Andersson skönmålar ekonomin

När sossarna satt i opposition i 8 år ”gick Sverige sönder”. Margot Wallström beskrev det som en statskupp att högern lyckats ta makten inte en utan två val på raken. Senast i september 2014 var Sverige mycket trasigt.

I december tvingades Löfven förödmjukad att regera ett helt år på Alliansens budget som SD plötsligt röstade för den 3 december 2014. Regeringen har alltså bara regerat på 2 budgetar hittills och den för 2018 blir den tredje, och sista förhoppningsvis.

Men plötsligt är landet inte trasigt och sönder längre.

Magdalena Andersson gör sitt bästa för att skönmåla precis allt faktiskt. I veckan presenterade hon sedvanligt Finansdepartementets ekonomiska prognoser för Sverige. Allt är toppen.

Hon fokuserade bland annat på BNP, bruttonationalprodukten som är det mått alla länder använder. Nu hörs visserligen socialistiska röster på att gå ifrån detta mått (Miljöpartiet) för att på så sätt trixa bort kass ekonomi men än så länge används detta som ett av de viktiga nyckeltalen.

Hela PP-presentationen kan ni läsa här. 

Under rubriken ”stark utveckling av arbetskraftsdeltagandet” kan man plötsligt se en revidering från förra budgeten. Den mörkblå linjen är den senaste prognosen för 2018 och här ser man en hel procentenhets skillnad i arbetskraftsdeltagandet. Trots detta är rubriken ”stark utveckling”. Som ni också kan se så steg siffrorna efter Alliansen tog över 2006, nedgången kom vid den globala finanskrisen 2008 men steg sedan vidare fram till valet 2014.

Sedan planade det ut efter sossarna tog över 2014-2015.

Varför stiger det 2016 då? För att nu har sossarna börjat putta eller snarare trycka in nyanlända, som är det som är arbetslösa, i olika hitta-på-jobb som extratjänster och beredskapsjobb och kommer fortsätta med det fram till valet för att låtsas som att folk jobbar när de egentligen sorterar papper på myndigheter och gör enkla jobb offentliga institutioner. Att arbetslösheten sjunker beror också på att ungdomar, som räknas in här, blir  betydligt färre i antal på grund av mindre årskullar. De som låg i systemet fram till nu var de stora tidiga 90-talister.

Magdalena Andersson visade alla bilder på presskonferensen. 

Utom en. 

Den här, som visar BNP per capita. Ett mycket mer relevant mått eftersom BNP-siffrorna ökar av till exempel ökade offentliga utgifter. Om staten för över mer pengar från annat till saker som bidrag, som når konsumtionen och ökar på kommunernas intäkter tillfälligt (trots att kostnaderna ökar lika mycket) så ökar BNP och man kan säga att landet ”går bra”. Men denna siffra måste sedan sättas i relation till BNP per capita, som visar hur mycket varje individ i genomsnitt drar in. Först då kan man dra några egentliga slutsatser.

Och mycket riktigt, här sjunker det. 

Diagrammen har Jonas Frycklund gjort.

BNP per capita-tillväxten är det intressanta alltså men den vill inte Andersson tala om alls. Så lite att hon valde bort bara denna bild på presskonferensen och hoppades att ingen skulle orka läsa den. Men det var det flera som gjorde.

Denna tillväxt skrivs nu ner för 2017 till 1,2%.

Det första diagrammet visar skillnaden mellan BNP-tillväxt och BNP per capita-tillväxt och här kan man se en tydlig försämring under prognosperioden.

Det andra diagrammet visar en jämförelse med BNP per capita-tillväxten i EU. Siffrorna kommer från EU-kommissionens prognos från november.

Vi ligger nu alltså tydligt under tillväxttakten i övriga EU.

 

Man får de politiker man förtjänar och svenska folket valde sossarna 2014.

Som sin vana trogen gömmer undan siffror för att få saker att framstå som bättre än vad de i själva verket är. Enda sättet att få något annat är att rösta bort Magdalena Andersson och alla sossar och Miljöpartister från Rosenbad i september.

Tills dess får vi som granskar dem mycket att göra som det verkar.

……………………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!