Arbetsmiljöverket bränner miljoner

Sossar älskar Arbetsmiljöverket. Det är en av deras favoritmyndigheter, och allra mest älskar nuvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson Arbetsmiljöverket. I opposition pratade hon arbetsmiljö som hon vore anställd av LO. Som statsråd inledde hon med att skruva upp deras anslag direkt.

I budgeten för 2014 fick Arbetsmiljöverket 622 miljoner kronor i budget. Redan i första budgeten höjdes anslaget med nästan 90 miljoner kronor.

2018 var budgeten 762 miljoner kronor, en ökning med 140 miljoner kronor på några år bara. Eller 23 %.

Men Ylva Johansson vilade inte på lagrarna utan gav Arbetsmiljöverket redan våren 2015 en ändrings i regleringsbrevet.

10 miljoner kronor för ”särskild informationsinsats” om tillsyn av företag som bryter mot regler för konkurrensfördelar.

Även 2016 fick de 10 miljoner kr reserverade just för detta ändamål.

Ironsikt nog så började arbetsskadorna öka först efter hennes massiva budgetökningar – det byggde alltså inte på någon förändrad verklighet utan var enbart ideologiskt grundat.

Som ni kan se ökade skadorna efter 2014. Man kan också se att i den bransch där de är flest olyckor är Vård, omsorg och socialtjänst. Sedan tillverkningsindustri och först på tredje plats kommer bygg. Transport, fastighetsservice, utbildning och försvar/polis kommer högre än hotell/restaurang. Ändå valde man just dessa branscher när man skulle satsa på den extra

Så vad gjorde då Arbetsmiljöverket för pengarna?

2015 så körde de ut filmen Utmaningen, som jag begärt ut fakturor för men inte fått trots tre försök.

2017 i december lanserades appen The Boss. Dessa fakturor har jag däremot fått ut. Och kommunikationsplanen. Appen drogs tillbaka bara 6 veckor efter lansering. Den gavs ut 1 december, den 12 januari drogs den tillbaka. Då hade det varit julledigheter dessutom.

Skäl?

Den hade attityden rakt igenom att företagare är onda. 

Appen var dessutom uselt gjord. Jag laddade förstås ner den.

Ni ser ju kvaliteten, som för tankarna till Mediagymnasiet årskurs 2. Ändå är det en professionell reklambyrå som tagit fram appen och allt annat – Granath Reklam har haft Arbetsmiljöverket som kund länge. De vann den senaste upphandlingen, igen. 

Och Arbetsmiljöverket hade alltså nya 10 miljoner kronor att sprätta iväg, direkt från Ylva Johansson som tagit dem från oss i sin tur.

De fick Granath.

Som ni kan se fakturerade bara appen på 2,7 miljoner kronor. Arbetsmiljöverket passade också på att köpa 12 par VR-glasögon.

Här kan man också se att de hade två temadagar, en på Stockholms restaurangskola och en på Dista Byggymnasium. En pilot, som kostade 750 000 kronor.

Jag har hittat ytterligare en faktura för appen och projektet, där 600 000 kr för mediainköp ingår.

Totalt la Arbetsmiljöverket cirka 6 miljoner kronor på appen The Boss.

Tanken var att appen skulle köras aktivt fram till sommaren, det vill säga mitt i brinnande valrörelse. Om man ser på deras medieplan ser man nämligen att utvärdering skulle göra sista juni 2018.

Den 12 januari tvingades Arbetsmiljöverket att dra in appen och be om ursäkt. Hela planen kring The Boss lades ner. Men fakturorna måste ändå betalas.

Om ni någon gång undrar över varför ”humor”-program i P3 är så kassa, och vänstervridna, kan ni ju kolla vad en av deras fd ”komiker” gör nu för tiden. Dilan Apak skriver på TCO:s nya webbtidning Arbetsvärlden, ett svar på Svenskt Näringslivs Arbetsmarknadsnytt helt klart. De anställde Feldbaum från Arena-gruppen som chefredaktör och har bara vänsterskribenter förutom Birgitta Olsson som mysigt högeralibi. Ali Esbati är krönikor, det säger nog allt.

Apak tyckte spelet var för mesigt. Hon hade hellre sett något annat. 

Vilket härligt förakt som sipprar ut från sidan!

Cheferna som bara har det skönt på jobbet, som aldrig någonsin grinat på toaletten av stress, skulle få testa hur det är att vara anställd. Komma ner från den softa planeten Chef ett tag och leva i det verkliga livet.

Jag blir deprimerad över hur djupt föraktet och okunskapen är i Sverige om företagare, ekonomi och varifrån pengarna kommer. Om företagarnas vardag, slit och risker. Tyvärr är det inte bara komiker och vänsterskribenter som hyser detta, även ministrar och intellektuella bär sin begränsade kunskapsnivå som en mantel, något att nästan kokettera med. Förut trodde jag att folk spelade dumma, nu tvivlar jag på att det ens är så sofistikerat. De förstår helt enkelt ingenting.

Man kan egentligen inte anklaga Arbetsmiljöverket, för de gör bara vad Ylva Johansson och sossarna sagt åt dem – opinionsbilda i valet åt dem. Det är vad ”extra informationsinsatser” betyder.

Precis som Arbetsförmedlingen har fått i uppdrag att puffa för hur otroligt framgångsrik regeringens politik har varit.

Att de sedan slängde 6 miljoner kronor rätt ner i sjön är inget som de behöver bry sig om, eller Dilan Apak. Det är någon annan som betalar – skattebetalarna. Det finns alltid mer pengar. Finns i sjön.

Jag är väldigt spänd på att se vad Granath kokat ihop åt Arbetsmiljöverket i de nya projekten de fakturerat redan.

För när en dörr stängs (nerlagd app), öppnas en annan (indoktrinering av barn). Och Arbetsmiljöverket är långt ifrån klara, de har ju ett uppdrag att fullfölja från regeringen för 10 miljoner kronor per år.

Alltså står elever och lärare på tur att få lära sig om hur ondskefulla fuskande företagare är. 

De lärare som deltar i projektet får arvoden, för att lärarhandledning och skolmaterialet verkligen ska prånglas ut till våra barn antar jag. Utan deg är motivationen låg att dra in något som inte ingår i skolplanen. Och jag vet bestämt att utmåla företagare som dåliga inte är ett kärnämne. Ännu.

Som ni ser i det finstilda är det 0 kr fakturerat tidigare på detta nya projekt. 250 000 kronor av årets 10 miljoner kronor på information har alltså redan betalats. 

Eftersom vi skattebetalare redan betalat minst 8 miljoner kronor till Granath för The Boss och lite annat i samma projekt, som ingår i den extra informationsinsatsen, och potten är 10 miljoner kr per år gissar jag att möjligheterna är oändliga för satsningen på barnen.

Vi väntar med spänning på nästa insats att fulmåla företagare på uppdrag av sossar som vill ha myndigheternas draghjälp i valet. 

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!