Veidekke och sossar i samma båt

Byggbolaget Veidekke har hoppat i säng med Socialdemokraterna och var oortodoxt nog värdar åt en regeringskonferens igår. Där Ylva Johansson och fd fackpamp numera statsminister Stefan Löfven fick mysa när de tre gemensamt krävde underentreprenörsansvar i byggbranschen.

Det går i korthet ut på att alla bolag som i sin tur anlitar andra företag är enligt lag att betala det företagets anställdas löner om bolaget själva inte gör det. Och se till att bolaget inte gör fel eller fuskar medvetet, då kan man istället bli skadeståndsskyldig trots att ditt eget bolag gjort rätt.

I förslaget finns givetvis godbitar till LO – insyn i företagen.

”Lagförslaget innebär också att arbetstagaren och arbetstatarorganisationen (LO red anm.) ska har rätt till information om aktörerna i entreprenadkedjan”

I LO:s idé om ”vita jobb”, dvs tvinga alla bolag som vill sälja ens ett suddgummi till offentlig sektor till kollektivavtal gick på pumpen som bekant för att det var olagligt men även där var en av idéerna att ge LO makt över att ”granska” alla privata företag. För det allmännas bästa givetvis. Att de sedan skulle ha obegränsad tillgång till namn och personnummer på anställda till exempel och kunna samköra det med sina register för att se vilka som ännu inte var medlemmar i LO var givetvis inget de tänkt på.

Gissningsvis handlar detta förslag om något liknande – att komma åt affärsinformation om privata bolag till förmån för LO. Men någon proposition finns ännu inte att hitta online så jag väntar på de definitiva formuleringar och vad LO och S tänkt sig. För detta är ytterligare en specialbeställning från LO för hinna få betalt för alla pengarna de gav i valet 2014 innan nästa val.

När är det tänkt att införas?

Innan valet givetvis. Annars blir LO sura. 

I materialet från regeringen citeras en Brå-rapport om bedrägerier.

Man ska få intrycket av att Brå särskilt intresserat sig för allt fusk inom bygg, men stycket nedan är alltså det enda stycket om byggbranschen i hela den 200-sidiga rapporten. Som i övrigt handlar om till exempel kortbedrägerier, blufföretag och fusk med bidrag.

Det är en absurd idé att kräva att företag ska tvingas betala för företag som struntar i det. För det första har vi en statlig lönegaranti som faller ut när anställda inte får löner vid konkurs, så ingen anställd drabbas av det. För det andra kan inte företag i någon bransch anses ha ansvar över andra än sig själva. Nog för att det förekommer fusk i byggbranschen men att singla ut en bransch med lagstiftning och gå över normala skyldigheter aktieägare redan har enligt lag är en bisarr tanke.

Byggbranschen är självklart emot. Utom Veidekke.

Men det finns en särskild förklaring varför just Veidekke är så positiva att de till och med ordnar regeringens presskonferens. 

Veidekke har nämligen rullat runt med Byggnads länge, sedan 2013. Här kommer egenintresset in – genom att ligga ett steg före konkurrenterna här och fjäska för LO tänker sig Veidekke ta marknadsandelar. De har redan investerat i lagen som då inte fanns ännu och de kan därför lova vad som helst inom det området utan att det nu kostar dem en enda krona. Och de har fantastiska relationer med såväl LO som S på olika nivåer, vilket ökar sannolikheten att just Veidekke landar lukrativa kontrakt i olika sossestyrda kommuner.

Lennart Weiss heter deras kommersiella direktör.

Honom föreslog för övrigt Veidekke som ny bostadsminister när Mehmet Kaplan avgick.

Givetvis är Lennart Weiss gammal sosse. Han satt i SSU tillsammans med Anna Lindh och Mona Sahlin och träffade sin fru Annika Billström där. Hon var finansborgarråd i Stockholm till 2006.

Han var med och startade det omdiskuterade Gaia Leadership 1999 som sossarnas partisekreterare Lena Baastad jobbade på innan hon blev partisekreterare. Det är samma företag som sossen Mikael Sjöberg, GD på Arbetsförmedlingen köpt in konsulttjänster för tiotals miljoner från för övrigt, för skattebetalarnas pengar. Det gjorde han också som GD för Arbetsmiljöverket.

Men Veidekkes kopplingar med sossarna slutar inte där.

2010 valdes en annan sosse in i Veidekkes styrelse – Annika Billström. 

2014 valdes Billström även till regionchef för Hyresgästföreningen i Stockholm.  Samtidigt som hon var chef för HGF skrev hon rapport med sin make på Veidekke, när hon också satt i styrelsen, och förespråkade marknadshyror. HGF Stockholm har också haft stora konflikter i flera år, något som bland annat slutat i Arbetsdomstolen.

Annika Billström drev då ett eget företag, som sysslar med chefsrekrytering. Den chef hon rekryterar verkar vara henne själv. När man är politiker har man rätt till en omställningspension.

2011 sa Annika Billström så här: ”Målet är att tjäna mer pengar genom mitt företag”

Hon sa också att hon lever på visstidspensionen tills företaget bär sig. 

Detta sa hon 2011. I bokslutet för 2017 kan man se en omsättning på över 2,3 miljoner kronor, sedan flera år. Lite längre ser ser man personalkostnaderna – 29 000 kronor. Inte direkt en heltidslön.

Bolaget har en anställd, en kvinna. Det vill säga hon själv.

Men utdelning, det tar hon. Hon fick 322 850 kr i utdelning förra året. Men alltså ingen lön. För Annika Billström tycker tydligen fortfarande inte att bolaget går tillräckligt bra, så hon har sedan 2011 levt på skattebetalarna. Samtidigt som hon fakturerat Veidekke och Hyresgästföreningen miljonbelopp.

Målet har aldrig varit att försörja sig själv. Utan Billström, och även Weiss eftersom de är gifta har de nämligen gemensamt ansvar över ekonomi och varandra, har tänkt att vi ska betala 55 000 kronor i månaden till dem så kan de ackumulera kapitalet från intäkterna i bolaget och göra något roligare för än att betala tråkig lön, skatt och sociala avgifter.

Billström håller också på att ackumulera allt kapital hon inte behöver ta ut i lön i en kapitalförsäkring gissningsvis. Som ni kan se investerades ytterligare 1,2 miljoner kronor nyligen, så totalt har 3,2 miljoner kronor satts av där. Det är ju lätt att få stora överskott i verksamheten när man inte behöver dra in sin egen lön utan sedan ett decennium lever på skattebetalarnas pengar menar jag.

Texten har uppdaterats när ny information om vad fordran kan vara för något. 

Billström satt forfarande i Veidekkes styrelse i slutet av 2015, jag tror att hon avgick därifrån 2016 men det är svårt att hitta någon information online om det mer än att hon bara inte längre står på Veidekkes hemsida.

Så Veidekke kokar alltså sossegröt och försöker gena förbi konkurrenterna genom detta. Allt är som vanligt ruttet, korrupt och fullt med folk som kliar varandra på ryggen.

Regeringen leverar ett fint paket med röda snören åt LO. Alla är glada.

Utom vi som inte är sossar, LO eller Veidekke då.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!