SVT och grisen

Henrik Schyffert, mannen som gjort sig känd i den politiska debatten med fräcka liknelser mellan exempelvis kostnader för migration och pizza, gör nu ett program om kött på SVT.

Det hela går ut på att om han ska bli kompis med två grisar och om han sedan inte klarar av att slakta dem måste han bli vegetarian resten av livet.

Programmet blandar lite olika fakta om kött och glädjande nog fick i alla fall en bonde komma till tals några minuter i programmet och berätta varför vi ska slakta djur. Det ska bli intressant att se om de lyckas hålla en neutral ton genom serien, jag känner mig inte särskilt optimistisk.

En verklig bonde som faktiskt vet vad han pratar om när det gäller grisar gjorde mig uppmärksam på Twitter att något saknas på den här bilden.

Märkning.

Grisarna är inte märkta i öronen, vilket de ska. Och saknas detta ska de tatueras på halsen. Ingen tatuering. Grisarna är inte märkta.

”Grisarna ska vara märkta senast innan de lämnar den produktionsplats där de är födda”

”Också du som har en minigris som sällskapsdjur ska märka din gris på detta sätt”

Men grisarna är alltså som ni kan se varken märkta i öronen eller tatuerade (plågsamt för djuret). Om man inte följer dessa bestämmelser kan Jordbruksverket besluta om vite och de kan också besluta att man inte får flytta djuren, till exempel slaktas.

Vi har alltså SVT som finansieras av 4 miljarder skattekronor, där avgiften dessutom nu höjs för att de inte kan hålla en budget, som inte orkar kolla upp gällande bestämmelser vad gäller grisar innan de gör ett program om kött.

Allt detta ni kan läsa hittar man lätt på Jordbruksverkets hemsida.

Nu väntar jag med spänning – kommer Jordbruksverket anmäla Henrik Schyffert?

……………………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!