Samtidigt på Myndigheten för stöd till trossamfund….


Jag läste det här nyss på Fredrik Malms Facebook-sida och kunde inte låta bli att skriva.

För bättre illustration över islamisternas framfart och aningslösheten än det här finns inte och kan inte komma mer lägligt när nu Aldebe-skandalen sätter fokus på problemet. 

Den 14-15 mars anordnar statliga Myndigheten för stöd till trossamfund en konferens. Så långt är allt okej. De delar ut bidrag till religiösa samfund, över 80 miljoner kronor per år. Shiasamfunden fick över 1,8 miljoner kronor 2016 i olika bidrag.

Detta är relevant för SST väljer att inte ordna konferensen själv utan tillsammans med Imam Ali Center Stockholm, som är en del av shiasamfunden och som får del av pengarna de delar ut. Centret ligger i Järfälla.

Kollar man sedan på vad konferensen ska handla om baxnar man faktiskt.

“Etablerade aktörer känner sig hotade av att den moderna sekularismen ifrågasätts. Detta medför att vi behöver förhandla fram ett nytt inkluderande samhälle”

Med andra ord, Sveriges långa tradition av sekularism som kulminerade när staten även officiellt skiljdes från kyrkan, ska nu ifrågasättas. Och alla vi som är sekulära ska fås att förhandla om det sekulära samhällets värde och innehåll. Detta är precis det jag menar när jag skriver att det sekulära samhället är hotat.

“Framtiden handlar i hög grad om att mejsla fram ett kompletterande religiöst språk till det etablerat sekulära sättet att tala om demokrati, globalism, pluralism, mänskliga rättigheter”

Jasså? Det tycker inte jag. Det sekulära behöver inte kompletteras.

Sedan blandar de effektivt ihop kritik mot just detta, hotet mot det sekulära samhället där religionen och då främst islam ska fås ta plats och diktera villkor, med misstro mot mångkultur. Men min misstro, och andra som kritiserar framför allt politisk islam eftersom det är den som är mest aggressiv just nu faktiskt, handlar ingenting om kultur och allt om religion och det är fulspel att försöka göra det till misstro mot mångkultur.

Debatten om badtider är väl det som bäst illustrerar detta, och att skolor kräver att få dela upp flickor och pojkar på bussar där flickor får sitta längst bak. Det är inget som har med kultur att göra utan bara religion, som kräver att vi ska anpassa samhället efter den. Det börjar med badtider och slutar med sharia-domar där män frias för att han kommer från fin familj och inte slagit så hårt.

I programmet kan man läsa vidare exakt vad frågeställningarna är. Till exempel om det finns en motsättning att allt fler samhällsfrågor och intressemotsättningar beskrivs i moraliska och religiösa termer istället för sekulära och strukturella. Svar ja, det är ett stort problem faktiskt. Eftersom vi är ett sekulärt samhälle.

“Hur kommer det sig att främlingsfientligas/rasisters agenda så starkt påverkar diskussionerna om svenskhet, demokrati, islam, mångfald och integration?”

Tja, vad sägs om svaret att det är för att ni kallar alla som kritiserar det och vill ha en saklig diskussion om religion, islam, demokrati etc blir kallade just rasister? Där kan vi börja tycker jag. Sedan kan vi fortsätta med att väldigt få som vill diskutera detta de facto är rasister utan precis som jag försvarar det sekulära samhället och frihet.

Detta tycker alltså staten i form av myndigheten SST är vettiga anslag för en konferens.

Men det kommer mera.

För vad hittar man i programmet om inte friskolekoncernen Academedias kommunikationschef Paula Hammerskog, som avgiftsfritt vill utbilda alla de religiösa företrädare som deltar i hur man blir bättre på opinionsbildning och media.

Så vilka är då Imam Ali Center Stockholm?

Det är iranska statens största anhängare i Sverige.

Det var till exempel just detta center som Hanif Bali såg demonstrera utanför riksdagen och gick ut och filmade. Ni kan läsa inlägget inklusive se filmen här. 

Där säger de att de vill göra alla till muslimer och att de älskar Ayatolla Khomeini, som gjorde Iran till den enormt repressiva islamiska stat den är idag. Med shariastraff som stening och offentliga avrättningar, hemlig polis och tortyr. Och som gjort att miljoner iranier sedan han tog makten på 70-talet lämnade Iran, en del av dem hamnade i Sverige. Khameini går i hans fotspår.

2015 hade Ali Center en konsttävling, där konstverk med krigshetsande och hyllningar till Khomeini ställdes ut.

2012 arrangerade de en studieresa till Iran för att intensivstudera koranen. I ett av världens mest extrema islamistiska länder. Kostnaden för de deltagande var bara 7 000 kr per person så resten betalades garanterat av antingen iranska staten eller landets skattebetalare via bidraget de får. För 7 000 kr för en månads studier inkl resa, kost och logi räcker inte långt även i Iran.

2013 bjöd de in hatpredikanten Sheijk Hamza Sodagar, som bland annat hatar homosexuella och i bifogat videoklipp berätta om de fem sätten man kan ha ihjäl en homosexuell på enligt Koranen. Bränna levande är ett av dem.

De har även bjudit in Farrokh Sekaleshfar som även han avskyr homosexuella. 2015 i maj föreläste han också i Järfälla. Samma predikant som föreläste i Orlando för Omar Mateen som sedan några månader senare gick in på en bögklubb och sköt ihjäl och skadade massa homosexuella.

Det är detta gäng, på Iman Ali Center i Järfälla, som går på stan och skanderar att alla ska bli muslimer och att de älskar Khomeini, som bjuder i hatpredikant efter hatpredikant som tycker homosexuella ska brännas levande, som staten i form av SST tycker är lämplig avsändare för en konferens om religion. 

Och vars enda syfte verkar vara att just utmåla all kritik till rasism och hitta sätt att på olika sätt ifrågasätta och rucka på det sekulära samhället. Majoriteten av de deltagande är dessutom muslimer och jag ser inte en enda person som tycker något motsatt ha bjudits in för diskussion. På vilket sätt får man en debatt om det sekulära om alla som deltar företräder religionen? Var är kritikerna?

Detta är inget försök till diskussion utan en av staten sponsrad opinionsbildningssktivitet för folk som vill avskaffa det sekulära samhället vi hat idag och låta religionen ta plats på olika ställen.

Ovanpå detta lånar friskolejätten Academedia ut sin kommunikationschef för att lära alla hur de ska kunna använda opinion och media för att nå sina mål. 

Detta är varför vi måste ha en mycket mer intensiv och reell debatt om hotet mot det sekulära samhället. För att de som utmanar den friheten, att vara fri från religion genom att stat och religion är separerade, till och med fått staten att betala konferenser om det.

Rättelse:
I en tidigare version stod felaktigt siffran 800 miljoner i bidrag som SST delar ut. Den siffran ska vara ca drygt 80 miljoner. 

………………………

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Backa bokprojektet “Pampens historia

7 kommentarer till Samtidigt på Myndigheten för stöd till trossamfund….

 1. Många hävdar att det blir svårt att inte höja skatterna framöver, när befolkningen åldras, samtidigt som stora delar av densamma aldrig ser ut att kunna försörja sig. Dessa 800 miljoner är en bråkdel av alla medel som gödslas över olika verksamheter, vars nytta måste ställas emot åldringsvård, BB-verksamhet eller skola.

  Visst kan det vara trevligt med olika aktivitetsstöd till människor med olika idéer, men är detta det offentliga Sveriges kärnuppgifter? I ett land med bland världens högsta BNP borde befolkningen själva kunna bekosta sin fritid eller sina åsikter. Det gäller även i högsta grad kostnaden för de politiska partiernas verksamheter, som kostar enorma belopp och som ökat kraftigt under en längre tid.

  Om landets politiker inte anser att de kan hitta pengar till att exempelvis finansiera ett försvar värt namnet, så kan jag nog hitta 20 miljarder i olika bidrag och subventioner, som gör väsentligt större nytta inom försvarsmakten än där de läggs idag.

 2. Varför, varför ifrågasätter inte media detta? Varför är det helt tyst om detta?

  Precis som det är helt tyst om hur C (och V och Mp mfl ) tillåter islamister komma så långt att det påverkar domslut?

  Varför är det bara när etablissemanget blir påkommet med byxorna nere det ger reaktioner?

  Varför är det inte en enda journalist som fångar upp det som detta blogginlägget handlar om och skriver i riksmedia?

  I praktiken är det ju främmande makt (Iran) som arbetar för att störta den demokratiska makten i Sverige…

 3. Även om det i religionen finns en kärna av övernaturlighet som skiljer dem från icke-religiösa ideologier, så är tro, ideologi och kultur så sammanblandade att det ofta är svårt att bena ut vad som är vad. Att tro att man kan få ett mångkulturellt samhälle(i ordets icke-triviala betydelse) med kulturer från mellanöstern utan att därmed också få homohat, antisemitism, könsapartheid, kollektivistiskt skuld- och ansvarstänkande, konspirationsteorier, filosofi- och vetenskapsförakt mm mm är otroligt naivt.

  Alla som har ögonen öppna kan se hur MENA-samhällena ser ut, och varför de gör det. Det har med religion att göra, men också med kultur. De flesta människor från MENA är inte så mycket mer religiösa än svenskar om man ser till de strikt kontemplativa, transcendenta delarna av religionen. Däremot har de alla många av de uppfattningar jag nämnde ovan. Detta är inget man kommer åt genom att bekämpa religion, utan genom att bekämpa (mång-)kulturen!

 4. Jag blir såååå trött! Jag vill inte betala av min skatt till religiösa trossamfund. Det måste vi sluta med! NU! Det är ju helt horribelt. Varför har vi ett system där vi ger skattemedel till trossamfund? I ett sekulariserat samhälle De får väl fixa sina egna pengar. Jag kan gå ur Svenska kyrkan, men det finns ju ingen som helst möjlighet att “gå ur” det system som subventionerar andra trossamfund.

 5. Redan 2009 avslöjade NCRI i en presskonferens i Stockholm den Iranska regimens destruktiva och terroristiska aktiviteter under täckmantel Moskéer och islamiska center. “…iranska regimen utövar inflytande i Sverige genom flera moskéer och center för islamsk fundamentalism. Specifika exempel nämndes, bl.a. Imam Ali-moskén i Stockholm och Balal-moskén i Göteborg. Perviz Khazai underströk att den fundamentalistiska tolkning av islam som sprids av den iranska regimens representanter inte alls har något stöd bland majoriteten av muslimer, det är snarare fråga om ett missbruk av religionens namn” //www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/presskonferens-idag-ncri-om-iranska-regimens-aktiviteter-i-sverige-266740. Men togs kanske inte på stort allvar av SST eller politiska institutioner. NU är det dags, om inte försent, att agera.

 6. Ang. din text “Samtidigt på myndigheten för stöd till trossamfund” d. 5/3:

  Instämmer i att tillfället att uppmärksamma konferensen/SST i allmänhet inte får missas, nu i svallvågorna efter debaklet i Solna tingsrätt. Hur kommer detta att uppmärksammas? Planerar du/dina kolleger något? Kan vi “vanliga” göra en insats?

  Mvh Bisrat Ezra, Älvsjö

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap