Regeringen och den privata vården

Det är lätt att skylla hatet mot privata företag inom välfärdssektorn på Vänsterpartiet. Men sossarna hyser ett lika jämnt och utbrett förakt gentemot privata företag i framför allt vården men även generellt. Nu flyttar som ni vet Nordea, Findus har redan dragit och Göteborgs Kex planerar nu en exit från landet.

Bara hotet om en straffbeskattning på kapital helt i strid mot EU:s pelare om fri rörlighet för kapital, den s k “exit-skatten” har garanterat gjort att kapitalet just nu flödar ut ur landet.

Socialdemokraternas kongress 2017 tog ett beslut på sin kongress att förbjuda alla vinster i vård, skola och omsorg.

Stefan Löfven pratade så sent som i somras om riskkapitalister som inte hör hemma i välfärden.

“Jag blir bekymrad över att man står i Almedalen bland riskkapitalister”

Men i strid med kongressbeslutet så tog regeringen plötsligt bort vinstförbudet mot just vården.

“Jag ser inte framför mig ett förslag som kommer att leda till att vi har några privata intressenter inom hälso- och sjukvården”

Så här medger plötsligt regeringen att förslaget om förbud mot vinster i skolan alltså kommer leda till att de privata skolorna slås ut. Men det är inget bekymmer. Bara om vårdbolag slås ut.

Och det var väl tur det. Att de ändrade sig menar jag.

För det hade varit svårt att fortsätta att som statsråd gå på privata vårdbesök själv om vinst i vården förbjöds.

Enligt det avtal regeringskansliet har med riskkapitalägda vårdkoncernen Avonova. Ett avtal som tecknades 2016, mitt under Reepalu-haveriet. 

Det är det stora Hercules Capital som köpte Avonova från börsen 2012 och äger hela bolaget.

De gjorde visserligen ingen vinst just 2016 men har enligt bokslutet för 2016 ett fritt eget kapital, alltså ackumulerade tidigare vinster på 40 miljoner kronor. Året när avtalet tecknades med regeringskansliet omsatte man 684 miljoner kronor. Bolaget har framför allt växt så mycket på kort tid genom att ha köpt upp mindre bolag.

För jag begärde ut villkoren om vård för statsråden från statsrådsberedningen. 

Här står det svart på vitt – sedan 1 oktober 2016 har Regeringskansliet avtal med Avonova för företagshälsovårdstjänster. Man kan också läsa att just anställda där får all medicin betalad av……..skattepengar.

Men det är klart.

Det är ju lätt att ändra sig när man ser sina egna privilegier försvinna. Synd bara att omsorgen om alla de föräldrar och barn som älskar sin friskola helt saknas. 

Nu väntar jag med spänning på ytterligare drevande från sossarna i valrörelsen om just risskapitalbolagägda välfärdsbolag.

Kom igen.

It’s ok when we do it.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

5 kommentarer
 1. Vi som inte har några problem med privata aktörer inom välfärden måste visa på fördelarna, som det är nu har vänstern initiativet.

  Har nyss varit i Luxembourg, där drivs all sjukvård av privata aktörer men staten står för sjukvårdsförsäkring så det kostar inget. Vi drabbades av ett rejält förkylningsvirus med hög feber gjorde att den planerade flygresan hem fick ställas in. Vi behövde ett läkarintyg för detta men även mediciner. Så ett besök till ett akutsjukhus på söndagen. Trots mycket folk i väntrummet snurrade det på snabbt och vi kom in på mottagningen där man satte in dropp med febernedsättande, tog sänka och en del andra prover. Efter en timme fick vi svar och man konstaterade att vi behövde lite olika behandling, min fru fick även en lungröntgen då det inte lät bra när hon andades samt att sänkan visade på bakterieinfektion. Efter några timmar skickades vi hem med en lång receptlista.

  Sen några dagar senare när vi kunde flyga tillbaka till Sverige besökte vi Nyköpings lasarett och akutmottagningen. Där gick allt i slow motion. Vi placerades på en korridorplats där vi spenderade 9 timmar innan de tyckte att vi kunde åka hem. Samma prover togs men svarstiden var tre timmar. Totalt spenderades kanske 5 minuter i konversation med tre olika läkare. I Luxembourg hade vi en och samma läkare under hela besöket och hon var tillgänglig alltid då hon hela tiden fanns i närheten.

