Dra in tillstånden för lotterier

Idag blev det officiellt att Konsumentverket nu stämmer nykterhetsrörelsen IOGT NTO.

Precis som Socialdemokraterna, och IOGT-NTO har mycket gemensamt med arbetarrörelsen traditionellt, har nykterhetsrörelsen i Sverige haft tillstånd för att bedriva lotterier. De har ansetts som allmännyttiga.

 

Skälet till stämningen är att man med mycket aggressiva försäljningsmetoder lurat folk att prenumerera på Miljonlotteriet, som är deras lotteri. Pengarna de tjänat på lotterna har gått in i rörelsen för att bedriva opinion emot alkohol. Men också för andra saker, som man kan läsa i deras årsredovisning som jag redovisar senare.

”Konsumentverket har sedan 2011 försökt förmå IOGT-NTO att frivilligt rätta sin marknadsföring via telefon utan att föreningen hörsammat detta”

Den som var generalsekreterare för IOGT var Anna Carlstedt, regeringens före detta samordnare för religiös extremism, som tog över efter Hillevi Engström, som tog över efter Mona Sahlin och hennes haveri känner vi alla till.

Men i Expressen hävdar deras presschef att detta var ett undantag.

Laura Luna har tidigare arbetat som politisk sekreterare för just Socialdemokraterna. Banden mellan de två föreningarna är starka.

Man kan se att försäljningen gick kraftigt upp mellan 2014 och 2015 vilket antyder att man gick hårt in med försäljningen. Den försäljning som man nu blir stämd för. 

Enligt Lotteriinspektionens hemsida har följande tillstånd beviljats för S och IOGT-NTO:

Jag har granskat Socialdemokraternas såväl som nykterhetsrörelsens lotterier längre och i höstas intresserade sig äntligen traditionell media för sossarnas A-lotterierna. 

Det visar sig att de också har mycket aggressiv säljmetod och både säljer lotter på kredit och skickar folk till Kronofogden.

S och SSU har cashat in 500 miljoner på lotter de senaste tio åren.

Om man kollar hur lagen ser ut hittar man följande formuleringar:

”Tillstånd får lämnas till en juridisk person som är en ideell förening och som enligt sina stadgar har till huvudsakligt syfte att främja ett allmännyttigt ändamål inom landet”

”För sin verksamhet behöver lotteriinkomster”

Inget av kraven går att applicera på det politiska partiet Socialdemokraterna. De bedriver inte allmännyttigt ändamål och behöver inte lotteriintäkerna helt enkelt för att de får partistöd.

Enligt DN gav de sig själva ett undantag i lagen 2004 att få sälja på kredit. Och vi sitter alltså nu här 500 miljoner kronor senare som de övriga partierna möjliggjort för S att få EXTRA i sin verksamhet. Pengar inget av de övriga partierna får.

Varför i hela friden låter ni dem fortsätta få betraktas som allmännyttigt?

Och dessutom få undantag i lagen för kreditförsäljning?!

Trots att de alltså fått en gräddfil med samtliga övriga partiers goda minne kunde de inte låta bli att både ha aggressiva säljmetoder oh skicka folk de lurat till Kronofogden.

IOGT-NTO har inget undantag för kreditförsäljning men de har brutit mot konsumentlagar vad gäller försäljning, om de förlorar mot Konsumentverket.

Då borde Lotteriinspektionen kalla tillbaka tillståndet. Om de förlorar mot Konsumentverket i stämningen. De har försökt i sex år (!) att få dem att sluta pracka på folk lotter per telefon utan att lyckas. Först nu, sex år senare, ger de upp och stämmer. De har alldeles för stort tålamod.

Läser man IOGT-NTO:s årsredovisning klarnar bilden om vad de sysslar med.

Spellagstiftningen är för att deras inkomster kommer så mycket från lotterier, givetvis en av deras stora fokus. Trots att det alltså borde var alkohol som är i fokus, de är ju nykterhetsrörelsen.

Dataskyddslagen är också ett problem tycker de eftersom den nya kommer göra den aggressiva marknadsföring som de nu stäms för svårare.

Och sist kommer alkohol, som riskerar att nedprioriteras pga klimatet och Trump.

Även IOGT ororas över filterbubblor som inte finns. Även om sociala medier också gör det lättare att vigga pengar av folk.

Risker det ser är just att intäkterna kan gå ner från lotteriet.

Men deras plan är att öka insamlingen, vilket handlar om öka takten för att få folk att helt enkelt skänka pengar istället. Man undrar om de tänkt anlita samma firmor för att istället för att sälja lotter få dem att bara ge bort sina pengar utan att få en lott.

IOGT tycket att risken att de ses som moraliserande pajar uppdraget. Tja, om man låter bli att moralisera så ser inte andra en som moralist. Är min slutsats. Men moralisera är just IOGT-NTOs affärsidé.

Jag är mycket förvånad över att Moderaterna suttit och tittat på när Socialdemokraterna gett sig själva undantag på undantag för att kunna dra in 500 miljoner kronor per decennium.

S kan aldrig anses som allmännyttigt.

Så Alliansen, när ni har makten, ändra Lotterilagen till just detta: ”…..politiska partier och föreningar och bolag som ägs av dessa anses inte som allmännyttiga”. Och så kan inte S få tillstånd längre utan måste sälja A-lotterierna till något annat företag. 

Over and done.

Och anmält deras kompisar i nykterhetsrörelsen till Lotterinispektionen om de nu förlorar målet mot Konsumentverket. Att ha brutit mot marknadslagen måste anses som grund att dra tillbaka tillståndet. 

Varför gör ni inte vad ni kan för att ta bort alla gräddfiler som sossar i alla tider beviljat sig och sina kompisar?

……………………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!