Bonus malus och Transportstyrelsegate

Varför frågade ingen i media varför hela IT-skandalen i Transportstyrelsen hände?

Den frågan ställde jag i ett inlägg i september med rubriken ”Vallöftet som sålde ut rikets säkerhet”.

Att det hänt och hur tröskades runt, bra förstås. Jag tycker snarare att regeringen har kommit för billigt undan. Men ingen i media verkade intresserade av följdfrågan – varför var det så bråttom? Den signalen gavs av alla inblandade, man skulle skynda på ”för att hålla tidplanen”.

Vem drev på? Och vems tidplan? För det har varit tydligt hela tiden att regeringskansliet, oklart vem, drev på. 

Mitt jobb som opinionsbildare är som det låter – bilda opinion. Jag har valt metoden att skapa egna nyheter istället för att vara enbart kommentator av redan publicerade nyheter och tycka saker. Detta verkar ha gjort att allt för många, både journalister och läsare men framför allt kritiker och politiska motståndare medvetet eller omedvetet blandar ihop mig med media.

Jag är media bara i kontexten opinionsjournalistik. I detta avseende skiljer jag mig inte nämnvärt från valfri borgerlig ledarsida. Sedan skiljer vi oss åt framför allt för att jag är fri och de tillhör en redaktion, har chefer och jobbar på ett mediehus.

Jag använder således den grävande journalistens verktyg för att hitta nyheter och bygga opinionen på detta.

Ett av mina många syften med mina inlägg är att inspirera media att själva ta bollen vidare och gräva. 

Inlägget om bonus malus och Transportstyrelsen är ett klockrent exempel på när jag hade hoppats att en pigg journalist inspirerats och tagit den bollen. Men nej.

Och vad läser jag i intervjun med Maria Ågren i Dagens Nyheter, den första intervjun publicerad med den före detta generaldirektören för Transportstyrelsen?

”De (red.anm regeringens tjänstemän) påtalade alltid vikten av att outsourcingen skulle genomföras utan förseningar. Annars kunde inte regeringens reformer, till exempel bonus malus, lanseras”

Här bekräftar Maria Ågren min teori som jag lanserade i mitt inlägg.

Det var Miljöpartiets vallöfte om bonus malus som var skälet till att det var så bråttom med outsourcingen och därför riktets säkerhet hotats.

I en sammanställning om partiernas miljöpolitik i DN den 17 maj 2014, det vill säga några månader före förra valet, sa Miljöpartiet så här:

”Vi vill omgående införa bonus malus”

Och bara 7 månader efter att Miljöpartiet tillträtt i Rosenbad tillsattes också en utredning. 

I tiden för Transportstyrelsegate var detta några månader efter att Maria Ågren tillträtt (februari) och sedan skrivit på överträdelserna av lagen som satte igång hela karusellen. Utredningen av Bonus Malus var en snabbutredning, det redovisades bara ett år senare. Allt för att hinna införas innan valet 2018. Och den 3 september 2017 meddelade så regeringen att den 1 juli 2018 införs bonus malus. 

Transportstyrelsegate är fortfarande levande, för snart inleds KU-förhören.

Vad gäller Ågren så tog hon omedelbart kontakt med regeringskansliet i februari 2016 när hon förstod att säkerheten var allvarligt hotad.

Ändå hävdar Stefan Löfven fortfarande att han ingenting visste förrän ett helt år senare.

Jag och många andra har mycket svårt att tro att detta är sant och jag ser mycket fram emot KU-förhören. Tyvärr finns det inga straff för att ljuga i KU. Det borde det vara. I andra länder kan man bli åtalad för det som politiker (motsvarande KU).

Transportstyrelsen presenterade en rapport de själva gjort av förloppet och säkerheten.

Det är mycket värre än vi trodde är slutsatsen. Hela 80 personer på IBM som inte följt svensk lags säkerhetsklassning har haft obegränsad tillgång till all hemlig information.

Men regeringen gör allt för att mörka. 

Dagens Nyheter rapporterade i december 2017 om att ingen i regeringen svarar på några frågor. Löven lovade transparens efter noggrann utredning – socialdemokratiska för ”vi behöver tid på oss att skotta undan bevisen”.

KU-förhören hoppas jag åtminstone delvis TV-sänds (det som rör rikets säkerhet kommer givetvis inte det) och det ska bli spännande att se förhör med inblandade statsråd i den här soppan. Detta är långt ifrån över och detta ska med in i valrörelsen.

För egen del hoppas jag att fler i media nu ser att saker jag lyfter upp i bloggen är värt att plocka upp, gå vidare och bygga egna nyheter av. Här och många gånger tidigare har jag haft rätt.

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!