(S)kiftet mobiliserar inför valet

Förra valrörelsen dominerade sossarnas skitkastarbyrå Alliansfritt Sverige på nätet. De hade då över 20 000 följare på Twitter, en enorm summa då, och satte nya lägstarekord på tonläget online varje vecka.

Men innan Anders Lindberg säga ”ordningen återställd” när sossarna vann valet la man plötsligt ner den mest framgångsrika onlinekampanjen. Och gav alla följare till gänget som hittade det slagkraftiga namnet Skiftet. Lika spännande som skiftnyckel.

Och just så spännande har de varit när de fört en tynande tillvaro utan påverkan. De påstår givetvis att de är jätteviktiga men folk som inte är jätteviktiga tenderar att vara stora just i den grenen.

Nu kan man tro att de varit sysslolösa men det har de absolut inte. För tittar man inte på påverkansutfall utan på vad de faktiskt gör, och det finstilta, framträder en annan bild. Sossarna har alltid varit skickliga på underground-grejer och ny teknik. Jag upptäckte redan när de lanserade sin kampanjsajt ”Min kampanj” och nu omdöpt till ”Mitt skifte” att i själva verket är båda sajterna en insamlingscentral för ett stort databasbygge. Inför valet 2018.

Alla dessa ”kampanjer” som bara syftar till att få folk att skriva under i en klassisk namnlista (för att sedan lämnas över till en uttråkad politiker som slänger den i pappersåtervinningen) har ett bakomliggande mål: få folks personuppgifter, preferenser och politiska åsikter för att bygga upp en databas att aktivera i valet 2018. Första gången jag skrev om detta upplägg var i februari 2015 i inlägget ”Vill du bli Skiftets ICA-kort?”

De har ändrat sina villkor under vägen. I första versionen stod de att Skiftet ”och till dem närstående organisationer (sossarna och LO, red.anm) skulle få tillgång till uppgifterna. Men det viktiga är samma: de samlar in namn, kontaktuppgifter, vad du interagerar med på sajten, vilka frågor du är intresserad av, dina åsikter i dessa frågor samt uppgifter om dina levnadsförhållanden.

”Vissa av uppgifterna kan komma att spegla dina åsikter i samhälls- och politiska frågor”

Detta sparar alltså ett gäng före detta SSU:are i en jättestor databas om alla som en enda gång skrivit under en k

ampanj på någon av deras två sajter. Hur nu detta är förenligt med de lagar som finns. Att registrera folks politiska åsikter är nämligen inte tillåtet att göra. Även om de inte kommer använda uppgifterna på individnivå, som de påstår.

Nedan dump är hämtat från sajten ”Mitt skifte

Läser man lite längre ner i villkoren ser man att just att syftet med insamlingen är val.

En slags Cambridge Analytica light alltså. Kom nu ihåg att gänget bakom jobbade med Alliansfritt Sverige, som var finansierat av sossarna i valrörelsen. Men de har iiiingenting med Skiftet att göra. Det är bara en slump att de bygger en databas med tiotusentals personer som utan att tänka på det gett bort sina kontaktuppgifter men också samtycke att föreningen får registrera ens åsikter, som de aktiverar just vid valet.

För plötsligt behöver de en person som ska ratta dessa kampanjer. Och de kallar det ”kampanj mot digital desinformation”. Det är vad de kallar opinionsbildning som inte är socialdemokratisk.

Djupt ironiskt att en förening som bygger en åsiktsdatabas exakt som Cambridge Analytica ska ha en heltidsanställd som påstått ska ”motverka manipulation av valet av illasinnade aktörer”. Och ”säkerställa en öppen och transparent demokrati”. Den stora trumman hörs i bakgrunden.

Kampanjchefen ska fokusera på gräsrotstaktiker som kan ”bekämpa digital desinformation och hur vi kan samarbeta med svenska organisationer för att uppnå våra uppsatta mål”.

Trolleri-kunskaper efterfrågas, verkar det som. Jag menar, vilka risker menar de att personen ska ta?

Eller så är storhetsvansinnet verkligen helt utan kontroll och de tror att ryska trollfabriker ska ta över valet i Sverige och de är de enda som kan stoppa dem. Desinformation är nämligen något stater sysslar med som otillbörlig påverkan. För att påverka andra stater. Propaganda är också något stater, och inte individer, sysslar med.

Det finns mer ironi i det här med desinformation.

Varifrån Campact, som ger dem pengar fått sina pengar är oklart, de vill inte berätta det. Märkligt sammanträffande att just det Campact och Skiftet är emot är TTIP som Putin också är emot och satsar mycket resurser i påverkan för att det inte ska bli av, till exempel till grupper inom EU. Men det har förstås inget med varandra att göra, att ryssar är kända för att organisera så att pengar kommer fram till rätt saker. 

De säger att de fick pengar från tyska Campact och kunde med dessa både bygga upp en helt ny sajt och anställa Alliansfritt Sveriges gamla redaktör Robin Zachari på heltid. För 50 000 euro. Men Jesus var ju sosse enligt SSU så jag gissar att de lärt sig att så att säga få en fisk att räcka till en hel by den vägen.

Men innan du hann säga ”bidrag” har de plötsligt anställt ett helt kansli på 5 personer och omsätter 2,3 miljoner enligt senaste årsredovisningen. Nästan en miljon skriver de kommer från privatpersoner, som då alltså betalar i snitt över 800 kr per år frivilligt till en organisation som inte påverkar inrikespolitiken i Sverige överhuvud taget. 1200 personer ska enligt de betala per månad.

Resten av pengarna är praktiskt nog hopbuntat till ”gåvor”. 

Hur mycket omsättningen ökat under 2017 lär vi få se när det bokslutet är klart men precis som i dessa kommer vi inte få veta varifrån pengarna egentligen kommer. De har medvetet inga noter i sina bokslut för de vill inte säga varifrån de stora pengarna kommer. Om de hade råd att vara 5 på kansliet 2016, hur många som är anställda och hur många som nöjer sig med gratis kaffe (för det är bara dumma lobbyister som inte förstår att alla sossar gärna jobbar gratis för att den store ledaren ska bli omvald) vet inte jag. För de har heller inga noter i bokslutet om hur många anställda de har.

Men om de ska heltidsanställda en person till lär omsättningen ökat i år. Som av en slump samma år som det är val i Sverige och året innan det är val till Europaparlamentet. Jättekonstigt. 

Och plötsligt, bara så där, har de från att sysslat med lökiga kampanjer om TTIP och CETA-avtalet i EU som få svenskar ens vet vad det är och som de inhemska facken i LO (de som kallar sig 6F men som är 5) också är emot, har de en annan sorts kampanjer på sajten. Som råkar sammanfalla med sossarna och LO:s kampanjer.

Den sista är mest oroande. För det är en svensk version av en kampanj en engelsk ”antifascistisk” organisation gått ut med nyligen som syftar till att få Amazon och alla andra internetbokhandlar att bränna böcker, i princip. De kräver att alla böcker de anser är fascistiska ska rensas ut och inte ens säljas.

Skiftet har samma totalitära åsikt om yttrandefrihet. De vill att Adlibris och de svenska internetbokhandlarna gör samma sak med den litteratur de anser är misshaglig, här under definitionen förintelseförnekare men har man börjat bränna böcker går det fort utför. Nästa gång de kräver bokbål är det kanske din och min åsikt de vill bränna.

De må vara dåliga på att påverka men eftersom syftet inte är det utan att bygga databas åt arbetarrörelsen att aktiva just precis nu, inför valet, och sedan inför EP-valet, ska man inte på något sätt underskatta dem. Det är smart att lägga ut boksluten online för att komma runt den kritiken jag riktat mot dem i flera år också. De flesta kan inte läsa årsredovisningar (frågar du mina gamla kursare kan inte jag göra det heller) och noterar inte att den till synes detaljerade redovisningen inte säger någonting.

Den säger ingenting om varifrån pengarna kommer och den säger inget om hur många anställda som finns. Central information. 

De lyfter däremot fram hur många påstådda månadsgivare de har, för att många frivilliga donationer ger dem credd i folkrörelsesammanhanget de existerar och de vet att det är omöjligt att granska sanningshalten i. De har medvetet inte använt en plattform för att samla in pengarna, som Patreon som jag själv använder, för att den redovisar öppet summa och hur många. Istället har de en hemmasnickrad variant som bara de själva kan läsa av.

Det är inte svårt att räkna ut varifrån pengarna kommer och vad som är syftet.

Nu vore det ju jätteroligt att än en gång få läsa en i raden av blogginlägg på sin sajt där de förnekar återigen ha något som helst med arbetarrörelsen och deras pengar att göra. Handsken är kastad.

ps. Första gången jag granskade Skiftet tog jag fel på det otroligt unika namnet Robert Johansson, ni förstår ju hur det kunde hända. Och la av misstag ut fel Robert i några timmar på min blogg. I december 2014. Detta pratar de fortfarande om. 

…………………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!