SACO och yttrandefriheten

Jag slökollade på Twitter nyss och plötsligt dök det upp en tweet från en person jag inte följde då men som retweetats av folk i mitt flöde.

Dr Mattias Lundberg, psykolog och lektor vid Umeå Universitet.

Historien han på några korta tweets återberättade är faktiskt häpnadsväckande och ett av de bästa exemplen på de attacker på yttrandefriheten vi ser hela tiden idag. Ett av de värsta sätten är taktiken ”skvallra för pappa”, med andra ord, kontakta folks arbetsgivare med enda syfte att tysta personen och se till att de blir av med sin försörjning. Ett fruktansvärt synsätt på yttrandefriheten – att människor ska fråntas försörjning och yrkesmässigt skadas för att någon anser att deras åsikter är fel. Istället för att själv i debatten bemöta åsikten.

Den 5 december skickade ordföranden för fackförbundet SSR, Heike Erkers ett brev till Lundbergs chef på universitetet där hon anmärker på saker han skrivit i sin privata blogg. 

Men Erkers är inte bara ordförande för SSR, hon är även andre vice ordförande för stora SACO som organiserar alla de akademiker som valt att vara med i ett fackförbund. Tidigt i min karriär var jag med i Civilekonomerna men efter att SACO blivit lika vänsterpolitiska som LO gick jag ur för länge sedan. En gång var de en intresseorganisation, nu är de allt mer aktivister för saker som kvotering, återinförande av arvs- och gåvoskatt och annat dumt.

Erkers representerar alltså även SACO när hon valde att skriva det där brevet till Umeå Universitet för att få dem att på något sätt kritisera eller ge Lundberg yrkesmässiga repressalier för att han skrivit saker han tycker på sin privata blogg. 

Den 5 december svarade Lundbergs chef Heike Erkers.

Bilden är lite suddig men den viktigaste meningen är:

”Mattias Lundberg i egenskap av universitetsanställd och precis som alla andra medborgare, har en grundlagsskyddad rättighet att uttrycka sina privata åsikter i de sammanhang han önskar”

”Vi anser att våra lärare och forskare inte bara har denna rättighet utan också en viss skyldighet att bidra till den allmänna debatten utifrån de kunskaper och kompetenser de kan bidra med”

Hatten av, Umeå Universitet och Mikael Henningsson, för att ni visade vad yttrandefriheten ska vara värd.

Det är en av våra viktigaste fri- och rättigheter. Och det är beklämmande att SSR och SACO uppvisar en sådan respektlöshet gentemot denna grundlagsskyddad rättighet. 

Tyvärr är detta det tydligaste exemplet i en pågående trend.

Härom dagen noterade jag det här i mitt flöde: journalisten på Blekinge Läns Tidning, Pernilla Berghé, krävde att få veta var twittraren Lärarjävel jobbade för att hon skulle kunna kontakta hans chef.

Skäl?

Han heter Lärarjävel på Twitter. 

En journalist, som jobbar just på uppdrag av yttrandefriheten, tycker alltså att en lärares namn på Twitter ska föranleda kontakt med arbetsgivare?

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.

Ni får gärna tipsa mig om ni ser fler sådant här.

Jag är något av en yttrandefrihetsfundamentalist nämligen och jag ser en oroande utveckling. Helt ärligt har yttrandefriheten inte på länge varit under så här stark press, när politiker med lagar vill begränsa den, journalister kontaktar arbetsgivare, arga svärmattacker online ser till att debattörer förlorar uppdrag bara för att de är så många och så organiserade i sin aktivism och nu brev från andre vice ordföranden för SACO gällande enskilda anställda på Umeå Universitet. För att han bloggat.

För er som är med i SACO eller SSR och som inte stödjer den här sunkiga attityden gentemot yttrandefriheten tycker jag ska fundera på om ni vill vara med och betala för det. 

Här här länken till sidan där SACO beskriver hur man går ur.

……………………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!