Banke och den gratis annonsplatsen

Aftonbladets rättspolitiska journalist Oisin Cantwell försvann plötsligt i #metoo. Borta. Utan någon förklaring av tidningen. Han har i åratal bevakat rättspolitiken. Nu tillhör inte jag hans trogna läsarskara direkt och den lilla kontakt jag haft med honom på Twitter gav knappast skäl att ändra det eftersom han var så otrevlig men av det jag läste rent objektivt gjorde han ett hyfsat jobb. Påläst och rapporterade brett. Aktivist ibland men oväntat sällan givet vilken tidning han jobbade på.

I januari meddelade så tidningen att de kontrakterat en ersättare: Viktor Banke. 

Nu gör en privat tidning som de vill. Men att ersätta en anställd journalist som rättsexpert med en advokat är bara märkligt och jag ska förklara varför.

Banke är flyktingaktivisten och numera advokaten som gjort sig ett namn på Twitter, bland annat genom att brunsmeta olika borgerliga opinionsbildare inklusive mig. Märkligt nog sammanföll hans nedtoning på Twitter när han hade en bok att sälja och nu ett eget bolag. För som egen företagare måste man hela tiden sälja för att dra in pengar. Det är skillnaden mellan att vara egen och anställd.

Det är helt enkelt svårare att sälja saker om folk uppfattar dig som en otrevlig aktivist.

Intressant att Aftonbladet kallar honom expert. Han är 33 år och har inte jobbat med juridik särskilt länge jämfört med många andra. Mårten Schultz är expert, Banke är nybliven advokat. Han blev det 2017. För att bli advokat krävs en jur kand och minst 3 års arbete som biträdande jurist på en advokatbyrå. 

Han är också nybliven egenföretagare och startade en advokatfirma förra året. Han jobbade tills nyligen åt fd socialdemokratiska justitieministern Tomas Bodström.

Det gjorde även en av de andra fyra delägarna i byrån, Philip Hedberg.

Byråns specialitet är givetvis framför allt asylrätt och på byrån jobbar förutom Banke flera andra flyktingaktivister, bland annat Hanna-Maria Zivojinovic, som skrivit på flera flyktingupprop och som jobbat i egen firma som just asylrättsjurist och Cemal Özkan, som bland annat även jobbat på Migrationsverket. 

Evin Cetin är också en av delägarna. Henne kanske ni minns från skandalen i Dalarna, när hon som socialdemokratisk ombudsman åkte till PKK i Irak och dansade? Hon fick skäll och time-out men fick sedan komma tillbaka, trots att PKK är en terrorgrupp.

Banke skriver alltså primärt om Akilov-rättegången. Som han och kollegans fd chef Tomas Bodström är en stor part i. Han listas som nyckelspelare på SVT bland annat, han företräder målsägande.

Bodströms jobb är att biträda personer som Akilov utsatt för brott, och bland annat undersöker nu han och Ebbas pappa möjligheten att stämma Stockholm stad. Ju sämre Akilov porträtteras i rätten men också i media desto bättre för Bodström och hans klient.

Och särskilt objektiv rapportering kan jag inte tycka Banke bidrar till faktiskt. Till exempel påståendet att han är sjuk i huvudet, vilket frasen ”inte riktigt klok” ändå implicerar.

Men framför allt är hans kolumn en formidabel reklamplats för honom själv som advokat och som egenföretagare.

Under etiketten ”rättsexpert” kan han nu marknadsföra sina kompetenser utan begränsning, genom sina ”analyser”. Ett drömläge för intäkterna. För advokater som är kända av allmänheten får flest uppdrag. När man råkat ut för ett brott får man nämligen en offentlig försvarare och den kan man önska själv som brottsoffer. 

Domstolen utser, men först kan du önska. Akilov fick Johan Eriksson, en doldis för många kanske men i branschen har han vunnit advokaternas egen omröstning om bästa advokat flera gånger.

Massi Fritz är den mest kända advokaten inom sexualbrott och hedersbrott. Och ju mer känd hon blev, desto fler önskade henne som offentlig försvarare. Uppdragen strömmade in. Så fungerar det.

Som Bodström själv säger i den här intervjun:

”Man måste tänka mer entreprenörsmässigt som advokat, det går inte att förvänta sig att ärende flyger in till byrån”

Men det hjälper om man regelbundet under egen byline i landets största tidning får skriva kolumner om rättspolitik trots att man själv har en advokatbyrå. Lajva objektiv journalist fast man i allra högsta grad är subjektiv.

Ju mer känd Banke själv blir desto fler uppdrag kommer han få.

Det är bara att gratulera att Aftonbladet inte bara kallar honom expert, en person som blev advokat förra året, utan också upplåter en gratis annonsplats för honom och i förlängningen hans nystartade byrå.

Ka-tjing, som man brukar säga. Även inom asyljuristområdet, vars timlön också staten betalar, kommer nu uppdragen öka för även där får man klienter genom att invandrare som behöver hjälp begär ett ombud i till exempel Migrationsdomstolen. Alla offentliga försvarare betalas av skattemedel så den omsättningen lär ju öka tack vare Aftonbladet.

Men Aftonbladets läsare ska inte jämföra honom med journalisten Cantwell, som inte bevakade några andra intressen är tidningen han jobbade på. Och Banke är inte någon expert.

Utan en helt vanlig nybakad advokat som vill dra in pengar till sin firma. 

Om ni vill läsa en riktig expert och inte en annonskolumn ska ni läsa någon annan.

…………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet ”Pampens historia

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!