Växjö moskés kopplingar till Muslimska brödraskapet

Växjö moské var inte jag personligen medveten om förrän de nyligen ansökte om att få ha böneutrop från högtalare. De som äger och moskén och därmed står bakom ansökan är Stiftelsen Växjö muslimer.

Jag begärde ut stiftelsens årsredovisningar från Länsstyrelsen i Kronoberg. Och hittade direkt en bekant, inte till mig personligen men i landets islamistiska kretsar. 

Mustafa Kharraki. 

Han satt i styrelsen för Stiftelsen Växjö muslimer till 2015. Jag begärde bara ut åren 2012-2017 och han satt 2012, så det är möjligt att han har suttit länge. Kharrakki är en mycket central del i den svenska lilla gruppen av islamister med kopplingar till Muslimska brödraskapet. Hans son Mohammed Amin Kharraki har varit talesperson för Islamiska förbundet, vilket  han själv också har varit.

Kharraki ville redan 2002 enligt Sameh Egyptson att lärare till muslimska friskolor i Sverige skulle skickas till Egypten och Muslimska brödraskapet för utbildning, via stipendier. 

Idag sitter Mustafa Kharraki i styrelsen för Granhedsgården AB, som ju fick halva hotellet Granhedsgården som studieförbundet Ibn Rushd ”sparade” ihop pengar från statsbidraget för studieverksamhet de fått av Folkbildningsrådet.

Kharraki sitter givetvis även i just Ibn Rushds förbundsstyrelse. 

Han satt alltså i styrelsen när stiftelsen ansökte om att få bygga moskén i Växjö från första början. Stiftelsen ville bygga moskén i minst 10 år innan de lyckades. I en artikel från 2015 i Smålandsposten rapporterades också om att moskébygget saknade finansiering. De uppgav att de behövde så mycket som 60 miljoner kronor.

Och ordförande Ismail Abuhelal, som även är rektor för den muslimska förskola och skola stiftelsen driver, berättade att man försökt få oljepengar. Från Saudiarabien. Där man är salafister. Saudi har för övrigt finansierat flera moskéer i Sverige, bland annat Karlstad och Göteborg.

Enligt en granskning som ETC gjorde i höstas hävdar Växjö att man aldrig hittade några externa pengar. Moskén som byggdes var aldrig så stor som man önskade utan är en träbyggnad så kanske lyckades man samla in pengar nog att bygga just den men inget jättebygge. Poängen är att man gärna hade tagit saudiska pengar.

I ett reklaminslag på Youtube 2010 för att samla in pengar till moskén sa Abuhelal att han uppskattade att det bodde 10 000 muslimer i närheten men ingen moské fanns på en radie av 100 km.

Han säger också i klippet följande:

”Sverige är faktiskt ett väldigt bördigt land för islam. Det skiljer sig väldigt mycket från länder i Europa. Folk är väldigt spontana och goda inombords och de kan ta till sig islam och islamiska vanor”

Marken köpte de för 2 miljoner kronor och är den man kan se som tillgång i balansräkningen. Han anser också att en stor moské är viktigt för att svenskarna ska närma sig islam mer. 

Här är perspektivet. En moské behövs för att svenskar ska närma sig islam. Det är så politisk islam ser på omvärlden – att omvärlden ska omvändas eller anpassas.

Moskén byggdes således ganska nyligen. Och när allt var på plats ansökte man alltså i höstas om att få ropa ut bönen. I ett klipp från 2004 på Öppna kanalen kan man se hur böneutrop låter. Men här är det ett barn på stiftelsens skola i Växjö som ropar böneutropet. Bön är nämligen en del av skolan, vilket det får vara enligt Skolverkets regler så länge den är frivillig.

I ett annat klipp kan man höra hur böneutrop ljuder i Karlskrona, där moskén först fick tillstånd att bygga minaret. Sedan tillstånd att ropa ut bön. Man hör tydligt på klippet hur högt det ljuder, vilket är poängen med böneutrop. Att det ska höras över ett stort område. 2014 öppnade en moské i Ljungby.

Nu vill muslimer i Alvesta också bygga en moské, en stor. De beräknar bygget till 15 miljoner kronor. Den ska innehålla ”fritidsområden”, bibliotek och konferens. Kommer ni ihåg Mahmoud Aldebes kravlista som han skickade till politiker 2010? Den innehöll krav på muslimska bibliotek.


Tomten är ordnad, nu återstår finansieringen. Inom en radie av bara 60 km har alltså två moskéer byggts sedan 2014 och en till planeras. Den första av dem har ansökt om böneutrop.

När moskén i Växjö byggdes valde man, som i princip alla moskéer i Sverige, inte en modern lokal utan en där kvinnor som vanligt ska gömmas i ett särskilt rum. Vilket de fått kritik för av muslimer. 


När NOA år 2016 kom ut med en rapport om terrorister som anslutit till IS, Al Nusra och Al qaida var ordföranden för Stiftelsen Växjö moské ifrågasättande till uppgifterna, trots att NOA alltså är polisens specialenhet och har uppdrag att jobba med radikala islamister.

Han har även krävt imamutbildning i Sverige. 

Bassam Al-Bagdhady, tolk och debattör, har själv översatt en del av de bilder som moskén i Växjö har på sin Facebook-sida. Han är själv arabisktalande med sin bakgrund i Irak och är sekulär. 

”Dessa böcker är officiella läroplan för islamisk uppfostran i Saudiarabien och används av den islamiska skolan i den svenska Växjö”

”Allmosorna kommer att samlas in i år för våra familjer i Palestina Gaza må Gud bevara, och svika judarna Guds fiende”

”Förbud mot att döda muslimer”

”Ingen större synd än att döda en oskyldig muslim”

”In hadith står det – om hela existensen förintas är det lättare för Gud än att döda en muslimsk man”

”Oh muslim, de firar Jesus som Gudson och detta är hädelse må Gud hjälpa oss. Hur kan du delta med dessa ”kuffar” otrogna i sin högtid”

”Vore bättre om en av er bli huggen med en nål av stål i huvudet än att röra en kvinna som inte tillhör dig”

”Han låter sin dotter klä sig som hon vill av nakna och västliga kläder med motiveringen att hon är ung. När hon bli äldre kan han inte rätta henne. Lär era dörrar att klä sig anständigt sedan barndomen”

I inslaget från 2004 från deras skola sa ordföranden och rektorn att det är viktigt för de muslimska föräldrarna att barnen ”behåller sin muslimska identitet” men det är inte lätt i Västeuropa för det ”finns mycket barnen dras till”. Nästan alla barn på filmen har slöja oavsett ålder.

Och så här är det ju ofta. Att man hittar samma gamla kända namn i alla de här organisationerna, med band eller associerade till Muslimska brödraskapet och med islamistiska värderingar av olika kaliber. Säger en sak i offentligheten och hatar judar och vill begränsa kvinnor bakom stängda dörrar.

Säg nej till böneutrop. De kan använda en av de appar som finns. Det är 2018.

……………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!