Praktikplats i staten – ett sätt till att frisera siffror

Beredskapsjobb, ungdomsgarantin och extratjänster. Sedan finns det också praktikplatser inom statlig verksamhet. 

Den 8 februari 2016 så meddelade sossarna att nu har de hittat på ytterligare en slags anställningsform inom Arbetsförmedlingen. Som en slump gäller uppdraget 2016 till 2018, alltså valåret.

Här är det fina att Arbetsförmedlingen inte ens behöver betala lönen – det ligger inom Försäkringskassans område. Aktivitetsersättningen är nämligen en ersättning från dem. Liksom ersättningen i Ungdomsgarantin.

Praktik i staten har främst gett nyanlända praktik även om också funktionsnedsatta ingår.

En anonym tipsare har skickat mig de här skärmdumparna.

Här söker alltså statliga biståndsmyndigheten SIDA praktikanter, som handläggare. Det handlar om att bedöma och betala ut bistånd, till Afghanistan.

Och specifikt så rör det alltså IT-enheten.

Så nyanlända afghaner kan alltså få praktikplats på SIDAs Afghanistan-enhet, som beviljar bistånd till hemlandet.

SIDA söker även praktikanter på IT-avdelningen, och som ni kan se står det ingenting om säkerhetsklassning eller liknande. Utan vi ska släppa in en nyanländ person i IT-systemet på den myndighet som beviljar 10-tals miljarder i bistånd varje år av våra skattepengar.

Sedan 2002 har svenska skattebetalare gett nästan 7 miljarder i bistånd till bara Afghanistan. 

I oktober 2016 lovade Sverige via Isabella Lövin att fortsätta satsa miljarder fram till 2024. Trots att vi alltså har tagit emot 23 000 afghaner till Sverige bara 2015.

I Statskontorets andra utvärdering som kom i maj 2017 konstaterades att 1 090 nyanlända påbörjat praktik.

Och precis som beredskapsjobben så behöver även staten utbildade människor. Inte ens staten kan alltså ta in gruppen de allra flesta nyanlända tillhör – de med låg utbildning.

Praktikplats är en betydligt mer tillfällig lösning än beredskapsjobb men varje person som ingår här ingår inte i siffran för arbetslöshet.

Regeringen har många olika spakar att dra i för att i valrörelsen kunna påstå att de fixat den stora arbetslösheten, som framför allt finns inom gruppen utlandsfödda.

När de i själva verket bara flyttat folk från en kolumn till en annan, och skickat hela notan till skattebetalarna.

……………………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!