PUT trots flytt


Det är mycket man inte vet.

Jag hade till exempel ingen aning om att invandrare som fått PUT och tänkt att bo i något annat land mer än 2 år kan ansöka hos Migrationsverket att ändå få behålla sitt permanenta uppehållstillstånd.

Det gör man på blankett 186011.

Jag blev nyfiken, som jag ofta blir, och begärde därför ut antal och födelseländer från Migrationsverket av de som ansökt om just detta.

Som man se ökar antalet.

2015 sökte 254, 2016 var summan 292 och 2017 hade den stigit till 337.

En ökning på 33 % på bara tre år av ansökningar att behålla PUT trots att man flyttar längre än 2 år från Sverige. 

Av dessa så beviljades 163 år 2015, 173 år 2016 och 210 år 2017.

I tabellen kan man se att flest ansökningar kommer från Kina och Indien, länder som inte normalt är asylsökande eftersom det inte är krig där. Även om personerna kan få asyl som förföljd pga sexuell läggning till exempel. Men generellt.

Av de länder som vi har stora asylgrupper ifrån sedan många är kan man se att 7 afghaner sökte tillstånd 2017. Det som sticker ut är syrier. Ökningen har gått från 24 stycken 2015 till 33 år 2017.

Det är fullt krig i Syrien. Har de tänkt att flytta hem ändå eller har de tänkt att flytta till ett annat EU-land? Det framgår inte. Men ATT de tänkt flytta längre än 2 år framgår.

883 ansökningar om att få behålla PUT trots att man tänkt flytta utomlands framgår däremot.

Jag undrar varför vi ens har den här blanketten.

Givetvis ska man inte få behålla uppehållstillståndet om man bor utomlands. 883 ansökningar är 883 ansökningar för mycket.

För mig säger denna siffra nämligen att dessa personer inte längre vill bo i Sverige men har kvar en massa förmåner. Men vill man inte bo här så borde PUT försvinna och man får ansöka igen om man vill flytta hit igen.

……………………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

8 kommentarer till PUT trots flytt

 1. Skandalöst faktiskt! Högst märkligt är de som är statslösa. Vilket land ska de åka till då? Oftast, mig veterligen, är det palestinier som påstår sig vara statslösa och inte tillåts återvända och därför nästan alltid får PUT, men jag vet att det finns de som återvänt efter att de blivit svenska medborgare, vilket brukar gå ganska enkelt att få. Inga större krav på det heller som allt annat.

 2. Intressant.
  Undrar vad som egentligen ligger bakom dessa siffror förutom att man räknar med att vara i annat land mer än 2 år? Kanske en slags försäkring att kunna komma tillbaka om det kör ihop sig?
  16 st Svenska medborgare (antar jag) vill ha förlängt PUT. Konstigt…

 3. Det är inte krig längre, IS är besegrade. Så frågan är när de politiska kraven kommer på att de som haft TUT ska återvända för att bygga upp sitt nu fredliga land? Som tex de norska och finska flyktingarna gjorde under kriget.

 4. Felet är väl att det är för lätt för fel personer att få PUT. Ingen har väl några invändningar mot att en svensktalande i Sverige född tysk med PUT behåller sitt PUT vid utlandsjobb.

 5. Nja, nu överdriver du nog lite.
  Stor del är Indier och Kineser.
  Känner flera som sannolikt finns i denna statistik.
  Kommer till Sverige för att jobba t.ex. på Huawei eller IBM, ofta som konsulter. Efter några år kan de få PUT. De jobbar sen t.ex. i Tyskland i 1-2 år men planerar komma tillbaks till Sverige. De behåller på så sätt sitt Schengen PUT även om de tillfälligt flyttar. Skulle de bli av med PUT i Sverige skulle de bli tvugna att åka hem och söka nytt arbetstillstånd.
  Så, jag tror att de flesta i denna statistik är produktiva människor som “utnyttjar” EU/Schengen rörelsefrihet snarare än att utnyttja Svensk välfärd.

 6. Det kan handla om personer som gift sig med en svensk och där familjen fått erbjudande om anställning i annat EU-land. Då behöver den immigrerade maken/makan ett PUT för att få skriva sig det andra EU-landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap