Så strömmar pengarna till Muslimska brödraskapet

Som Aje Carlboms utmärkta rapport visade är flera organisationer navet i det nätverk av MB-associerade organisationer som finns i Sverige. I toppen av den ekonomiska pyramiden finns studieförbundet Ibn Rushd.

För det är inom folkbildningen mest bidrag går att hämta.

Ibn Rushd fick 2016 hela 48 miljoner i bidrag från skatt. De har sedan via sin årsredovisning rapporterat att den mesta verksamheten sköts av deras medlemsföreningar. Som råkar vara resten av de MB-associerade organisationerna i Sverige: Islamiska Förbundet i Sverige, Sveriges Förenade Muslimer, Sveriges Unga Muslimer och Islamic Relief.

Som ni kan se står medlemsorganisationerna för en stor del av timmarna, lokala samverkanspartners resten och detta definieras inte vad det är. Framför allt är det allt som har med ”den muslimska identiteten” som Carlbom beskriver som undervisas. Och arabiska.

Av medlemsorganisationerna kan man se att IKUS, där Islamiska förbundet också ingår, är störst arrangör. Men eftersom det inte finns någon insyn finns det heller inte någon siffra vare sig hos Ibn Rushd eller Folkbildningsrådet hur mycket pengar som IB egentligen skickar till sina ”medlemmar” och för vad. Vilket är ett utmärkt sätt att finansiera organisationer man vill.

I den här förenklade bilden kan ni se hur pengarna, okänt till antal, flödar via Folkbildningsrådet, kommuner men även riktade statsbidrag från till exempel Alice Bah Kuhnke och sajten om Islamofobi, flödar via IB och iväg till……vad? Det vet vi inte.

Med förenklad bild menar jag att alla bidragsgivare inte finns med, som landsting, andra myndigheter, Arvsfonden etc.

Ibn Rushd är pengakranen för de övriga MB-associerade föreningarna i Sverige. Stänger man den stänger man mycket av resurserna in. Om bara staten ökade kontrollen avsevärt, la ner Folkbildningsrådet och förbjud alla som tar emot bidrag att själva ge bort pengarna skulle vi komma en bit på väg. Alla som säljer en tjänst till någon annan, en förening till en annan, ska kunna redovisa detta öppet. Både i sin årsredovisning och i givarens.

Här har INGEN av föreningarna som IB finansierar någon öppen årsredovisning. Bara de själva och den är som ni kan läsa mycket skral på information om vart pengarna tar vägen vad gäller medlemsorganisationerna.

Inte heller har de någon skyldighet att svara på frågor från sådana som jag, som vill veta.

En uppmaning till politikerna: vill ni få ordning på islamismen i Sverige – follow the money. 

………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!