Regeringen och bonussystemen

Regeringen har inte bara lagt 31,4 miljarder fram till årsskiftet på hitte-på-jobb där extratjänster är den tyngsta posten. Och 64 miljarder till 2020.

De har även konstruerat bonussystem för att ytterligare tvinga fram sitt mål på 20 000 extratjänster fram till valet. De har även 5000 i mål på moderna beredsskapsjobb som liksom extratjänster riktar sig främst till nyanlända och innebär 100 % subvention, med skillnaden att beredsskapsjobb är för myndigheter och extratjänster är fokuserade på kommuner och landsting.

I betinget de satt för varenda liten kommun i Sverige finns nämligen en stapel för bonus.

För regeringen har avsatt 500 miljoner kronor per år i tre år för bonussystemet. Den 19 juni 2017 annonserade regeringen att nu finns det ett bonussystem för att ytterligare trycka på takten i extratjänsterna så att de hinner att infrias innan valdagen.

Läser man då betinget de satt ser man en stapel för ”Statsbidrag om beting uppnås 2018″.

I det finstilta står det också att varje kommuns bonuspott går tillbaka till den stora potten vid årets slut om man inte uppnått kravet.

Och då blir bonusen till de kommuner som uppnått sina mål ännu större. En slags pyramid alltså, där kommuner som är flitiga på att hitta på jobb ingen behöver åt regeringen för att de betalar hela lönen tjänar på om andra kommuner är mindre duktiga, eller mindre intresserade av att slösa bort skattebetalarnas pengar på en ny Fas 3 som inte kommer ge riktiga jobb utan bara fixar siffrorna till sossarna inför september.

Första potten pengar delas ut nu till de kommuner som 2017 uppnådde sina mål.

En av de kommuner som 2017 hittade på tillräckligt många jobb åt regeringen var Järfälla.

Ängelholm firade också bonus för 2017.

Och Nynäshamn.

2018 års 500 miljoner kronor finns villkorat i de extra 11 miljarder till kommuner och landsting man ii september 2017 meddelade betalas.

För i listan som bifogas ser man en kolumn för bonus just för extratjänster. 

Totalt handlar det om 75 miljoner kronor i budgeten som är öronmärkt just för bonus för extratjänster för 2018. Resten finns för kommunerna.

I de 11 välfärdsmiljarderna finns även 430 miljoner villkorade för just extratjänster som alltså är 2018 års beting för de 500 miljonerna i bonus.

Regeringen lägger alltså inte bara 64 miljarder på lönesubventioner fram till 2020.

De lägger ytterligare 1,5 miljarder på ett rent bonussystem. Nu tycker jag bonussystem generellt är en bra för att åstadkomma en morot. Som kömiljarden.

Men INTE när det gäller att hitta på jobb som inte finns, betalade till 100 % av landets skattebetalare och med enda syfte att fixa till arbetslöshetssiffrorna för Socialdemokraterna inför valet 2018. 

Ironiskt nog tog samma regering bort kömiljarden och ägnar sig i media åt att regelbundet skälla på privata företags olika bonussystem.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!