Andreas Magnusson stickar offerkoftor


Jag har genom åren tillämpat strategin att i allt större utsträckning helt ignorera infantila påhopp av kvasi-debattörer som vill ha uppmärksamhet och klick och därför ger sig på mig och andra högerdebattörer. Den senaste i raden är läraren Andreas Magnusson.

Men när Miljöpartiets partiledare Gustav Fridolin öppet försvarar honom och hans smutskastning räcker det. Ni kan läsa tråden själva här.

Så jag har tragglat mig igenom en stor del av hans texter. Inte med nöje eftersom han är en så dålig skribent, med uppstyltade meningar och noll flyt rent stilistiskt. Innehållet är dock det jag tänker ta upp här. 

(Han är lärare i svenska och religion……)

Jag vill givetvis inte att Magasinet Paragraf, som nätblaskan han skriver för heter, ska dra nytta av trafik från mig så jag går ifrån min vanliga princip att backa upp dumparna med länkar utan måste ni söka upp originalet får ni googla fram det själva. I slutet av inlägget finns en lista från vilka av artiklarna dumparna kommer. Jag är av åsikten att klick-trollande, som är det Magnusson håller på med, inte ska löna sig, och är ett av skälen varför jag oftast ignorerar sådant här.

För Fridolin har antingen inte läst vad Magnusson själv skrivit, eller så ger han frikort till honom för att han är lärare att bete sig hur som helst online.

Inledningsvis tänker jag gå igenom några exempel på den imponerande slapphet Andreas Magnusson har till fakta.

Den 6 mars i år skrev han en krönika, en i raden, om en av sina favoritobjekt nationalekonomen Tino Sanandaji. Och försöker läxa upp honom i grenen fakta-kontroll. Det gick så där. En av de personer som satt i system att dra igång massanmälningar på Facebook heter Maria Robsahm. Hon hette tidigare Maria Carlshamre och satt i EU-parlamentet för Folkpartiet. Tino ifrågasatte henne på sin sida och då tänkte sig Magnusson, kanske för att han är lärare, att han skulle slå honom på fingrarna.

Problemet är att Magnusson har noll koll här.

Carlshamre/Robsahm blev efter domen av bokföringsbrott uppmanad av Folkpartiet att kliva av sin EP-post. Hon vägrade. De hotade med uteslutning. Då hoppade hon av och gick med i FI och satt perioden ut för dem trots att hon inte blev invald för dem. Hon var vilde alltså. Bokföringsbrott är en form av bedrägeribrott. Ironiskt kallar sig Paragraf för en tidning som skriver om just brott och kriminalpolitik. Han kanske kunde frågat en kollega?

Och hon var vaccinmotståndsdebattör. Hon har en son med autism och hävdade i kolumner att vaccin gjorde barn sjuka på olika sätt, till och med dödligt. Allt står att läsa i bifogade artiklar men googla var väl för jobbigt för läraren antar jag. Detta var i perioden när den amerikanska komikern Jenny McCarthy, också med en autistisk son, fick massa media inklusive Oprah, när hon hävdade att vaccin gjort sonen autistisk. Och hennes kampanj byggde i sin tur på en nu avpublicerad vetenskaplig studie som fuskat med materialet.

“När Maria Carlshamre satte igång sin kampanj med att försöka bevisa att hennes barn fått autism av mässlings/påssjuke/röda hundsprutan (MPR) var hon inte i ogjort väder”

Magnusson har fel på alla punkter alltså. 

Han recenserar en bok han inte har läst och inte har tänkt att läsa. 

Han påstår att Hanif Bali hotat Moa Berglöf genom meningen “förändra dig eller dö”. Det Magnusson inte vet, eller ignorerade för att göra en poäng, är alltså att Bali citerade Berglöfs fd chef Fredrik Reinfeldt. Som 2013 myntade just det begreppet. 

Det var inte ett hot. Det var ett citat. 

Han säger att han inte är vänster men skriver att om man inte älskar Socialdemokraternas “den svenska modellen” så hatar man Sverige. Rimligt.  För den svenska modellen är alltså sossarnas ord på allt de gillar och därför säger att de hittat på. 

Magnusson killgissar också statistik i en krönika istället för att kolla upp fakta.

Det är ju det här jag menar med att han, trots läraryrket, inte är intresserad av fakta men däremot av att beskylla alla andra för att inte ha koll på fakta.

Han “vet inte den exakta siffran” men tar sedan en siffra från hatten (10) angående gruppvåldtäkter. Och jämför den siffran han sedan får fram med gruppen “födda i ett annat land”, det vi andra kallar utlandsfödda. För att göra en poäng att det är ett problem att prata om att utlandsfödda män är kraftigt överrepresenterade vad gäller sexualbrott.

Expressen gissar inte. De kollade på fakta. I 43 granskade domar av just gruppvåldtäkter (lite mer än 10 personer ingick där kan jag avslöja) var en överväldigande andel utlandsfödda män OCH män födda i Sverige till två utlandsfödda personer. Det vi brukar kalla för utländsk bakgrund.

Han försöker i en krönika att belägga sina påståenden med fakta istället för att gissa. Det hedrar ändå honom att han försöker. I en (1) text.

Tyvärr visar han även denna gång stora kunskapsluckor. Han vill bevisa att vi minsann inte alls har någon stor asylinvandring 2016 och 2017, med statistik om antalet asylsökande. Han vill motbevisa påståenden om systemkollaps, för övrigt ett ord Margot Wallström myntade.

Siffrorna i sig stämmer. Men det är inget bevis för det han vill motbevisa. För kollar man på de siffrorna han borde ha kollat – antalet beviljade uppehållstillstånd – ser man en helt annan bild. 

När folk pratar om att stor invandring ställer stora krav och orsakar stresstester på alla möjliga samhällssystem, som skola, bostäder, socialtjänst, vård, tandvård, förskola och inte minst ekonomin för kommuner och staten, är det framför allt relevant hur många som faktiskt får stanna.

Även om vi numera beviljar mestadels tillfälliga uppehållstillstånd och inte permanenta, vilket var fallet innan 2015. Så 2016 och 2017 års siffror är till skillnad från övriga år i stor majoritet TUT och inte PUT. Som ni kan se har vi tagit emot dubbelt så många som 2002, 2003 och 2007.

Observera att totalsumman inte är enbart för de utklippta åren utan som ni ser i bifogad länk siffran från 1980.

I en kolumn vill han diskutera mediehus “politiska kopplingar”, och lyfter sedan fram inte ledarsidans färg utan……en journalistisk strategi för hela tidningen. Det krönikör Magnusson inte verkar veta är att det inte är en politisk färg att tidningen DN säger sig ha agendasättande journalistik som publicistisk idé.

Det är en publicistisk strategi. Och handlar till skillnad från den andra strategin “news and views” att genomgående i tidningen “sätta agendan” i debatten. Väljer man den andra strategin blandar man inte nyheter och åsikter utan håller isär dem utan att ha någon genomgående agendaambition. Och Aftonbladet ÄR en sosse-tidning, om man syftar på att hela tidningen ägdes av LO till mitten av 2000-talet. Och att LO numera “bara” äger ledarsidan. Men det är korrekt att numera är inte hela tidningen ägd av LO (som ju är en del av S) utan bara en del.

Han har också en del egna förvånande åsikter. Som att han försvarar fd minister Mehmet Kaplans rätt att äta middag med fascister.

Vilket alltså Grå Vargarna är. Undrar om han tycker att det vore okej om Gustav Fridolin åt middag och myste med Nordiska Motståndsrörelsen?

Vet ni vad jag gissar? Eftersom Magnusson gillar att gissa. Jag gissar att han även denna gång inte har koll utan tror på allvar att det var bara för att Milli Görus satt på middagen han fick sparken, som är islamister. Den turkiska diasporans största grupp och supportrar till Erdogan. Som just nu skjuter ihjäl kurder och i rask takt förvandlar Turkiet till en diktatur.

Men jag antar att det är Kaplan-kramandet som gjort att partiledare Fridolin gillar Magnusson så mycket att han publicerar ett försvar och hyllning på sin officiella Facebook-sida.

Han tycker också att AFA och det våld som de historiskt fört och för (nu senast i Hamburg i somras), inte är är något att hänga upp sig på.

Nu är AFA en av de grupper som finns på Säpos lista för våldsamma extremister och nyligen släpptes en av deras killar Joel Bjurströmmer Almgren ut från fängelset där han suttit för mordförsök. En klassisk relativisering av “det fina våldet” som de flesta till vänster sysslar med, tyvärr.

Han har inga problem att klaga på hur en invandrare stavar (se attacken mot Tino längre ner) men kan alltså i en Facebook-tråd varken läsa att jag stavar mitt namn Rebecca och inte Rebecka eller hur många siffror som stod under min kommentar. För redan igår kväll, när jag försökte få svar av Magnusson att leda i bevis att jag hatar invandring, var siffran inte 500 utan nästan 700.

Om Magnusson lider av dyslexi såväl som dyskalkyli ber jag på förväg om ursäkt, det ska man inte skoja om. Om inte handlar det bara om den slapphet jag visat i detta inlägg hur han förhåller sig till saker. 

Den 15 mars var Magnusson  med i Opinion Live på SVT och presenterades som “lärare” och inte debattör. Ni kan se inslaget själva här, från minut 33. Där säger han att skolan kan bli ännu mer flummig och kallar sedan matematikundervisningen idag för flummig som lär ut saker som ingen har användning för.

Magnusson återkommer gång på gång till att journalister och skribenter som verkar utanför traditionell media har frivilliga donationer som ett av flera sätt att dra in intäkter. Och utmålar detta som något dåligt, att det är bevis för att dessa debattörer som han gång på gång skriver om som ett problem, är oseriösa.

Det han inte vet eller inte nämner för läsaren är att Magasinet Paragraf har Swish som en av sina stora intäktskällor. Och frivilliga månadsdonationer.

Bilderna är från texter 18 oktober 2017 och 13 december 2017.

“Och för att kulorna ska rulla in måste han vara arg”

Där fick vi förklaringen till Magnussons personangrepp som rullar sida upp och sida ner. Han måste det. För att Magasinet Paragraf ska få in kulorna. Bra att veta ändå. 

Nu tänker jag gå in på personangreppen. För när en skribent använder nedsättande ord om en åsiktsmotståndares karaktär och egenskaper istället för att bemöta argumenten sakligt är det personangrepp. 

Jag samlar här alla ord och meningar Magnusson i en rad krönikor senaste tiden publicerat, men med Andreas Magnusson istället för personen han ger sig på. Poängen blir tydligare så. Eftersom detta är ett fall av de så vanliga “olika regler” för vänster och höger. Han tycker på riktigt att han får skriva så här. För att de han skriver om är höger. Hans text hittar ni samlade längst ner som dumpar.

………………………..

 • Andreas Magnussons livsprojekt är ett luftslott och därför är det också ett högst ointressant livsprojekt.
 • Om det är något Andreas Magnusson inte tycker om så är det att bli ifrågasatt.
 • Andreas Magnusson älskas inte av sina följare av någon annan anledning än för att han med de hårda ord som visar empatilöshet och hat är ett möjligt alternativ till omtänksamhet. Bittra människor vill fortsätta att vara bittra.
 • Av taktiska skäl utmålar sig Andreas Magnusson som martyr. Det har gått så långt att Magnusson borde få en egen symbol: martyrrunan (runa ska dra tankarna till nazister, red.anm)
 • Konspirationsblogg med syfte att tysta korrekt rapportering med smutskastning.
 • Andreas Magnusson stavar fel på såväl Magasinet som Paragraf precis på samma sätt som han stavar fel till Maria Robsham men det är uppenbart att han syftar på den här publikationen. (Här hånar alltså en svensklärare i svenska skolan en invandrare för att han inte kan stava rätt. )
 • Allt det här är fakta men det är fakta som inte passar undergångsonanisterna. Det beror på att Andreas Magnusson försöker använda huvudet utan att koppla på hjärtat. Det gör att han på allvar tänker sämre än räkor.
 • Andreas Magnusson är som anorektiker som ser sig själva i spegeln och ser en helt annan kropp än den alla andra ser. Istället fortsätter de att svälta sig själva och sprida budskapet om sin egen värdelöshet. Ändå står Andreas Magnusson där och pekar finger. Han påstår att Sverige är trasigt och att den så kallade massinvandringen har trasat sönder landet. Och det värsta av allt är att Sverigehatarnas dåliga självbild har gödslats ut så mycket av gödselspridaren Magnusson att den lagt sig som en tunn brun hinna över hela landet.
 • Syftet är detsamma för krönikerprofeten på Magasinet Paragraf – att skrämma människor så att de blir ännu räddare för invandring och invandrare. Just ironin är ett flitigt vapen bland krönikeprofeterna som ännu inte kommit ut ur SD-garderoben. Och det är klart att om man alltid promenerar i den bruna korridoren mellan Andreas Magnussons och Dick Sundevalls rum så får man lätt det intrycket.
 • Om man som Magasinet Paragrafs SD-politiker Andreas Magnusson kallar flyktingar för migrationsentreprenörer och ensamkommande flyktingbarn som eventuellt är äldre än 18 år för barnlajvare så kommer debatten med nödvändighet att bli polariserad. 
 • Men givetvis är det ett reellt hot från den yttersta högern Andreas Magnusson att de en dag vill nå en maktposition att de kan tysta oliktänkande.
 • Andreas Magnusson och de andra domedagsprofeterna gnisslar tänder av förtjusning inför senaste NTU. Hela skrämselligan vill få det till att brottsligheten har ökat som en konsekvens av ökat flyktingmottagande.
 • För att kunna bana väg för högerextrem och högerpopulistisk media som Nya Tider, Fria Tider eller Samtiden måste man undergräva förtroendet för etablerad media. Andreas Magnusson kallar sig själv oberoende men har i sitt arbete gjort sig beroende av de donationer han får in för att driva den Sverigekritiska linjen.
 • Andreas Magnusson trummar gång på gång ut samma budskap – ökad invandring leder till ökad brottslighet. Sägs det tillräckligt ofta av en man med auktoritet så blir det sant för män som gillar män med auktoritet.
 • Andreas Magnusson skapar genom att upprepa budskapet till sist en föreställning hos läsarna om att invandringen är problemet alla tystar ner.
 • Andreas Magnusson är moderatpolitikern som gjort mer för Sverigedemokraterna än någon av deras egna politiker.

Dumparna är från 2017: 10 okt, 18 okt, 2 nov, 8 nov, 2 nov,  2018: 22 jan, 1 jan, 5 jan, 5 feb, 26 feb, 28 feb, 6 mars 2018.

Jag avslutar med att citera Magnusson, för här är vi överens. Om jag låter mig tystas, av sådana som Magnusson som piskar upp en hatstämning med hjälp av insinuationer och förtal, är det ett problem. Ett demokratiskt. 

Så jag gjorde ett undantag bara för dig, Andreas Magnusson. Och gick här i svaromål mot dina befängda anklagelser.

6 kommentarer till Andreas Magnusson stickar offerkoftor

 1. Hur förutsägbart kul är det inte med en lärare i svenska och religion som anser att matematikundervisningen är flummig och att de kunskaper i matematik som delges svenska elever, något som majoriteten inte kommer ha nytta av, därigenom är meningslösa. Lärare Magnusson ger uttryck för ett monumentalt kunskapsförakt, naturligtvis för de ämnen som han själv inte intresserar sig för och som han med all säkerhet inte behärskar mer en hjälpligt. Att den svenska modellen och det svenska välståndet i hög grad bygger på famgångsrika ingenjörersföretag som ser annorlunda på nyttan av matematik övergår Magnussons förstånd. Magnussons polemik mot en viss doktor i nationalekonomi är på sandlådenivå och återspeglar, “lärarens” förakt för sakargumentation; siffror och fakta är för empatistörda nördar, antagligen illa-sinnade naturvetare och ekonomer – för progressiva dagisintellektuella och värde-grundscertifierade som Magnusson själv är det allt annat överskuggande att tänka politisk korrekt. Magnusson som skribent är typexemplet på en helt igenom osjälvständig skribent som inte tillför några egna intressanta analyser eller argument i samhällsdebatten och som inte har någon intressant sakkunskap att bibringa läsaren. För att kompensera för denna totala brist på självständighet, sakkunskap eller njutbar språkbehandling ägnar sig Magnusson i det närmaste uteslutande åt att förutsägbart peka finger åt skribenter som avviker ifrån den folkhemska rätta läran så som den uttolkas av en slapp vänster.

 2. Vi är så fantastiskt tacksamma att du gör ett sådant superjobb, du måste vara den bästa, snabbaste och mest ambitiösa journalist i Sverige. TACK!! Ska swisha!

 3. Ett verkligt bra grävjobb. Bland det bästa du gjort. Bara dokumenterade fakta, inget tyckande!

 4. Wow..
  Om han någonsin vaknar från den vinfylla som krävs för att kunna somna efter att ha läst din artikel så kommer han nog att tänka sig för i framtiden.
  Jag hade bytt namn, färgat håret och flyttat långt bort efter en sådan välförtjänt skopa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap