vart fjärde år. Miljöpartiet har lärt sig av proffsen så att starta nya sådana här organisationer har de krävt i utbyte av alla S–regeringar de någonsin stöttat. Vi har tyvärr en uppsjö numera, samtliga finansierade i princip 100 % av skattepengar. Och ingen ifrågasätter någonsin deras existens, inte Alliansen heller.

Fossilfritt Sverige är bara den senaste i raden. Dessa har ett till syfte – ge kompisar jobb. Som inte är beroende av val. 

Miljöpartiet krävde att få starta detta ”initiativ”, som är direkt underställt dem själva på regeringskansliet och i slutet av oktober 2016 togs beslutet om finansiering. De fick 2,5 miljoner för 2016 trots att det var 2,5 månader kvar på året.

Året efter fattades beslutet i mars om bidraget för 2017 och då var summan det dubbla – 5 miljoner kronor.

I år gick det snabbare att få nya pengar, redan den 19 januari. Då hade de höjt bidraget till 6 miljoner, en höjning på 20 % på ett enda år.

Fossilfritt Sveriges enda syfte är att opinionsbilda för att Sverige om bara 12 år ska vara helt fossilfritt. Det innebär i klartext: inga bensinbilar, inga dieselbilar (gäller givetvis all form av transporter, som ambulanser, budbilar, färdtjänst, taxi, lastbilar etc). Inget som rullar ska rulla med bensin eller diesel i tanken. I hela Sverige. Men det stannar inte där. Ingen plast. Någonstans. Inte i sjukvården, inte på restauranger, i folks hem. Ingenstans ska plast som tillverkas av olja finnas. Bara sockerrörsplast och andra former av icke oljebaserade plaster. Som ändå tillverkar i fabriker utomlands med hjälp av fossila bränsle, kolkraft och kemiska processer.

Sedan oktober 2016 har skattebetalarna gett regeringens egen opinionsbildningsorganisation 13 miljoner kronor redan. På 1,5 år. 

Hur har de då spenderat pengarna?

Fyra personer är anställda på kansliet, där fd bossen för Naturskyddsföreningen Svante Axelsson, kompis med halva Miljöpartiet, är chef. 

Utfallet 2016, som alltså rör november och december i princip, blev 1,6 miljoner. Bra jobbat att spendera den summan på så kort tid tycker jag. Då hann de lägga 650 000 på konsulter. Det är 325 000 kr per månad i bara konsultarvoden. Inkl julledigheten och nyårshelgen.

Jag undrar var resten av pengarna tog vägen. Betalade Fossilfritt tillbaka de 800 000 kr som blev över eller fick de behålla dem? Det framgår inte av redovisningen för 2017 som jag fått.

Förra året la de 3,1 miljoner kronor av de 5 miljonerna på löner. Och 1,1 miljoner kronor på konsulter. Men en post sticker ut – traktamenten. De la bara knappt 50 000 kronor på resor utomlands, mot 123 000 kr inom Sverige.

Ändå har de betalat ut hisnande 645 637 kronor i skattefria traktamenten utomlands för anställda. 

Hur är detta möjligt? Var någon bosatt under en längre tid utomlands 2017 eller hur kan man på 4 personer komma upp i den summan?

Om man kollar på schablonbeloppen på Skatteverkets hemsida så är till exempel Danmark högst, på 915 kronor. Det motsvarar 704 dagar spenderade i Danmark totalt under 2017, fördelat på 4 personer. Eller 176 dagar var.

Räknar man med Georgien på 230 som är ett av de lägsta beloppen kommer man upp i 2 804 dagar, eller 701 dagar per person. Under ett år.

Har de betalat traktamente för konsulter undrar man ju då. Som fakturerat. Eller hur kan de komma upp i det här beloppet? Jag får det faktiskt inte att gå ihop.

Jag har mailat Fossilfritt Sverige och bett dem förklara. Så jag kanske får återkomma i frågan. 

Men slutsatsen är som alltid – Fossilfritt Sverige är bara ytterligare en opinionsbildarorganisation som äter skattepengar. De 16 miljonerna kommer vi aldrig få tillbaka men Alliansen måste lägga ner denna och alla andra av dessa av Miljöpartiet och Socialdemokrater konstruerade påverkansinstitutioner så fort de får makten. Opinionsbildning ska skötas privatfinansierat, inte av skattepengar.

 

Uppdatering kl. 15.14:

Jag fick svar från Fossilfritt Sverige som menar att de skrivit fel. Summan ska vara arbetsgivaravgifter. Men då blir min följdfråga, om detta är redovisningen av ekonomi som lämnats in till regeringskansliet, hur kommer det sig att ingen där reagerat alls? De tycker att 645 000 i skattefria traktamenten verkade rimligt?

Har de noll koll i regeringen?

Eller nevermind.

……………………………

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!