SACO och yttrandefriheten


Jag slökollade på Twitter nyss och plötsligt dök det upp en tweet från en person jag inte följde då men som retweetats av folk i mitt flöde.

Dr Mattias Lundberg, psykolog och lektor vid Umeå Universitet.

Historien han på några korta tweets återberättade är faktiskt häpnadsväckande och ett av de bästa exemplen på de attacker på yttrandefriheten vi ser hela tiden idag. Ett av de värsta sätten är taktiken “skvallra för pappa”, med andra ord, kontakta folks arbetsgivare med enda syfte att tysta personen och se till att de blir av med sin försörjning. Ett fruktansvärt synsätt på yttrandefriheten – att människor ska fråntas försörjning och yrkesmässigt skadas för att någon anser att deras åsikter är fel. Istället för att själv i debatten bemöta åsikten.

Den 5 december skickade ordföranden för fackförbundet SSR, Heike Erkers ett brev till Lundbergs chef på universitetet där hon anmärker på saker han skrivit i sin privata blogg. 

Men Erkers är inte bara ordförande för SSR, hon är även andre vice ordförande för stora SACO som organiserar alla de akademiker som valt att vara med i ett fackförbund. Tidigt i min karriär var jag med i Civilekonomerna men efter att SACO blivit lika vänsterpolitiska som LO gick jag ur för länge sedan. En gång var de en intresseorganisation, nu är de allt mer aktivister för saker som kvotering, återinförande av arvs- och gåvoskatt och annat dumt.

Erkers representerar alltså även SACO när hon valde att skriva det där brevet till Umeå Universitet för att få dem att på något sätt kritisera eller ge Lundberg yrkesmässiga repressalier för att han skrivit saker han tycker på sin privata blogg. 

Den 5 december svarade Lundbergs chef Heike Erkers.

Bilden är lite suddig men den viktigaste meningen är:

“Mattias Lundberg i egenskap av universitetsanställd och precis som alla andra medborgare, har en grundlagsskyddad rättighet att uttrycka sina privata åsikter i de sammanhang han önskar”

“Vi anser att våra lärare och forskare inte bara har denna rättighet utan också en viss skyldighet att bidra till den allmänna debatten utifrån de kunskaper och kompetenser de kan bidra med”

Hatten av, Umeå Universitet och Mikael Henningsson, för att ni visade vad yttrandefriheten ska vara värd.

Det är en av våra viktigaste fri- och rättigheter. Och det är beklämmande att SSR och SACO uppvisar en sådan respektlöshet gentemot denna grundlagsskyddad rättighet. 

Tyvärr är detta det tydligaste exemplet i en pågående trend.

Härom dagen noterade jag det här i mitt flöde: journalisten på Blekinge Läns Tidning, Pernilla Berghé, krävde att få veta var twittraren Lärarjävel jobbade för att hon skulle kunna kontakta hans chef.

Skäl?

Han heter Lärarjävel på Twitter. 

En journalist, som jobbar just på uppdrag av yttrandefriheten, tycker alltså att en lärares namn på Twitter ska föranleda kontakt med arbetsgivare?

Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.

Ni får gärna tipsa mig om ni ser fler sådant här.

Jag är något av en yttrandefrihetsfundamentalist nämligen och jag ser en oroande utveckling. Helt ärligt har yttrandefriheten inte på länge varit under så här stark press, när politiker med lagar vill begränsa den, journalister kontaktar arbetsgivare, arga svärmattacker online ser till att debattörer förlorar uppdrag bara för att de är så många och så organiserade i sin aktivism och nu brev från andre vice ordföranden för SACO gällande enskilda anställda på Umeå Universitet. För att han bloggat.

För er som är med i SACO eller SSR och som inte stödjer den här sunkiga attityden gentemot yttrandefriheten tycker jag ska fundera på om ni vill vara med och betala för det. 

Här här länken till sidan där SACO beskriver hur man går ur.

……………………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

5 kommentarer till SACO och yttrandefriheten

 1. Hej Rebecca!
  Jag har i genomskap av åskådare råkat bevittna liknande i tex gruppen Miljövänner för kärnkraft där jag är aktiv. Det finns en herre som heter Per Ribbing, antikärnkraft och vindkraftsaktivist. Han har vid flera tillfällen ringt människors chefer när de argumenterat mot hon. Det finns en artikel från second opinion på Miljövänner för kärnkrafts fb sida nu där en hel del hårresande saker finns. Förutom ovanstående har herr Ribbing dessutom hotat med att stämma folk för att de kallat honom för lögnare. Det vore trevligt att se honom få drevet efter sig för en gångs skull.

 2. Precis som i f.d DDR hade ministeriet för statssäkerhetstjänst, i dagligt tal STASI många informella medarbetare… Dvs skvallrare…

  När DDR försvann ner i historiens soptunna den 9:e November 1989 tog många inom STASI och DDR:s statsapparat bara färjan från Sassnitz till Trelleborg för fortsatt arbete inom SDR…
  Att svenska skolan var tätt sammankopplad med DDR:s utbildningssytem vittnar inte minst en idag närmast klassisk artikel i “Skolvärlden” – Den svenska DDR-skolan och dess arkitekt, Stellan Arvidsson

  För några år sedan var även en ordf. för VPK Västra Södermalm även ordf. för SACO förbundet LR Studenter…
  Efternamnet är Grip…

 3. Tusen Tack Uvell.
  Ingen annan än du kan väl vaska fram fakta.
  Trist att du valde M.
  Där får du jobba ihop med “hårfrisörskan”
  Som partitrogen kan du nog inte vaska lika fritt….
  M med Reinfeldt blåste alla.
  “Nya arbetarpartiet”
  Lämnade efter sig en total katastrof.
  Vilken förnuftig väljare lägger sin röst på M i valet 2018…..?
  Historiskt sett har moderaterna alltid varit ett arbetarplågarparti.
  Inte nog med det.
  De gav oss en miljon knarkhandlare/yrkeskriminella bidragsberoende dönickar på köpet.
  Och nu står du där Uvell och vill bli invald.
  I Moderaterna?
  Otroligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap