Regeringens vallöften till LO – detta har de infriat

Socialdemokraternas prioriteringslista har alltid varit: först LO, sedan fokus på Miljöpartiet, sedan verkliga problem. De befolkningen upplever. Det är inget undantag 2017 utan så här har det varit i över 100 år.

Imorgon kommer LO presentera sin valplattform. Men redan i december kunde man läsa:

”Om de säger att de ska gå oss till mötes tror vi att vi har en stor chans att vinna en klar majoritet av LO-medlemmarna i valet”

Socialdemokratiska för: ni får pengar och arbetskraft mot att vi får lagstiftning.

LO lovar att ”genomföra samtal” med en halv miljon medlemmar.

Och här kommer LO göra som LO alltid gör – kalla in sina förtroendevalda. Sedan bokar dessa lokala ombudsmän och skyddsombud på alla arbetsplatser olika påstådda fackliga aktiviteter från nu till september. För då kan alla som deltar vara där på betald arbetstid enligt MBL, en lag de fick av sossarna på 70-talet för att kunna bedriva allt arbete betalt av företagen. Man vill ju inte slösa värdefull fritid på facket menar jag.

Sedan kommer de har rena valaktiviteter på dessa fackmöten. Notan skickas till landets företagare. Så här har de gjort sedan MBL infördes.

Ni tror väl inte de menar att en halv miljon medlemmar ska informeras genom ideellt arbete efter arbetstid?

Förra valrörelsen släppte LO också en valplattform och så här inför valet 2018 har jag gått igenom vad LO fått för sina pengar den här mandatperioden.

I deras valmanifest inför förra valet krävde de att Lagen om valfrihet skulle avskaffas. För ett av de fulaste orden i en sosses vokabulär är valfrihet. Så bort skulle möjligheten för gamla att välja hemtjänst.

Den 3 oktober 2014 tillträdde regeringen Löfven.

Redan i november la regeringen och ansvarig minister Gabriel Wikström, som kom direkt från SSU, en proposition om att avskaffa LOV. Som de fick dra tillbaka en månad sedan eftersom den blev fullständigt sågad av Lagrådet. Den hade inte ens en rimlig remissinstanstid. Men ska man leverera LO:s alla beställningsjobb så gäller det att jobba snabbt så jag förstår att de kände sig stressade.

I december kallade civilminister Shekarabi till pressträff. Tillsammans med Byggnads. 

Byt ut Byggnads mot säg Motormännen och ni ser hur orimligt det är att lobbyister är part i en regerings officiella pressträff. Men LO och S har alltid haft egna regler.

Krav på kollektivavtal för att få delta i offentliga upphandlingar, handlade regeringens nästa kryss i checklistan från LO.

Sedan utredde man och införde en helt ny myndighet – Upphandlingsmyndigheten. Vi har ju inte tillräckligt med myndigheter som det är.

Det visade sig, inte oväntat alls, att krav på kollektivavtal för offentlig upphandling är i strid med lagen. Så ändringen i Lagen om offentlig upphandling blev följande:

”….motsvarande villkor i ett och samma kollektivavtal som tillämpas i hela Sverige på motsvarande arbetstagare i den aktuella branschen”.

Och krav på att underleverantörer också har detta, det vill säga det gamla kravet från LO om underleverantörsansvar. Vilket är absurt. Det är som om jag skulle avkrävas skyldighet att se till att Jesper, min IT-konsult, tar semester som han ska och inte jobbar för mycket övertid.

I LO:s valmanifest 2014 stod också ”nollvision av dödsolyckor” och ”resurserna till arbetsmiljöarbete och arbetslivsforskning måste öka”.

Sagt och gjort, redan i regeringens första budget för 2015 så chockhöjdes Arbetsmiljöverkets budget. De hade ett anslag på 622 miljoner kronor 2014, med ett utfall på 608 miljoner kronor. Från utfallsnivån höjde man på ett enda år budgeten för Arbetsmiljöverket med 101 miljoner kronor.

En höjning på 17 % på ett enda år. 

I budgeten för 2018 så får Arbetsmiljöverket 763 miljoner kronor.

Jämfört med utfallsnivån innan Löfven tog över är höjningen 25 %. På fyra år. 

Dödsolyckorna som ni kan se började öka först när regeringen tillträdde. Efter att Alliansen tillträdde är kurvan brant neråt. Diagrammet är hämtat från budgetpropositionen 2018.

När Alliansen tillträdde la de ner Arbetslivsinstitutet, som var ett statligt ”forskningsinstitut” för arbetsmiljö. Eller tillhåll för S-märkta statsvetare att få ”forska” fram ideologiskt korrekta slutsatser till olika S-regeringar utan att behöva konkurrera om forskningsmedel, som bedöms efter kvalitet. Med rätta lades alltså detta propagandainstitut ner.

Så fort Löfven kunde lät han därför institutet återuppstå. Någonstans måste ju LO-ekonomerna jobba. Myndigheten ska syssla med arbetsmiljöfrågor. Varför Svenskt Näringsliv tycker detta är en bra idé är mycket oklart. Hur stor tror de chansen är att de som jobbar där är folk som gillar företag?

Ett annat av LO:s krav var den så kallade 90-dagars garantin. Som regeringen införde.

LO krävde också att Lex Laval-lagen skulle bort och självklart tog S-regeringen bort den, tillsammans med Sverigedemokraterna. Som har fler manliga LO-väljare än S för tillfället. Enligt opinionsmätningar.

I valrörelsen 2014 krävde LO att sjukvårdsförsäkringarna, de privata, skulle bort. De LO kallar för ”gräddfiler” för att de praktiserar socialistmatte och i den kan man inte räkna med alla variabler. Där finns bara ett räknesätt – om det blir plus för en person blir det automatiskt minus för någon annan.

Men i den verkliga världen utanför Norra Bantorget innebär en privat sjukvårdsförsäkring att en person betalar EN GÅNG TILL för något han eller hon redan betalat via skatten. Och inte nog med det, när personen är sjuk belastar hon/han inte en akut. Utan helt nya mottagningar bara för sjukvårdsförsäkringar har uppstått som ett resultat. Försäkringarna AVLASTAR vårdsystemet som är finansierat med skatt.

Men bort ska de, Löfven måste ju göra som LO säger. Från 1 juli 2018 beskattas de därför för att göra dem så dyra att ingen vill ha dem. Det finns 650 000 sjukvårdsförsäkringar, men bara 450 000 berörs.

Skäl?

Fackförbunden är undantagna, såklart.

Nu har LO för tillfället inga sådana men undantaget öppnar ju för att ändra detta i framtiden. Strandhälls gamla fackförbund Vision, hon var ju också fackpamp före regeringen precis som Löfven, tänker skaffa och sossetyngda TCO och SSR har redan.

Den statliga radion rapporterade lika objektivt som man kan förvänta sig – kallade sjukvårdsförsäkringar för ”förtur i vårdköer”. Varför inte gräddfilen?

Förslaget sågades av en majoritet i utskottet men det struntade regeringen i. Eftersom införd förmånsbeskattning är en del av budgeten (en intäkt) kan de tvinga in ändringen ändå.

En annan sak LO krävde var att tillfälliga anställningar begränsas.

Bara ett år efter tillträde lite drygt låg det därför en proposition om just detta på bordet. Men eftersom vi har en icke socialistisk majoritet av partier som inte går i LO:s ledband i riksdagen bidde det inget med detta. Heller. Tack och lov har en del av Löfvens LO-leveranser stoppats på grund av detta.

Höja a-kassan stod också på LO:s lista.

Den 7 september 2015 redan, bara ett år efter tillträde höjdes därför taket i a-kassan. Återigen i en budgetproposition varför inte riksdagen kunde stoppa den utan att stoppa hela budgeten. Den 7 september gällde dessutom fortfarande DÖ.

LO krävde också att den bortre gränsen i sjukförsäkringen skulle tas bort. Som infördes för att stoppa den accelererande sjukskrivningen som Göran Perssons regering satt i system för att……just det, ha en så låg arbetslöshet som möjligt vid valet 2006. Känns detta igen? Att skyffla folk mellan olika staplar istället för att se till att riktiga jobb skapas?

Löfvens melodi är inte att sjukskriva och förtidspensionera folk utan att gömma dem i olika åtgärder. Mer om det i ett annat inlägg.

Men införde ett tak i sjukförsäkringen gjorde han. För att kontrollera kostnaderna gav sedan regeringen kassan olika förhållningsregler att minska beviljandegraden av sjukpenning samt dra ner på LSS. Lättare att få vara sjukskriven men svårare att ens bli det från början alltså. I valrörelsen 2014 ylade S om utförsäkringar. I Löfvens Sverige blir inte ens cancersjuka sjukskrivna.

Men det hade inte LO pratat något om, deras krav var ett tak. Och hepp, så infördes det.

En av de första sakerna Alliansen med rätta gjorde var att ta bort avdragsrätten för fackavgifter.

Givetvis återinförde fd fackpampen Löfven den så fort han kunde.

Kostnad?

2,7 miljarder. Grattis landets skattebetalare.

Att få bestämma över privata företag har LO alltid velat göra. Minns att löntagarfonderna var deras idé när de fick med sig Olof Palme på att helt sonika stjäla hälften av landets privata företag. Så givetvis kräver de kvotering av styrelserna. Men kvotera själva har de inte tänkt att göra.

Regeringen förslog kvotering. Men fick sedan dra tillbaka det, för riksdagen sa i vanlig ordning nej.

Bort med karensdagen, sa LO i valrörelsen 2014.

Nu föreslår regeringen att karensdagen slopas……till förmån för LO:s idé om ett avdrag.

Ni förstår att LO är nöjda.

Allt de krävt som motprestation av regeringen har de prioriterat, och levererat. På ett silverfat. Nu laddar man för att köpa mer lagar.

Med 30 miljoner kronor i egen valbudget, plus de minst 15 miljoner man brukar ge i kontanter varje år. Plus kostnaden man tar på det ”vanliga fackliga arbetet” när man ska prata med 500 000 medlemmar. Som man alltså gör på arbetsplatser. Och detta betalar inte LO. Det gör landets företagare, som varje val. Värdet på denna insats är många tiotals miljoner i arbetstimmar som man under kommande 8 månader så att säga, tar på firman. Någon annans firma alltså.

Bara Sverige har ett sådant här korrupt system.

Och varje val kommer de undan medias kritiska frågor för att det varit så här i 100 år.

Undrar ni också varför Karl Petter Thorwaldsson alltid ser så glad ut? Det här är varför.

Sverige förtjänar betydligt bättre tycker jag. 

Krossa socialismen. 

Uppdatering 1 februari:

LO kräver sossarna på reformer på 70  miljarder för att ge dem pengar och stöd i valet. Plus listan på lagstiftning och annat.

 

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!