Kvoteringsdebatten och myterna

En femte pappamånad. Precis som all annan kvotering är detta givetvis fel på så många plan. Vi borde snarare avskaffa all kvotering och tvång och istället låta folk ge bort sina dagar ännu mer – till farföräldrar, syskon etc så att de som vill kan börja jobba med en gång.

Jag vill inleda med att påminna att föräldrarpenningen redan ÄR individualiserad. Som alla vet som fått barn får varje förälder automatiskt hälften av dagarna. Så kvoteringsivrarna vill snarare ta bort möjligheten att föra över dagar mellan föräldrar. Låsa in dem. Dagarna alltså. 
 
Här avlivar jag myter och slaktar skäl folk anför:
 
1. Alla andra bidrag är individualiserade
– Fel. Socialbidrag och bostadsbidrag är beroende på sambo/makes inkomster och du får inte socialbidrag om din partner har tillräckligt hög lön även om du inte har någon inkomst. Samma med bostadsbidrag så räknas alla sambons inkomster in först, innan prövning. Som sambeskattningen faktiskt.
 
2. Kvoteringen av månad ett och två fungerade
– Fel. Jag har själv gått igenom all statistik jag hittat och den visar att månad ett hade noll effekt utan uttagen minskade efter denna infördes. Sedan ökade det långsamt flera år efter.
 
Medan andra kvoterade månaden inte heller hade någon effekt. För uttaget ökade betydligt mer åren innan denna infördes än efter. En faktor folk inte verkar undersöka alls vad gäller uttag är skillnad mellan generationer. I slutet av 90-talet började sena 60-talister och tidiga 70-talister få barn och de har en annan personlig inställning till barn än sina pappor som aldrig var lediga.
 
3. Kvinnor halkar efter i pensionen
– Fel. Pensionssystemet är riggat för att gynna kvinnor och överföringar från män till kvinnor finns inbyggt. Enligt en undersökning Nordiska rådet gjorde om pensioner visade att en kvinna som är undersköterska som jobbar deltid 10 år inte förlorar mer än 4 % av sin pension jämfört med en kollega som jobbar heltid alla dessa 10 år. Inte ens så lång deltid påverkar alltså pensionerna, ännu mindre att vara frånvarande ett år under barnets första år.
 
4. Kvotering ökar mäns uttag
– Vilket problem vill man lösa? Idag tar följande grupper ut noll eller nästan noll dagar trots kvotering: unga föräldrar samt pappor födda utomlands, framför allt MENA och Afrika. Gissningsvis tar de inget pga kulturella traditioner. Män i dessa regioner tar helt enkelt inte den sortens ansvar över barn och hem. Medelklassens män, de välutbildade i städerna, tar redan ut 3 månader innan den tredje månaden infördes. Men de tar fler obetalda dagar som inte syns i statistiken. Att kvotera mera för alla när problemet man vill lösa är i vissa grupper är att skjuta helt snett.
 
5. Kvinnor tar en massa ansvar för VAB, hämta, lämna etc.
– Och lösningen är därför att kvotera bebisåret? Man löser INTE problem med vardagen där VAB och hämtningar dominerar genom att tvinga pappor att vara hemma 5 månader första året. Det fattar ni väl? Då återstår att kvotera VABB och hämtningar. Vi kan väl införa en regel som säger att fritids och dagis inte får lämna ut ungen till fel förälder? Pappa jämna dagar, mamma udda (Obs, ironi).
 
Dessutom tar kvotering överhuvud taget inte hänsyn till dessa grupper:
 
– ensamstående där pappan är M.I.A men skrivit på faderskapet
– utlandsfödda kvinnor där pappan redan idag inte tar något
– egenföretagare
– familjer där ena partnern redan är heltidsjukskriven eller arbetslös
– regnbågsfamiljer med fler än två föräldrar 
 
Ensamstående: dessa mammor kommer få 5 månader mindre men utan möjlighet att dela ansvaret med någon. De får direkt 5 månader och därmed mindre pengar och tvingas lösa barnomsorgen utan någon hjälp, tills barnet är 12 månader och man kan få dagis. 
Utlandsfödda kvinnor: de tar redan idag nästan all föräldraledighet, många jobbar inte själva. Jag vet att vi svenskar gärna vill tro att alla är som vi men i många kulturer därifrån stora invandrargrupper kommer är det otänkbart att pappan tar ansvar för barn och hem. Så dessa familjer får bara färre dagar helt enkelt. Om syftet med hela reformen syftar just på denna svårintegrerade grupp borde reformen riktas bara till dessa i så fall, på andra sätt än att tvinga alla föräldrar.
Egenföretagare: jag är detta själv. Om jag skulle vara hemma heltid ens en månad hade jag fått lägga ner. Kvinnor som är egenföretagare men har män med lön kommer nu drabbas genom att de tvingas ta ut nästan hälften av dagarna. Nej, detta är inte något jag bara skriver. Jag vet att det är så eftersom jag lever det här livet. Där jag jobbar mån-sön, 8-23, har inga OB-tillägg, jobbar på semestern (detta inlägg skrivs på semestern) och där jag som enda anställda ska göra allt i ett bolag. Jag kan heller inte vara sjuk.
Familjer där en inte jobbar: en familj där en person redan är sjukskriven och därmed lever på mycket lägre inkomster än när de jobbade kan drabbas oerhört svårt om man tvingar den enda personen som drar in lön tvingas vara hemma på  i relation till lönen låg föräldrapenning. 80 % av 34 000 kronor blir nämligen en bråkdel av din vanliga inkomst om du är höginkomsttagare. Och hur ska en sjukskriven person orka ha hand om en bebis? Det är utmattande även för en full frisk person.
Detta gäller även arbetslösa. Idag betalar folk så mycket som 50 % av sina inkomster i bostadskostnader. Att tvinga folk att göra som politikerna tycker är genus-rätt utan hänsyn taget till en enda verklig omständighet som ekonomi kan faktiskt skapa oerhörda problem för en familj.
Ibland hör jag argumentet: ”då får folk planera lite bättre.” 
Detta är av alla dumma argument det dummaste och som före detta barnlös vill jag kasta något hårt i huvudet på denna enfald. Detta räcker som kommentar. 
Regnbågsfamiljer: två pappor och två mammor eller två pappor och en mamma får idag dela på de dagar per barn som finns. Med kvotering till biologisk pappa skulle pappa två/mamma två få betydligt mindre tid med sitt barn. Rättvist?
 
Men dessa grupper struntar medelklasskvinnor med genusglasögon som nu kräver mer tvång och hör och häpna, anropar liberala skäl. Jag kommer aldrig förstå viljan att peta i folks privatliv med politik. Och nej, staten ska inte ha rätt till det för att föräldrapenningen är statlig.
Vi har världens högsta skatter och många av oss försörjer helt eller delvis inte bara våra egna ”bidrag” utan även andra människors. Jag tillhör den kategorin märkligt nog många av genusglasögonens – vi betalar betydligt mer in till systemet än vi någonsin får ut. Då har jag räknat in det året jag var hemma med mina tvillingar.  

De struntar också i att 75 % vill bestämma själva. Till och med av Vänsterpartiets väljare vill 61 % bestämma själva. 

Politiker ska inte ägna sig åt att uppfostra sina väljare. 
 
Jag tycker skälet att familjer är olika och måste få bestämma själva räcker.
 
Men tycker man inte det har ni nu en rad praktiska reella skäl till varför denna idén suger.
Däremot är jag alltid för att sänka skatterna och reducera bidragen. Jag betalar mycket hellre min egen föräldrapenning än min egen och tre andras och genom att sänka skatten kan alla få betala till sina egna försäkringar. De utan barn slipper då och kan lägga sina pengar på annat.
DET är rättvist.

……………………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!