ETC Bygg av luft och trä

ETC Bygg AB är Ehrenbergs senaste projekt, där finns ingen årsredovisning offentlig förrän till sommaren. 

Den 26 juni 2017 i en ledartext meddelade Ehrenberg att han tänkte bli byggherre och starta ETC Bygg AB. Han har aldrig byggt hus förut och har givetvis ingen aning om hur man gör men han driver ju 23 bolag utan att han någon aning så det har aldrig hindrat honom.

Bakgrunden är lockande hyressubventioner och att hitta ännu ett sätt att sälja till sig själv. Finns det ett skattebidrag att hämta dras nämligen Ehrenberg till det som flugan till en sockerbit. Och sittande regering älskar hyresrätter. Alltså drog de direkt igång med de dåliga subventioner man testat så många gånger förut. Problemet på svensk bostadsmarknad är inte att den är för lite dopad utan att den är nerlusad med just det.

Men ideologi går före fakta och förnuft så Mehhmet Kaplan, som då var bostadsminister, lovade 3,5 miljarder i subventioner till små hyresrätter. Man får inte höja hyran nämnvärt på 15 år. En annan begränsning är storleken – stöd ges bara på lägenheter upp till 70 kvadratmeter.

Så ETC Bygg kommer alltså helst bara bygga lägenheter på upp till 70 kvadratmeter. Man vill ju inte gå miste om maximalt stöd av andras pengar.

Enligt Boverket så kan ETC Bygg få 3 800 kr per kvadratmeter i stöd (de verkar bara planera att bygga utanför Stockholms-regionen). Detta innebär 133 000 kronor per lägenhet som är 35 kvadratmeter och samma belopp för en som är 70 kvadratmeter.

Den 7 december hade ETC Bygg sitt första byggmöte. Men söka markanvisning, det hade de gjort tidigare. Den 24 november klubbade fastighetsnämnden i Västerås markanvisningarna för Öster Mälarstrand. Och där fanns byggherre Ehrenberg med – kvarter 8  fick han ihop med arkitektbyrån Kjellgren & Kaminsky.

ETC Bygg har alltså inte ens funnits tillräckligt länge för att ha gjort en enda årsredovisning ännu, den kommer i sommar. Västerås stad vet således ingenting om bolagets ekonomi eller kompetens. Det enda de har att gå på är resten av ETC. Det verkar de inte ha gjort.

Men Västerås politiker riskerar gärna ett bygghaveri tydligen genom att satsa på en person som gjort konkurs flera gånger och lämnat andra att städa upp, bevisligen har en koncern som smusslar runt pengar i en enda soppa för att dölja vad som egentligen pågår och därför heller inte upprättar en koncernredovisning i strid med lagen och har noll erfarenheter eller kunskaper om bostadsprojekt.

Nämnde jag att Miljöpartiet har ordförandeposten i Fastighetsnämnden i Västerås?

Hans kompanjoner i arkitektfirman har däremot erfarenhet av att rita hus och vara del i byggprojekt, även om det sedan alltså är ett byggföretag som utför själva jobbet. Vilka är då de? Jag kollade på hemsidan.

I deras framtidsvision flyger vi inte längre i flygplan. Utan i zeppelinare. 

Och de tänker sig Göteborg i framtiden som en stor ekskog. Med en miljon invånare. I kid you not. 

Husen är alltså flerbostadshus med hyresrätter, i trä. Och de ska byggas helt utan betong, cement och stål. Förutom skruvarna och spikarna. Hoppas jag? Eller tänker de sig lim och plugg?

Jag kan inget om byggteknik så jag uttrycker bara en fråga: kan ett stort hyreshus verkligen stå pall stormen Gudrun? Man måste väl ändå gjuta grunden?

De har tänkt att använda ett slovenskt företag för en del av projektet. Och Karlsons hus, som enligt hemsidan inte jobbar med flerbostadshus alls utan enbart har byggt villor. Nu är detta mer erfarenhet än ETC har av flerbostadshus eftersom deras är noll, kalla mig konservativ men det är skillnad på att bygga enfamiljshus och flerfamiljshus.

ETC Bygg hävdar att deras sätt att bygga hus resulterar i en byggkostnad på 16 000 – 20 000 kr per kvadratmeter. Hans Ek som intervjuas är arkitekten till husen de ska bygga. Inte en fastighetsekonom eller forskare.

De har sökt markanvisningar på fler ställen, där de säger att de kommit längst i Norrköping och Malmö förutom Västerås. Artikeln är från 27 oktober 2017, innan de fick Västerås-kontraktet.

Byggstart i Västerås beräknas ETC Bygg AB bli i slutet av sommaren. För först måste pengarna in. De tror också att bygget håller på i 3 månader så att hyresgästerna kan flytta in till julen 2018.

Fokus verkar vara sosse-styrda kommuner där Miljöpartiet är del av koalitionen. För det är den gemensamma nämnaren mellan Västerås, Norrköping, Malmö etc. ETC Bygg tänker sig att de redan i år ska få fler byggrätter, i bland annat Hyllie i Malmö. 

Givetvis har han ännu inga pengar. Han tänker sig att dessa ska privatpersoner låna ut till honom. Han hävdar att total kostnad för hela bygget i Västerås är 60 miljoner kronor.

Han hävdar också att vissa hus de tänkt bygga kommer kosta 15 miljoner kronor, som en dyrare villa alltså. För ett hyreshus.

Upplägget är som solcellerna. Man vill ha lån från privatpersoner och lovar dem 2 % ränta. Solcellerna har du rätt att få tillbaka dina pengar på 3 månader men vad gäller bygget har man dubblerat tiden för uppsägning till 6 månader.

Så du som tänkt investera pengar till om värmepannan i villan går sönder ska nog tänka om eller investera i långkalsonger.

De måste alltså få in 30 Mkr innan de kan sätta igång. I sommar.

Vad har de nu?

6,5 miljoner kronor. Och det är den summan som räknas. Att Lennart och Agda lovat Ehrenberg 8,8 miljoner kronor gills liksom inte när det gäller investeringskalkyler. Det saknas alltså i dagsläget 23,5 miljoner kronor innan man kan bygga.

Nu kan inte jag sia i framtiden men de hyresgäster som ser fram emot att fira julen 2018 i huset byggt av trä, luft och socialism borde ha en plan B.

Sedan står det något intressant längst ner under upplägget.

”…..så finansierar vi husen med pengar från ETC företagen och statliga bidrag”

Som ni kan se ovan så tänker sig Ehrenberg sälja solceller till sig själv (surprise!). Även om det faktiskt inte står så. Det står att ETC Sol AB finansierat solceller framför allt. Alltså finansierar ETC Sol och spararna i solceller även något annat i bygget. Produktionskostnaden utöver solceller förmodligen.

Men om meningen nedan syftade på ETC Sol AB hade det alltså stått det men står ETC företagen. Han finansierar sina byggen med pengar från andra delar av koncernen och vi vet varifrån han får dessa pengar. Just det, presstöd. Bland annat.

Jag tycker att Presstödsnämnden borde ställa lite frågor till byggherre Ehrenberg och verkligen gå igenom hans redovisning. För det är ett brott mot reglerna att använda presstödet till annat än att göra tidning.

Och ja, det är att använda presstödet om man använder presstödet för att göra tidning och alla andra intäkter tidningen drar in till att bygga hus genom att man för över dem inom koncernen. För presstödet IHOP med intäkterna ska finansiera tidningen, inte vara någon slags bankomat för Socialistisk Ung Företagsamhets senaste idé.

Vi vet redan hur bra Ehrenbergs andra bolag går.

Hur realistisk är då kalkylen att kunna bygga för under 20 000 kvadratmetern?

Inte särskilt. Jag har pratat med en ekonom som kan det här med bostäder. I hennes pedagogiska punktlista om hyresrätter kan man läsa att snittkostnaden är 30- 35 000 kr per kvadrat inklusive mark. För även ETC Bygg AB måste alltså betala för marken, de har inte fått den av Västerås.

Ehrenberg behöver ha 23,5 Mkr till på kontot för att ha dragit in hälften. Resten ska finansieras av andra bolag i koncernen och banklån.

Banklånet för byggen heter byggnadskreditiv. 

Det innebär att banken betalar alla dina kostnader som rör husbygget under byggtiden. Sedan värderas huset och du kan ha huset som säkerhet för ett vanlig bostadslån. Men banken kräver samma saker för att låna ut pengar som alltid – kreditvärdighet. Ett nystartat bolag har ingen sådan och har inget bokslut att visa upp. Även om sällan ett räcker.

Om jag vore en bank som träffar ETC Bygg för att bevilja lån skulle jag gå igenom koncernens bokslut först. Och sedan säga nej. Banker brukar ogilla risker nämligen.  Och risken att detta bygge spräcker kalkylerna är tämligen överhängande, om det ens blir något byggstart.

På deras hemsida säger de att de har laddat upp alla dokument. Var är projektkalkylen? Att hävda att man är transparent och sedan bara lägga ut protokoll man skrivit själv och inte ett enda Excelblad är skandalöst faktiskt.

De hade ett möte i Malmö den 29 december med ETC Bygg och ETC Bygg Malmö (?). Antar att han tänker göra som med tidningarna – starta lokala varianter.

I det protokollet hittar jag påståendet att deras hus till skillnad från andra hus har en livslängd på 50 år, dvs 66 % längre tid. Och inga energikostnader. Alls. För att solcellerna finns på taket och ska räcka till ett flerbostadshus hela energikonsumtion av tvättmaskin, torktumlare (inte i lägenhet utan en tvättstuga men den ska försörja hela huset), diskmaskiner, TV-apparater och datorer. 

Så var är kalkylen som belägger det påståendet undrar jag?

En intressant sak som dök upp i det där protokollet var kostnaden för att bygga. Där den plötsligt inte alls är utlovade 16 000  – 20 000 kr per kvadrat utan 23 000 – 24 000 kr.

