Näthatsgranskaren och valet


Vi har fått en ny spelare online som inte jag var medveten om förrän nyligen. De kallar sig Näthatsgranskaren men säger sig fokusera på brott, vilket alltså inte näthat är. Hat är inte reglerat i lagen utan det är hot, förtal, uppvigling och hets mot folkgrupp som är olagligt.

Jag ville kolla lite närmare, helt enkelt för att de uttryckligen vill påverka i valrörelsen och för att alla sådana här initiativ i slutändan tyvärr alltid visar sig vara ett medel för att få bidrag.

Ingen kan göra något ideellt i Sverige på riktigt utan varje bidragsansökan syftar till att försörja personerna bakom. Att starta ett bolag och hitta finansiering privat, även via crowdfunding, är tyvärr något som inte är top of mind för sådant här.

Givetvis har även Näthatsgranskaren sökt, och fått, bidrag.

I ansökan till MUCF fick jag deras stadgar. Precis som #jagärhär, som också har som syfte att hitta 100 % försörjning till grundarna, är detta inte heller en demokratisk förening. Utan alla utom styrelsen betecknas “stödmedlemmar” och har således ingen rösträtt. Riktiga medlemmar är bara de utvalda av styrelsen.

Föreningen drivs av Tomas Åberg, en fd polis som jobbar med projektet, Kenneth Bodin som är fysiker och företagare i Umeå och med Magdalena Hellström och Joakim Bengtsson som delar av styrelsen.

Föreningen registrerades 17 september 2017 och står skriven på en adress i Sörmland.

I ansökan till MUCF och deras projekt “Valfrid” kan man bland annat läsa att de hittills lämnat in 750 (!) polisanmälningar under 2017. Så ni som läser Brå-statistik – en markant höjning av hatbrotten har alltså denna grupp ensamt orsakat. Man brukar prata om ökad anmälningsbenägenhet som en faktor inom krim-statistik (en av många faktorer) men för några år från och med 2017 kommer just hatbrott ha detta som den huvudsakliga förklaringen till ökningen. De skriver själva att ökningen kommer att vara 10-faldig bara för 2017 års statistik.

Sedan förstår inte jag poängen med att göra så många anmälningar faktiskt. Det innebär enbart ökat jobb på en redan ansträngd poliskår. De säger att 5-10 % leder till fällande domar. Jag ser bara okynnesanmälningar faktiskt när så få leder ens till åtal. Varför gallrar inte gruppen själva och bara anmäler de verkligt graverande?

Men volym verkar vara grejen för i ansökan till MUCF skriver de att målet är upp till 2 000 (!) anmälningar fram till årsskiftet.

“Valfrids fokus på valåret 2018 kommer att utgöra en av de enskilt viktigaste nyckelåtgärderna i landet för att stävja hat och hets i sociala medier under valåret”

Det gäller att ha gott självförtroende men…..okej. Som ni ser blandar de direkt in hat. Och återigen, hat är subjektivt och en del av yttrandefriheten faktiskt. Du har rätt att skriva även otrevliga saker så länge det inte är hot. Eller förtal. Eller hets mot folkgrupp. Man har inte rätt att inte bli ledsen eller kränkt i Sverige. Detta är det som gör mig orolig med alla dessa projekt som någonstans ändå kommer från en sympatisk idé men som lätt spårar ur faktiskt. Utan att veta vad dessa 750 polisanmälningar innehåller skulle jag inte bli förvånad om en hel del kvalar in just på hat-delen.

Då handlar det istället för att stävja faktiskt brott om att bli någon slags smakdomare i debatten faktiskt.

I ansökan till MUCF framgår också att de sökt pengar från BRÅ, den har jag också fått ut och kommer gå igenom lite längre ner. Tomas Åberg är uppenbarligen anställd som forskningsassistent vid Linköpings Universitet och får sin lön därifrån.

Givetvis har Näthatsgranskaren sökt mer pengar. Från Arvsfonden och Stieg Larssons stiftelse, som finansierar Expo. 

