Varning för astroturfing!

Sossarna har stora beskymmersrynkor om påverkan och sociala medier och vikten av ansvar. Ni har alla hört det. Sedan har de trollkonton och öser på med astroturfing bakom era ryggar och räknar med att ni inte synar bluffen.

Astroturf är ett konstgräsmärke i USA. Astroturfing har blivit begreppet när ett parti eller lobbyorganisation ”lajvar” gräsrötter i syfte att påverka. 

Facebook är utmärkt för detta. Ibland står det något pliktskyldigt under Om, ibland finns det inte ens där men man förstår av innehåll etc att det inte är ett gräsrotsinitiativ.

FB-sidan ”Byt ut Moderaterna i Landstinget” är en sådan grupp. Under ”Om” står det bara att sidan drivs av ”socialdemokratiska opinionsbildare”. Givet tonläge, hur bilderna ser ut, vilka artiklar man delar etc gissar jag att det antingen är SSU eller Alliansfritt Sverige som ligger bakom.

På Twitter har det inte riktigt lyft.

En grupp som man får förslag på om  man gillar den här gruppen är ”Stöd våra sjuksköterskor”. Och det låter ju bra. Vem tycker inte de gör ett bra jobb? Det är därför de har blivit en av de största FB-grupperna i landet, med nästan 50 000.

Men läser man i flödet ser man tydligt att det är ur ett fackligt perspektiv allt kommenteras. De har även kritiserat NKS. Och uttryckt stöd för pajasarna i Hamnfyran i Göteborg som just nu håller och förstör för Göteborg.

Under ”Om” står det dock ingenting. Trots att det är tydligt att förmodligen Vårdförbundet, som organiserar sjuksköterskor, ligger bakom.

De länkar till exempel ofta just till deras tidning och med något enskilt undantag kritiseras aldrig facket. Tvärtom är flödet en enda lång facklig pamflett.

Gillar man ”Byt ut Moderaterna” kommer också förslag på att gillar ”Stoppa skipstop”. Som inte har märkt ut något särskilt under ”Om”. Det låter som ett gräsrotsinitiativ. Om det inte vore för att Maria Arkeby är ansvarig.

För hon jobbar som pressnasvarig på LO-förbundet Transportarbetarförbundet. Gruppen är alltså ytterligare ett av arbetarrörelsens astroturfing-projekt.

FB-gruppen ”Nej tack till sänkt studiestöd” skapades inför förra valet och fick då över 65 000 följare. De har trots att vi bytt regering varken lagt av eller bytt fokus – kritisera Alliansen. De är inte heller ärliga med vilka som driver den och vilket syfte. Gissningsvis S-studenter eller SSU.

Att använda astroturfing är varken nytt för det här valet eller nytt för att sociala medier uppfanns. De har funnits länge. Skriva falska insändare var den första varianten, som politiska partier använt i åratal. Jag har själv gjort det i ett val.

Men med ny teknik finns nya möjligheter och i debatten om vad som är sant och falskt online vill givetvis inte samma partier som nu är bekymrade över Facebooks påstådda makt över val att ni som väljare ser igenom de försök till påverkan de själva håller på med tack vare samma kanal. 

Detta är ett försök att sprida lite ljus över det. Jag kommer ha anledning att återkomma till det här ämnet många gånger framöver. Det är ju ändå valår.

…………………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!