Praktikplats i staten – ett sätt till att frisera siffror


Beredskapsjobb, ungdomsgarantin och extratjänster. Sedan finns det också praktikplatser inom statlig verksamhet. 

Den 8 februari 2016 så meddelade sossarna att nu har de hittat på ytterligare en slags anställningsform inom Arbetsförmedlingen. Som en slump gäller uppdraget 2016 till 2018, alltså valåret.

Här är det fina att Arbetsförmedlingen inte ens behöver betala lönen – det ligger inom Försäkringskassans område. Aktivitetsersättningen är nämligen en ersättning från dem. Liksom ersättningen i Ungdomsgarantin.

Praktik i staten har främst gett nyanlända praktik även om också funktionsnedsatta ingår.

En anonym tipsare har skickat mig de här skärmdumparna.

Här söker alltså statliga biståndsmyndigheten SIDA praktikanter, som handläggare. Det handlar om att bedöma och betala ut bistånd, till Afghanistan.

Och specifikt så rör det alltså IT-enheten.

Så nyanlända afghaner kan alltså få praktikplats på SIDAs Afghanistan-enhet, som beviljar bistånd till hemlandet.

SIDA söker även praktikanter på IT-avdelningen, och som ni kan se står det ingenting om säkerhetsklassning eller liknande. Utan vi ska släppa in en nyanländ person i IT-systemet på den myndighet som beviljar 10-tals miljarder i bistånd varje år av våra skattepengar.

Sedan 2002 har svenska skattebetalare gett nästan 7 miljarder i bistånd till bara Afghanistan. 

I oktober 2016 lovade Sverige via Isabella Lövin att fortsätta satsa miljarder fram till 2024. Trots att vi alltså har tagit emot 23 000 afghaner till Sverige bara 2015.

I Statskontorets andra utvärdering som kom i maj 2017 konstaterades att 1 090 nyanlända påbörjat praktik.

Och precis som beredskapsjobben så behöver även staten utbildade människor. Inte ens staten kan alltså ta in gruppen de allra flesta nyanlända tillhör – de med låg utbildning.

Praktikplats är en betydligt mer tillfällig lösning än beredskapsjobb men varje person som ingår här ingår inte i siffran för arbetslöshet.

Regeringen har många olika spakar att dra i för att i valrörelsen kunna påstå att de fixat den stora arbetslösheten, som framför allt finns inom gruppen utlandsfödda.

När de i själva verket bara flyttat folk från en kolumn till en annan, och skickat hela notan till skattebetalarna.

……………………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

5 kommentarer till Praktikplats i staten – ett sätt till att frisera siffror

 1. Detta är ju alldeles bedrövligt ansvarslöst av pajasregeringen, Rebecca.

  Rent stötande, faktiskt, att släppa in folk – utländska medborgare, som varken behövs, eller kan förväntas kunna något om svensk statsförvaltning, eller ens svenska språket…

  … för att inte tala om hur osannolikt det är att de överhuvudtaget sympatiserar med Sverige eller svenska skattebetalare alls – rakt in i Moder Sveas blodomlopp…

  … där miljard efter miljard, nya, friska skattekronor ständigt pumpas in, för att spolas rakt ut i ett gigantiskt stort, svart bistånds- och asylinvandringshål.

 2. När jag pluggade på universitetet på 00-talet minns jag att det var extremt hård konkurrens om dessa praktikplatser. Det ställdes också mycket höga krav på de som sökte (de som inte hade en personlig känning, vill säga), och det var många både intelligenta och strävsamma studenter som blev nekade praktikplats. Nu slumpas alltså dessa praktikplatser ut till icke-svenska medborgare utan språkkunskaper och skolgång?

 3. Det är ju bara att konstatera att när det gäller att hitta på gräddfiler in i arbetsmarknaden för att frisera statistiken, så finns det tydligen ingen hejd på idè rikedomen.

 4. Bra där Uvell.
  Trist att du lierat dig med Reinfeldt wannabees och “hårfrisörskan”
  Moderaterna växer möjligtvis.
  Vi är många som aldrig glömmer sveket mot svenskarna.
  DÖ överrenskommelsen.
  Den dagen demokratin dog i Sverige
  Kanske kan Moderaterna bli bättre med Uvell?
  Fan trot!
  Tack för ditt engagemang!!
  En vettig och frisk fläkt i ankdammen!
  Hälsningar Egon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap