Meningslös statligt betald opinionsbildning

Något av det mest värdelösa vi ger skattepengar till av, av så mycket värdelöst som jag ofta hittar, är av staten betalad opinionsbildning. 

Låt mig förtydliga: när politiker betalar organisationer av våra pengar för att påverka dem själva.

Luften är fri och den som vill kan försöka påverka vad som helst, det är så en demokrati ska fungera. Men betala, det ska man göra själv.

Några som sugit musten i detta, förutom miljörörelsen som har svart bälte, är tobakshatarna. Folkhälsomoralisterna som dedicerat sitt liv till att bekämpa allt kul. Eller snarare, bekämpa att andra vuxna människor har kul.

Det var samma typer som hittade på danstillstånden och som röstat för att behålla dem i alla år. Ja, det finns ett tillstånd man måste ha för att folk ska få dansa. Restauranger kan få böter om de utan tillstånd tillåter att folk dansar lite spontant.

Men det finns ännu en komponent i detta som gör just tobakshatarnas inkomster av våra pengar extra värdelöst – rökningen har minskat varje år sedan 40 år. Helt utan deras inblandning. Ändå får de våra pengar. Varje år.

Översta diagrammet kommer från en rapport från Socialstyrelsen, det undre från Folkhälsomyndighetens hemsida. 

Enligt regleringsbrevet 2018 för Folkhälsomyndigheten finns det inget område som har så mycket fokus. På hela fem ställen i regleringsbrevet är det satsningar på just tobak.

I juli, strax innan Wikström meddelade sin avgång, meddelade han att Slutarökalinjen skulle få mer pengar.

Gratis PR får de också av regeringen för de bestämde att när EU:s nya direktiv om förpackningar infördes (som inte har haft någon som helst effekt på rökningen i länder som testat det länge) så fick Slutarökalinjen stående plats. På alla cigarettpaket.

Inte oväntat att diagrammet ser ut så här i deras redovisning för 2016. 

De föreningar som varje år får skattepengar för att opinionsbilda är Lärare mot tobak, Psykologer mot Tobak, Sjuksköterskor mot Tobak, Läkare mot tobak och Tandvård mot tobak.

Samtliga yrkesorganisationer sitter på samma adress och gör samma sak. De sökte 2,5 miljoner kronor i bidrag av våra pengar, och fick 1,7 miljoner kronor. Genom att skicka in en enkel ansökan. Att tjäna ihop 1,7 miljoner kronor på ett år är mer än jag gör i mitt bolag just nu. Men så är det i Sverige, är du duktig på att formulera en bidragsansökan får du fantasibelopp för vilken valfri egenföretagare som helst. Att utan mer motprestation på ett helt år än en ekonomisk redovisning leva på bidrag.

Totalt delade man 2018 ut 5,6 miljoner kronor till organisationsbidrag till föreningar som alla gör samma sak.

Så varför ska skattebetalarna betala för samtliga?  

Förutom organisationsbidrag betalar man varje år ut ett antal miljoner i projektpengar. En rökfri generation fick nästan 900 000 kronor. Och ett projekt i Lekebergs kommun fick hela 1,3 miljoner kronor.

Jag har aldrig hört talat om Lekeberg. Och det är inte konstigt för de har bara 7 800 invånare. De måste ha riktigt stora problem med rökning för att behöva 1,3 miljoner kronor. Hur många tonåringar kan det ens finnas i Lekeberg? Tar Folkhälsomyndigheten inte hänsyn alls till kommunens storlek när de pangar iväg pengar från oss?

 Alla får bedriva opinion för vad de vill.

Men vi skattebetalare ska inte betala det. Det ska föreningarnas medlemmar göra. Och kan man inte hitta folk som vill betala får man helt enkelt göra det ideellt. Alltså inte ideellt som i ”vi har inget vinstintresse men försörjs heltid av bidrag” utan på riktigt ideellt – inget betalt.

Av allt meningslöst vi slösar skatt på i det här landet är nog opinionsbildning som syftar till att påverka samma politiker som försörjer dem det dummaste. 

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!