Nej, det är inte orättvist mot kvinnliga företagare

Jag blir så trött på jämställdhetsdebatten. Extra trött blir jag på tidningar som struntar fakta och cherrypickar siffror i sin strävan att ”bevisa” de teser de driver på nyhetsplats. Dagens Industri är en av de bästa i sin klass, särskilt Di Digital.

Jag kan inte kalla det annat än oseriöst. Tyvärr.

Och ännu mer tyvärr får det konsekvenser eftersom en del som läser Di Digital tror att det som står där är sant och inte byggt på åsikter.

Missförstå mig inte, jag är själv feminist och att kvinnor och män ska ha samma chanser och möjligheter är en jätteviktig fråga för mig. Därför blir jag extra irriterad när debatten bygger på myter och rena falsarier, vilket ofta är fallet. Jämställdhetsdebatten har blivit ett eget monster och jag har börjat se det som en viktig del i mitt arbete att svänga den rätt faktiskt.

För vi ska inte ta viktiga politiska beslut på saker som inte är sant.

Di Digital slår på stora trumman i rubriken. Kvinnor får mindre än 1 % av riskkapitalet. Det låter ju hemskt.

Men så läser man lite i texten och då kommer urvalet – de har bara kolla på teknikbolag. 569 investeringar under 2017 enligt databasen Nordic Tech List.

Men att Dagens Industri äger databasen nämns inte heller i texten. 

Om man bara granskar ett urval (2017 års investeringar) från ytterligare ett urval (de bolag som ingår i databasen Nordic Tech) från en databas man själv äger och styr över kan man inte påstå det Di Digital påstår i rubriken – att 1 % av riskkapitalet går till kvinnor. Det är helt enkelt lögn.

Rätt rubrik hade varit: 1 % av riskkapitalbolaget enligt databasen Nordic Tech som gått till teknikföretag har gått till företag som kvinnor äger.

Men nu luras läsaren att tro att det gäller alla företag och allt riskkapital.

Varför får då kvinnor mindre riskkapital?

För att de startar betydligt färre företag, är en förklaring. För att kvinnor helst startar företag i branscher som inte behöver riskkapital är en annan förklaring. 

Enligt statliga Tillväxtanalys och deras analys av riskkapital 2016 gick riskkapitalet till följande branscher, där livsvetenskap (bland annat medicin) och IT-företag toppar.

Mest pengar gick till bolag i expansionsfasen.

Om man då ser hur företagen ser ut vad gäller storlek kan man se att av alla företag i Sverige som finns så är 819 000 enmansföretag, som alltså knappast har behov av riskkapital så länge de är en person. Det händer säkert men det är garanterat mycket ovanligt att enmansföretag söker externt kapital.

Om man kollar på i vilka branscher som kvinnor till störst andel startar bolag så visar Tillväxtanalys att de vanligaste branscherna är juridisk och ekonomisk konsultverksamhet, annan konsultverksamhet, rekrytering, vård, skola och omsorg.

1 273 bolag inom rekrytering, 1 438 inom utbildning, 1 721 inom vård och omsorg, 1 859 inom kultur, nöje, fritid och 3 836 inom personliga tjänster (frisör till exempel).

Det vill säga inte alls inom de områden där riskkapital ens investeras i generellt.

Kollar man då på tillverkning och IT så startades 778 bolag totalt inom tillverkning av kvinnor 2017 och 460 IT-företag.

2017 startades det totalt 71 825 bolag. 23 024 bolag startades av kvinnor, dvs 32 %.

Hur stor andel av alla företag 2017 startades då av kvinnor inom IT, som är det Di Digital granskat?

6 promille. 

3 494 IT-företag mellan 2009 och 2017 startades av kvinnor. Samtidigt startades 28 041 IT-företag av män samma period. 12 % av kvinnor alltså. Men i den här kolumnen ingår även som sagt enmansbyråer och fåmansföretag som sysslar med hemsidesutveckling och annat som inte behöver riskkapital.

Men folk litar som sagt på vad som märks som en nyhet i en stor nationell tidning i Sverige så idag dök det upp en debattartiklar som byggt hela sitt innehåll på Di Digitals genomgång, som inte säger någonting. Camilla Läckberg och Christina Saliba som har ett gemensamt investeringsbolag skrev idag en artikel. 

Där upprepar de den felaktiga slutsatsen att kvinnor är missgynnade generellt på riskkapitalmarknaden. Att kvinnor är missgynnade punkt. 

En passus är rubriken ”kvinnliga affärsidéer”. Som mn det finns några idéer som är unikt kvinnliga. Jag har lite svårt för den uppfattningen men kanske är det bara en semantisk miss, vad vet jag. Men poängen är inte det utan innehållet, att de bygger sin artikel på Di Digital.

Jag klandrar inte dem eftersom det är rimligt att lita på att granskande oberoende journalister i en nyhetsartikel bygger på fakta och inte teser och myter.

Men det här visar hur fel det kan bli när media inte levererar nyheter utan något annat, som jag bäst kan beskriva som någon slags opinion. Man vill bevisa något och sedan letar men efter ”fakta” som backar upp det man vill skriva.

För om kvinnor startar 0,6 % av IT-bolagen varje år men får 1 % av kapitalet kan man inte säga annat än att de tvärtom är gynnade extra och att de som är missgynnade är manliga IT-entreprenörer.

Om det nu är alla företag som drivs av kvinnor man syftar till.

Om man kollar på bara tech-bolag blir det mer komplicerat, för även om de startar 12 % av IT-bolagen varje år (av totalt antal IT-bolag som startas) så är inte alla bolag inom den kategorin bolag som ens vill ha extern kapital. Är du en kvinnlig hemsidesutvecklare eller programmerare som till exempel jobbar som konsult driver du ju inget företag som sannolikt kommer vilja ha externt kapital.

Fact is king.

Vi kan inte få en rimlig feministisk debatt om vi struntar i verkligheten. Jag vill gärna se en diskussion om riskkapital men den måste bygga på faktiska omständigheter – av de bolag som söker riskkapital givet hur stor andel av dem som drivs och ägs av kvinnor, hur mycket kapital lyckas de få?

Att sedan entreprenörer som Läckberg och Saliba prioriterar att investera i kvinnor och deras företag har jag inga som helst synpunkter på. Kör på. Men det är tråkigt att Di Digital inte väljer att skriva om kvinnors företagande som det ser ut på riktigt. För det farliga blir inte när privata företagare litar på Di utan när andra journalister eller politiker, som fattar våra beslut, litar på något som helt uppenbart är falskt.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!