  Men det som slog mig mest i jämförelse på dessa två olika sjukhus är den oerhörda skillnaden i klass och kvalitet på lokaler och utrustning. Hela bygget i Luxembourg var klass och hög kvalitet, elektriska ljudlösa skjutdörrar. I korridoren där vi låg i Nyköping var det hela tiden spring i dörrar som stängdes automatiskt med ett högljutt smällande. En slående skillnad på byggnadskvalitet, i Nyköping billigt och simpelt med enklast möjliga funktion. Britsarna vi fick ligga på i Luxembourg var i Mercedesklass medan de svenska var mer av Trabantklass.

  En privat sjukvårdsaktör måste vara på tårna på alla nivåer för att få och behålla sina kunder, därför lägger man ner resurser på att det ska vara snyggt och av klass även med lokaliteterna. I Sverige behöver inget sjukhus tänka på de aspekterna, vi har ju inga direkta alternativ och är tvungna att gå till det som finns.

  Jag vill försöka belysa dessa skillnader som finns därför att vi svenskar är så grundlurade när det gäller hur “bra” vår vård är. Vänstern är så blockerade i sin vinstfientlighet att de helt tappat perspektivet på hur bra vård ska skötas.

  Det behövs information om hur det fungerar på andra ställen och att det faktiskt är mycket mycket bättre i resten av Europa.

 2. Varför enbart vinstförbud i vården?
  Det är väl bara första steget mot ett jämlikt samhälle?
  Vilka branscher står på tur?
  Skolan är på gång.

  VÄGNÄTET BEHÖVER NYA GREPP
  Staten kan sälja ut Trafikverket med gamla Televerket som förebild. De bästa delarna säljs och de sämre vägarna överlåts till befolkningen att klara själva, ungefär som utbytet av kopparkablar till fiber.

  E- och tvåsiffriga vägar säljs till storbolag. Vägavgifter införs och debiteras bilisterna med gps-övervakning av körsträckor och hastigheter. Affären som kallas modernisering av vägnätet, ger staten intäkter för finansiering av behov för växande befolkning.

  Landsbygdsvägar med med tre och flera siffror får tas över av fastighetsägare i glesbygden. De erbjuds bygga nya vägar med lite statsstöd som kommer från trafikanterna. Fiber-installationern används om förebild. Ett motiv blir att nya privata vägar ökar fastigheternas värde. Om det blir sant kan fastighetsavgifterna höjas.

 3. Kanske vore värt att kolla upp på vilka vårdcentraler statsråden och LO-topparna är listade? Privata eller landstingsdrivna?

 4. Är det inte märkligt? Om en skola jobbar för att effektivisera och sänka kostnaderna genom bättre upphandlingar och gör en vinst (med bibehållen kvalitet) är den inte välkommen i sossarnas Sverige. Men om samma skola gör som all kommunal vwrksamhet och struntar i att spara och förbättra och gör ett nollresultat, då är den plötsligt välkommen att bedriva utbildning. Jag vet att ekonomi inte är sossarnas starka sida, men detta är så korkat att klockorna stannar.

  Problemet är inte att skattebetalarna ”förlorar” pengar om ett välfärdsföretag gör vinst. De har ju fått samma mängd utbildning med samma kvalitet till samma pris! DÄREMOT förlorar skattebetalarna MILJARDER varje år på offentlig verksamhets slöseri och bristande respekt för våra skattepengar. Det finns helt enkelt inga incitament att förbättra och spara. Dt är ju bara skattepengar. ”Oj! Tog pengarna slut? Jamen då höjer vi skatten nästa år!”
  Om offentlig verksamhet drevs lika effektivt som bra friskolor skulle de kunna offerera lägre priser, friskolorna skulle tvingas följa efter och deras vinster skulle gå ner. Och skattebetalarna skulle spara pengar.

  Och utan konkurrens kommer naturligtvis kostnaderna skjuta i höjden och skattebetalrna börjar verkligen förlora miljardbelopp.

  Egentligen handlar det inte om vinsterna. Målsättningen är att ta bort möjligheten att välja. Ta bort alla privata initiativ så att våra barn kan gå i statliga skolor och indoktrineras till lydiga socialister.

 5. Hej!

  Det är ett litet fel på din sida (layoutmässigt). Så här ser det ut under varje rubrik:
  “Publicerat den —Lämna en kommentar”
  Istället för datum så är det en länk.
  För övrigt så uppskattar jag verkligen din blogg. Har lärt mig mycket om hur Sverige fungerar av dig. Tack!
  Vänligen
  Göran Seth

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *