Fortifikationsverket söker miljöpartist?

Vi har många hundra myndigheter. En av dem är Fortifikationsverket, som äger och förvaltar framför allt försvarsmaktens fastigheter. Nu söker de ny Generaldirektör.

I deras egen årsredovisning står:

”Vi har en unik position i skärningspunkten mellan statsförvaltningen , försvars- och säkerhetssektorn och fastighetssektorn”

I den långsiktiga strategin står ”en partner för ökad försvarsförmåga” högst, före ”en hållbar och innovativ fastighetsförvaltare”.

Men när man sedan läser annonsen som nuvarande regeringen totat ihop och skickade ut (ansökningstiden har gått ut för er som blev sugna) så framhåller de plötsligt inte alls dessa erfarenheter.

”Vi söker dig som har goda kunskaper om statsförvaltningen och dess beslutsprocesser samt förståelse för den politiska struktur som myndigheten verkar inom och har erfarenhet av hållbarhets- och miljöfrågor”

Först på slutet, efter en rad punkter med ”du ska också ha förmåga att…..” kommer det som enligt myndigheten själva är deras absolut viktigaste uppdrag: försvar och fastighet.

Då under ”det är meriterande om….”

Detta är rätt makalöst tycker jag.

Vi anställer GD på 6 år och enda sättet att bli av med detta är avsked. Även om du lyfts från tjänsten har du rätt till samma anställningsvillkor i 6 år, trots att du kanske rullar hatt i någon skrubb eller förmodligen hemma, om du misskött dig eller på annat sätt skiljts från tjänsten. Då måste man vara noga med vem man anställer.

Eller vänta……detta är ju skälet.

För det finns bara ett skäl till varför nuvarande regeringen struntar i om personen har erfarenhet av försvaret och fastigheter till myndigheten som sysslar med försvar och fastigheter: man vill öronmärka posten till en kompis som ska få dessa lukrativa arbetsvillkor med lön på över 100 000 kronor och en 6-årsanställning.

Denna tjänst är helt uppenbart vigd till en av Miljöpartiets egna polare, någon person de vill belöna.

Som Åsa Romson eller Maria Wetterstrand eller någon annan partiet vill ge ett av de fina GD-jobben som det bara finns drygt 200 av. Det finns nämligen inte någon annan logisk förklaring varför man kräver miljö- och hållbarhetserfarenhet men inte kräver erfarenhet av fastigheter och försvaret utan har petat ner detta skallkrav till ”meriterande”.

Personligen tycker jag att myndighetsjobb ska ges till de som är mest meriterande och som allra helst inte alls har någon politisk färg utan gjort karriär i just förvaltning. Myndigheter ska inte vara politiska institutioner eller tröstpris eller bonus (beroende på hur man ser det) till människor med rätt färg på partiboken. Utan de ska vara garanten för byråkratin – ett objektivt och rättssäkert sätt att styra i offentlig förvaltning som består oavsett vilken politisk färg regeringen för tillfället har.

Men eftersom landets styrs av Maktpartiet som i 60 år gjort exakt så där – politiserat allt de kan när de har makten genom utnämningar av egna partifolk till så många offentliga styrelser, bolag och myndigheter man kan innan nästa val – är det så även Miljöpartiet resonerar.

Nu väntar jag bara på pressmeddelandet som meddelar att min teori stämmer……

……………………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!