Vem är Johan Berg?

Från ingenstans som synes dök det upp en arbetsmarknadsdebattör som svarade på allt och alla överallt – Johan Berg. Den senaste artikeln är från 17 januari i år. 

Enligt egen uppgift ”en vanlig handläggare” på Arbetsförmedlingen i Örebro.

Men sist jag kollade har även myndigheter regler om vem som yttrar sig och om vad och vem som till exempel svarar i nationell press på artiklar. Visst får såklart enskilda individer praktisera sin yttrandefrihet bäst de vill men att skriva under artiklar om Arbetsförmedlingen med sin jobbtitel är ändå lite oortodoxt. Om det inte är sanktionerat från ledningen.

Och det är ju en stor slump ändå. Att just det året Johan Berg bestämde sig från att gå från okänd handläggare i Örebro till att ha skrivit 10 debattartiklar på ett år om just Arbetsförmedlingen sammanfaller med att Arbetsförmedlingen verkar ha fått uppdrag av regeringen att hjälpa dem vinna valet i år. Jag har skrivit om detta tidigare.

Arbetsförmedlingen är just nu en slags PR-maskin åt regeringens jobb-politik nämligen.

Men en artikel gör ingen sommar, eller hur man skulle kunna säga om man inte ville ta det riktiga ordspråket.

Den 2 februari 2017 i Svenska Dagbladet:

Den 3 april i Affärsliv:

Den 7 april i Arbetet:

Den 18 juli 2017 i Expressen:

Den 5 december 2017 i Arbetet:

Den 24 oktober 2017 i UNT:

Den 27 september 2017 i Dagens Nyheter:

Den 20 december 2017 i Dalademokraten:

Den 20 december i Dagens Industri:

Den 9 januari 2018 i Expressen:

Den 16 januari 2018 i Smålandsposten:

Så vem är Johan Berg?

Han pluggade i Karlstad och har jobbat på Arbetsförmedlingen sedan maj 2014, det vill säga snart en mandatperiod om man räknar så. I mars 2017 stod Berg som kontaktperson på en pressinbjudan.

Han har skrivit inte mindre än 12 debattartiklar på ett år, varav tre redan i år. Det måste man säga är imponerande. Det är en per månad i snitt, publicerade i såväl nationell press som stora lokala tidningar.

Temat är alltid samma – någon har kritiserat Arbetsförmedlingens resultat och vill lägga ner myndigheten. Han svarar i egenskap av sitt jobb. Inte privatpersonen Johan Berg utan arbetsförmedlaren Johan Berg skriver en detaljerad replik med statistik för riket och skickar in i eget namn. Men de han replikerar är högt uppsatta – riksdagsledamöter, VD för Svenskt Näringsliv, chefekonomer etc. Normalt brukar myndigheter låta GD eller kommunikationsdirektörer svara på sådana inlägg.

Som av en slump är också Johan Bergs uppfattning nästan helt korrelerad med LO och S uppfattning.

Kollar man på hans Twitter-konto så startades det i november 2016. I februari 2017 skrev han sin första debattartikel. Men han måste ha använt kontot för att läsa med eller inte alls för första tweeten skickades i december 2017.

Han har 119 personer som följer honom. Trots att han alltså bara twittrat i en dryg månad.

Vilka är då dessa? Ja, det är inte Joe the Plummer direkt. Johan Berg har ett fantastiskt kontaktnät för att vara en av alla 15 000 anställda, där vanliga handläggare av olika slag dominerar. I hierarkin internt är handläggare en av de lägre positionerna, givetvis.

Men de som följer Berg är bara chefer nästan.

Eller vad sägs om Arbetsförmedlingens chef i Malmö, kommunikationschefen, chefen för Arbetsförmedlingen i Kungälv, analyschefen, informationschefen i Göteborg, chefen för Af Direkt för att nämna några?

Han har också mycket goda kontakter med ett särskilt fackförbund – Akademikerförbundet SSR.

Det är inte vilka som helst som följer honom. Utan ordföranden samt den samhällspolitiska chefen.

Han dök upp från ingenstans och levererar en debattartikel per månad i snitt, mot högdjur som ekonomisk-politiska talespersoner och VD för Svenskt Näringsliv.

Och följs bara av högt uppsatta personer inom Arbetsförmedlingen samt facket SSSR.

Knappt en enda ”vanlig handläggare” i hans lista.

Mitt jobb har lärt mig för länge sedan att inget är en slump. Givetvis är anledningen till att Berg känner så många högt uppsatta inom Arbetsförmedlingen är att han inte bara praktiserar sin yttrandefrihet. Artiklarna är copy paste på sådant som ledningen brukar skriva.

Modernt och storsint av ledningen ändå, att låta en okänd kille från Örebro ta fajten mot alla som debatterar Arbetsförmedlingen på olika debattsidor. Samtidig kan jag se få officiella svar faktiskt från just ledningen. Har de tagit semester?

Men det är givetvis fantastiskt trevligt för ledningen och sossarna att som en slump just året innan valet så hepp! – plötsligt dyker det upp en helt okänd vanlig arbetsförmedlare utan några som helst kopplingar till facket eller ledningen. Som på sin fritid skjuter ur sig debattartiklar som passar ledningen, S och LO som handen i handsken. Gud är god ibland. Eller Moder Jord.

Jag gissar att vi kommer få läsa en ny hög med artiklar av Johan Berg fram till valet. 

Vad tror ni?

……………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!