I Stockholm hade man möte den 9 december, när ETC Bygg jämförde sig med HSB. Fast utan att de som sparar har förtur till lägenheterna förstås för det har man inte när man ”sparar” i ETC Bygg. Så inte alls som HSB faktiskt.

På det mötet avslöjar han att de kommer försöka få byggnadskreditiv från IKANO, JAK och lokala sparbanker framför allt. Och att husen i Västerås beräknas kosta 30 miljoner kronor styck.

De är tydligen visst intresserade av Stocholm och pratade om platser som Hjorthagen och Örbyleden. Hyfsat nära stan alltså, vilket alltid är billigt. Hur de ska kunna få köpa mark där och ändå lyckas få hyressubventionen och komma ner under 20 000 kronor per kvadrat i produktionskostnad framgår i vanlig ordning inte. Men så finns dessa hus också bara i fantasin.

Tänk en sådan slump. För samma dag som jag skriver det här inlägget har ETC Bygg möte med just Västerås om detaljplanen. Deras plan är 2 st 4-våningshus. Och de kommer nu ha egna snickare, anställda i ETC Bygg.

Ett litet tips till Ehrenberg är att om du anställer snickare via lönebidrag, till exempel nyanlända snickare, kan du få 100 % av lönen betalad av Arbetsförmedlingen.

För alla som är sugna på att höra mer kommer de faktiskt att ha ett möte ikväll kl 18 – 19.30 på ETC Bokcafé (gissningsvis ligger det på Södermalm). Jag kommer inte ha möjlighet att närvara tyvärr men om någon går dit kan ni väl maila mig med lite info om vad de sa så jag inte missar något?

I Karlskoga vill man också bygga och där lanserar ABF en fiffig plan – starta en studiecirkel för att diskutera vilka som vill ha hyreshus i trä. Fascinerande hur socialister tänker faktiskt. Och man blir rädd.

För när man läser att de tror att riskkapitalbolaget Nordic Capital skulle kunna vara en tänkbar partner i detta enhöringsprojekt och dessutom lockas med avkastning på 2 % så undrar man lite grann vad som fanns i kaffet på det där mötet i Växjö (för de har varit där också, redan i september).

Däremot blir man glad över att det finns några vettiga i fastighetsnämnderna runt om i Sverige – i Uppsala finns det i alla fall. De kräver för att kunna få markanvisning i kommunen att man har fyra referensprojekt av hög arkitektonisk kvalitet.

I september i Lund ges en del svar på de frågor inte bara jag har om det här.

Som att när man sökte markanvisningarna inte hade en susning av varifrån pengarna skulle komma ifrån och nog inte vet det nu heller och att förstahands-alternativet JAK givetvis inte ger sådana lån. De har en gräns på 5 Mkr.

Och att Ehrenberg hävdar att han sitter på ett stort sparandekapital. Syftar han på de privatpersoner som gett honom sina pengar för Bygg (6,6 Mkr hittills så det kan inte varit så många blott 2 månader efter att crowden drog igång) eller menar han att han personligen har massa sparat kapital? För om det är bolaget han menar, varför säger han inte att ETC sitter på ett stort sparandekapital?

 

Tydligen ska avkastningen på 2 % betalas till långivarna för husen genom att Elproduktion AB tar pengarna direkt och köper solceller för i väntan på att huset byggs. Så därifrån har han tänkt att få 600 000 kronor i avkastning att betala i årsränta till spararna som satt in 30 miljoner kronor totalt i husen. Hur stor andel av kapitalet från husen som han tänker lägga på solceller framgår inte. Men ett bygge kostar mycket pengar att bygga så om han ska ha pengar till trä och spik och snickare så lär det inte bli jättestora solparker.

Kan verkligen solceller motsvarande taken på 2 stycken punkthus på 4 våningar dra in en årsavkastning motsvarande 600 000 kronor undrar jag. Någon som vet? För återigen – inga kalkyler. Excel är för töntar.

Vem ska då leda bygget? Anställda byggledare, som anställs på ETC Bygg. Som alltså drivs av en person som aldrig byggt något i hela sitt liv professionellt. Man ska använda små byggbolag som gör stommen och deras egna snickare ska göra inredning och el. Nu får inte snickare göra el, det vet även amatörer som jag. 

El ska fixas av något som kallas elektriker. 

Frågor om vem som ska förvalta besvaras med….inget svar. För detta är ett av många stora frågetecken – vem ska driva huset sedan, som fastighetsbolag? ETC Bygg eller bolag som inte finns, som ETC Fastighet, ETC Förvaltning etc (no pun intended).

Jag har sparat det bästa till sist.

För i protokollet för mötet i Malmö kom det jag lite grann letat efter – det finns inga garantier.

Spararna som lånar ut pengar, oavsett om det är till solceller eller till hus, har inga rättigheter om bolaget inte kan betala tillbaka pengarna och går i konkurs. Ingen. Statlig. Insättningsgaranti. Gäller. 

Men ni behöver inte oroa er.

Visserligen har han aldrig byggt förut men bygga är lätt. Branschen har bara överdrivit svårighetsgraden för att de är giriga. 

Jamendåså. 

Ridå. 

…………………………………..

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!