I budgeten framgår det som i alla sådana här projekt att det mesta av pengarna ska gå till lön. Allt handlar om försörjning och istället för att dra igång en verksamhet av att sälja något, till exempel konsulttjänster och föreläsningar som kan finansiera projektet, så ska någon annan betala – skattebetalarna. Hela 75 % av det sökta bidraget från MUCF går till lön.

Och vems lön? Det framgår ju att Tomas Åberg, som är projektledare, redan har lön från universitetet. I denna ansökan skriver de att total budget är 1,2 miljoner kronor.

En annan sak som gör mig skeptisk är att de redan träffat Facebook.

Som vi alla vet har andelen anmälningar mot just borgerliga skribenter ökat radikalt och person efter person har sett sina Facebook-sidor och crowd-kampanjer nerstängda. Att sådana här grupper redan från börjar involverar Facebook centralt signalerar åtminstone inte för mig något positivt, även om jag inte har några belägg för att just den här gruppen skulle ha varit inblandad i massanmälningar.

Men de skriver att de just jobbar med att även anmäla kommentarer, sidor och grupper till just Facebook, som ett första steg innan polisanmälan.

“Falska nyheter med hatbrottsmotiv

Jag reagerar alltid när falska nyheter anförs som argument. OM nu syftet verkligen bara är det som innehåller lagbrott är det givetvis bra om dessa inlägg anmäls. Tyvärr betyder som sagt hot även hat i deras värld och falska nyheter med hatbrottsmotiv kan lika gärna subjektivt bli “falska nyheter med innehåll vi inte gillar” och då är det en glidande skala ner mot något som inte är bra.

Förutom de 600 000 kronorna från MUCF har Näthatsgranskaren alltså sökt 250 000 kronor från Brå, för att “vinna erfarenhet om hur brottsförebyggande metoder fungerar i praktiken”.

De har tänkt att ta fram en utbildningsmaterial till polisen, något som inte framgick i MUCF-ansökan så jag antar att de anpassar budskapet efter mottagaren. Att efter endast ett års arbete, i artiklar har de skrivit att de arbetat från våren och sommaren, säga att man har “hög expertis” är lite intressant. Jag har hållit på 4 år med opinionsbildning online och kallar mig fortfarande inte “erfaren expert”.

I Brå-ansökan framgår att de har tänkt att bygga en databas. 

Antar att de tänkt lagra personlig information om folk, i ansökan skriver de ju att de kan ta fram folks adresser och göra anmälningar till polisen med. En databas som regleras enligt PUL alltså, och som Datainspektionen i så fall ska kontrollera.

Men budgeten på 1,2 miljoner kronor har plötsligt blivit 630 000 kronor när man ansöker hos Brå. 

Här har de tänkt att 80 % av bidraget ska gå till lön.

Fick de då bidraget från Brå?

Faktiskt inte.

Däremot kan man lita på MUCF. De beviljade hela det sökta beloppet på 600 000 kr, varav 75 % till Tomas Åbergs lönekostnad.

Jag tycker givetvis inte heller att det är bra att tonen på nätet bryter lagar och det är bra att det anmäls. Men att ha som uttalad strategi att massanmäla och översvämma polisen med 1000-tals anmälningar känns bara kontraproduktivt. Hur ska de hinna lösa allvarliga brott som våldtäkt och mord om de ska massutreda saker online som någon anonym grupp “bedömt” överträda lagen men som i de allra flesta fall helt uppenbart inte har gjort det eller inte går att bevisa?

Men när gruppen själva vill vara anonyma,  vill vara en spelare i valet, ha försörjning av skatt och redan har en etablerad relation med Facebook i Sverige blir jag faktiskt lite bekymrad.

Och när de börjar blanda in hat och falska nyheter, precis om till exempel #jagärhär gör i sina försök att få inflytande och pengar, blir jag ännu mer bekymrad. För då handlar valinsatsen om åsikter faktiskt. Och det finns krafter som tjänar på att utmåla alla åsikter de inte gillar till hat och falska nyheter.

Det vi inte behöver är ännu fler åsiktspoliser.

Med främsta syfte att tysta åsikter de ogillar genom att kalla dem hat, propaganda och falska nyheter. 

Jag tycker absolut att man ska anmäla kommentarer online som solklart är hot. Jag har själv anmält hot. Däremot är jag skeptisk både till metoden Näthatsgranskaren använder och till bidragsförsörjningen. Jag kan inte förstå varför inte folk med bra idéer kan hitta privat försörjning.

1,2 miljoner kronor som de tänker omsätta 2018 är ungefär vad jag i mitt bolag drar in. Där jag både är konsult och gör saker ideellt. Pengarna kommer från allt möjligt. Föreläsningar, workshops, böcker, artiklar, rapporter, konsultjobb och privata bidrag.

Varför kan inte folk som är driftiga starta ett bolag istället och hitta frivillig finansiering, som sedan betalar deras privata engagemang i att göra världen lite bättre?

Varför ska svaret på alla frågor vara “bidrag”?

……………………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet “Pampens historia

14 kommentarer till Näthatsgranskaren och valet

 1. Detta initiativ är enbart för att sätta dit svenskar som inte rättar sig i ledet. De är inte det minsta intresserade av riktiga hot och hat mot svenskar.

 2. Ännu några självgoda bidragskåta bidragsentreprenörer. Uvell kan lugnt räkna med att efter denna granskning bli föremål för Nätgranskarens intresse, d.v.s egenintresse
  politiskt och ekonomiskt, förklätt som omsorg om debatten och demokratin. Samma otydliga allmänintresse som bidragskonfettimaskinen MUCF tror sig om att värna med den uppsjö av värdegrundscertifierade vuxendagisprojekt som okritiskt beviljas stöd.

 3. Hej!
  Jag antar att du redan grävt fram en del om Tomas Åbergs bakgrund men utifall jag har fel kan väl följande vara av intresse.

  TÅ har en minst sagt brokig karriär som verkar innefatta såväl safaris i Tanzania som polisarbetet i Örebro, jordbruk, hundpensionat och korvmakeri på Jasiri* gård i Pålsboda etc. Han har ganska nyligen bytt efternamn, hette tidigare Bergström (19750127-0255). Något fel på företagsamheten tycks det inte vara men någon hand med djur har han inte: //www.sydnarkenytt.se/hallsberg/artikel/far-djurfoerbud#.WpvwsejLyUm

  Förutom när han gör Jakbratwurst av dem: //www.youtube.com/watch?v=y0aHwq6DmWE (Mestadels hans kvinna men han kommer till tals i slutet)

  Här är gårdens hemsida som inte säger så värst mycket: //jasiri.se/

  Här är hans verksamhet i Tanzania: //www.abergsafaris.com/om-oss

  Här går han i polemik med Peter Springare: //nyheter24.se/debatt/876674-jag-var-kollega-med-peter-springare-i-orebro-90-av-de-jag-utredde-var-svenskar

  Tack för ditt engagemang!

  *Jasiri är swahili (vilket talas i delar av Tanzania) och betyder “mod”

 4. De skrev därifrån till mig på FB chatten att jag är anmäld.
  Jag önskade lycka till, men sedan fann ju polisen och myndigheterna säkerligen ut, att om man körde vidare med saken hamnade hela saken och den skadliga gruppens verksamhet på framsidan av Kompravda, New York Times och i båda FOX och RT.

  Så de gick på normala människor som kunna visas fram i ofarliga miljöer som skrämmefåglar överför andra som skulle visa sig att ha formastelige ideer om systems ruttenskap.

 5. Är det bara hat mot etniska svenskar som man granskar och polisanmäler? Hatet från invandrargrupper mot svenskar skrivet eller uttalat på nätet på annat språk än svenska har man kanske helt glömt. Om jag förtstått det rätt så är det senare hatet mer spritt än det förra och att därför inte söka efter och polisanmäla detta ter sig ytterst märkligt. Pengar finns ju uppenbarligen till att anlita språkkonsulter.

 6. Tomas Åberg f d polis “utköpt” för att sluta hos polisen har bytt namn (Bergström?) och är dömd för djurplågeri enligt uppgifter. Artiklar om detta har skrivits i någon tidning från Nerike men sidorna om honom är oåtkomliga på nätet. Värt att kolla?
  Detta är ingen kommentar mer att betrakta som information.
  Lars L.

 7. Utmärkt skrivet. Väl balanserat och skoningslöst. Utan möjlighet för någon att undkomma poängen. En av dina bäst presenterade granskningar i år. Varför nappar inte finmedia tro?

 8. Att ha ett kvantitativt mål för hur många hatbrottsanmälningar den “ideella”föreningen ska producera är smått fantastiskt. I den mån det förekommer uppenbara hatbrott på nätet är allmänheten fullt kapabel att anmäla desamma.
  Är det att betrakta som polisiär, rättsvårdande verksamhet är det bara ytterligare exempel på hur Stat/ samhälle och s.k. “civilsamhället” blandas helt principlöst av ett gränslöst bidragsindustriellt komplex. Att som privat aktör få skattemedel för angiveri och brottsanmälningar och rättsvårdande övervakning är principiellt helt vansinnigt.

 9. Läs Texten på Janouschs blogg där det framgår att tjänsten på Linköpings universitet är lögnaktig.

 10. Tack för att du gör det jobb som dem flesta journalister borde gjort, och att du granskar alla dessa nätverk längst ute på vänsterkanten. Det är dock synd att inte fler upptäckt din intressanta blogg, men jag försöker berätta för så många jag nu kan!

 11. Varför ska svaret på alla frågor vara “bidrag”?
  Korrupt, genomruttet skattesystem, inget annat.

 12. Sök lite mera om Tomas Åberg /Bergström så faller några bitar på plats. Han är kanske någon annan än det han vill framhäva.
  Är nog inte rätt person att jaga andra med sin bakgrund.
  bra gräv Rebecca!

 13. Det är onekligen intressant att se hur snabbt vissa ser hur man kan försörja sig på skattebetalarnas pengar.
  Visserligen låter det som en konspirationteoeri, men jag tycker mig se en strategi bakom utvecklingen och att kampanjerna mot näthat och hets mot folkgrupp är en del i försöket att få tillstånd en ändring av YGL Yttrandefrihetsgrundlagen.
  Tanken att begränsa yttrandefriheten till att gälla enbart journalister växte fram redan för tio år sedan sedan efter att man i samband med Arbogamorden 2008 lade upp bilder på de två mördade barnen på internet. (Flashback)
  Då lyckades man få en folkstorm att blåsa upp mot förslaget, men nu när man baxat det ända fram till riksdagen är det märkligt hur få som reagerar.
  Hjärntvätten baserad på överdrifter om näthat, rasism, allas lika värde etc har gett önskat resultat.
  Dessutom fick censurförespråkarna, ytterligare bränsle till elden, tack vare idiotpropagandan om falska nyheter.

  Det ihållande larmet om falska nyheter och valpåverkan är bara ytterligare ett verktyg i censurivrarnas kampanj med den förföriska benåmningen faktagranskning där media med hjälp av finansiering från en statlig myndighet, Vinnova, ska hjärntvätta medborgarna till att tro att politikernas och kulturvänsterns åsikter och värderingar är fakta.

  Säga vad man vill om Fredrik Reinfeldt, en sak hade han helt rätt i, svenskarna är i sanning det sovande folket.

 14. Vill bara påpeka att Sjöräddningssällskapet drivs helt ideellt utan statliga eller kommunala pengar. Drygt 2000 sjöräddare som dygnet runt, året runt i hela Sverige är beredda att med 15 min varsel rycka ut och rädda liv och egendom på havet. Sjöräddarna får ingen ersättning och insamlade pengar går uteslutande till drift och investeringar. Jo, det finns sanna ideella verksamheter, även om de är få.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap