Problemet med matchningen

Det sägs att den höga arbetslösheten bara är ett problem med ”matchning”. Som om det är lättfixat.

Tyvärr handlar det om något helt annat, och något mycket svårare att lösa. För när ungdomarna nu inte är ett problem, vilket de aldrig varit heller, och försvinner ur statistiken för att kullarna sjunker och de får jobb, så blir det ännu tydligare vad som är problemet.

På Arbetsförmedlingens sajt kan man läsa var jobben finns 2017. Framför allt inom olika akademikeryrken, som sjuksköterska, civilingenjör och systemutvecklare. Det tar 5 år på högskola idag att bli lärare. Ingen av jobben kräver mindre än 3 år på högskola. Och för att gå högskola måste du ha en godkänd gymnasieexamen.

Godkänt gymnasium behöver du även för lite mindre kvalificerade framtidsjobb, som byggare och kock.

Problemet är att många av de invandrare som kommit hit tidigare och framför allt kommit nu har mycket låg utbildning. När man kommer till Sverige måste man först lära sig svenska. Det gör man på SFI. Det går absolut att prata engelska i Sverige men är du inte bra på det heller har du inget annat val än att lära dig svenska. För att kunna studera måste du också kunna svenska. Över huvudtaget är språket bron in i samhället.

2015 började rekordmånga på SFI, ökningen hänger givetvis ihop med den stora invandringen. Bilden har Skolverket gjort i en utvärdering av SFI som de gjorde 2016.

De konstaterar också att bara 37 % slutförde kursen. Knappt en tredjedel alltså.

Det är just utbildningsbakgrund som är viktigt och av de som gick SFI 2015 hade 18 % mindre än 7 års utbildning. 37 % hade minst 13 års utbildning. Det vill säga gymnasieutbildning eller motsvarande.

 

Gör klart!

……………………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!