Media köper LO-spinn

Det tog LO ungefär 5 minuter att försöka plocka politiska poänger på kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier. Skam den som ger sig men skam har som bekant inte folk i Partiet utan där handlar det om makt.

LO:s favoritperson i regeringen förutom Löfven är Ylva Johansson och hon passade direkt på att läsa innantill från PM:et från LO som hon antagligen fått i mailboxen om den kommande kampanjen, i direktsändning i Rapport förra veckan.

Det är Moderaternas fel att #metoo finns, för de ogillar LAS.

Långsökt även för LO kan jag tycka men inget gör mig förvånad längre.

Nu har de dammat av en undersökning från 2013 och fått DN att publicera som nyhet.

Det är de tillfälliga anställningar som orsakar sexuella trakasserier.

Innan jag går vidare med vad jag hittat i undersökningen de hänvisar till och som artikeln inte alls handlar om, tyvärr, vill jag bara fortsätta med en kommentar om LAS.

Först vill jag skrika lite faktisk för sådant här gör mig tokig. När media går i LO:s ledband och inte kan tänka själva, till exempel. Eller läsa undersökningen själv. Som jag gjort.

LAS är som jätteproppen ORVAR på svensk arbetsmarknad!

Denna lag låser nämligen in människor som vantrivs på sina arbetsplatser eftersom det är sist in, först ut. LAS skyddar bara folk baserat på tid de jobbat på arbetsplatsen och har noll och inget med kompetens att göra. Det är DET som gör att unga inte anställs. För att arbetsgivarna sitter fast med drivor med arbetstagare som borde bytt jobb för länge sedan men det är i princip omöjligt att bli av med folk ens om de knarkar på arbetsplatsen. Då ska de ha dyr rehabilitering, betald av arbetsgivaren. Under tiden får företaget betala vikarier. I bästa fall trivs folk inte och anstränger sig därför inte mer än de absolut behöver. I värsta fall missköter de sig, eller blir själva sjuka av att vantrivas så att de blir deprimerade och sjukskrivna.

LAS skyddar medelålders och stänger ute unga från arbetsmarknaden.

Folk låses in på arbetsplatser de inte trivs av rädsla för sin privatekonomi och att LAS är sist in först ut så vågar de inte byta jobb för då hamnar de ju sist i kön och är de första som får gå om bolaget går dåligt. Alltså stannar folk kvar istället. För att skydda sin ekonomi.

För att LAS finns har man blivit tvungen att hitta andra sätt att testa arbetskraft, anställa tillfälligt för arbetstoppar och annat.

För att så fort man får en tillsvidareanställning är det enda sättet att bli av med inkompetens är att sitta i oändliga möten med fackförbund och till slut få köpa ut idioter. För ja, sådana finns överallt. Lata, eleka människor som mobbar sina kollegor, trakasserar dem sexuellt, som kommer fulla till jobbet och en massa annat. Det går att bli av med dem men det kräver som sagt oändliga möten med fackförbund vars jobb är att skydda även folk som beter sig som svin, om de är medlemmar.

Så nej LO, det är inte Moderaternas fel. Det är ERT fel.

Som beställt och fått lagar av Socialdemokraterna som motprestation för alla pengar ni gett dem och nu skyddar dem till varje pris som skapat detta system. Om det blir enklare att säga upp folk kommer tillfälliga anställningar inte behövas för att risken att anställa går ner. Det är inte rocket science direkt.

Tillbaka till rapporten.

Den före detta LO-sociala-medier-torpeden Tobias Gerdås jobbar nu åt Löfven på Statsrådsberedningen, hans jobb verkar bland annat vara att sprida LO-grejer vidare för det gör han mycket ofta från sitt Twitter-konto. Idag kallar han DN-artikeln för ”obligatorisk läsning”.

De påstår att ”det nu är statistiskt belagt: det finns en koppling mellan otrygg anställningsform och risk för att utsättas för sexuella trakasserier”.

Men det finns det inte alls. Jag har läst rapporten.

Den heter ”Arbetsmiljöstatistik Rapport 2014:3”. Det är ur den LO fått mer detaljerade resultat enligt en specialbeställning de gjort men som de givetvis inte redovisar helt.

Men i själva rapporten finns ändå siffror som motsäger både artikeln och deras spinn. 

Här kan man se att på hela populationen så var det vanligare med trakasserier pga kön av chefer och arbetskamrater, dvs inte sexuella trakasserier utan mer otrevligheter, än med sexuella trakasserier både från kunder och brukare.

Man kan också se att de vanligaste branscherna där kvinnor utsattes för trakasserier på grund av kön, som alltså är den vanligaste formen av trakasserier, är inom IT-branschen och ekonomer. Medan män drabbas i mycket högre grad i…….de yrken som är kvinnodominerade. Det vill säga vård- och omsorg, där vi hittar hemtjänst, vårdbiträden, undersköterskor etc.

Män inom Kommunals yrken trakasseras mest på grund av sitt kön. 

Men i tidningsartikeln nämns över huvudtaget inte rapportens slutsatser utan där citeras LO:s urval av det utdrag av rapporten de säger att de beställt.

Här beskrivs bara unga kvinnors upplevelser och att det är vanligast inom hotell- och resturang och vård-omsorg. 

”I arbetaryrkena är de sexuella trakasserierna nästan 50 % vanligare bland tidsbegränsat anställda än bland tillsvidareanställda”

Här är korrelation och kausalitet viktigt.

För givetvis är majoriteten av de unga på ALLA arbetsplatser kraftigt överrepresenterade bland tidsbegränsade anställningar. På grund av LAS.

Och unga är alltid mer utsatta för alla sorters kränkningar. Unga män utsätts mer än äldre män för våld, unga kvinnor drabbas mer än äldre kvinnor av sexuellt våld. Så ser det ut.

”14 % av de unga kvinnorna har utsatts av gäster och brukare”

Detta fick alltså Tobias Gerdås och Samuel Engblom på TCO det till att ”det är statistiskt belagt” att tillfälliga anställningar orsakar sexuella trakasserier.

Nej, det är inte alls statistiskt belagt för att LO klipper och klistrar ur en myndighetsrapport och ignorerar alla andra fakta. Sorry men det blir inte sant bara för att LO säger det även om vi har en fackpamp till statsminister i ca 9 månader till.  

Menar de på allvar att om samma unga kvinnor i restaurangbranschen skulle bli heltidsanställda så skulle plötsligt gäster sluta bete sig illa mot dem?

Det har ingenting med att de till exempel är…..unga och att unga som sagt alltid utsätts mer? Framför allt unga kvinnor. För att äldre män tycker att unga kvinnor är snyggare än äldre kvinnor till exempel. Och där verkar kunna tappa omdömet och respekten, sorgligt nog.

Eller så handlar det inte alls om anställningsformerna vad gäller utsatthet från gäster och brukare.

Däremot är det en annan sak med trakasserier internt på arbetsplatser. Av kollegor och chefer. Där har maktordningen en stor plats och där blir folk med tillfälliga anställningar i ett naturligt underläge när de inte är fast anställda, som innebär stora svårigheter att bli av med jobbet ens om man missköter det.

LAS skyddar förövarna.

Så är det men det ser vi ingen från LO ta bladet ifrån munnen om.

LAS skyddar de manliga svinen som utsätter yngre kollegor eller underordnade för trakasserier och övergrepp.

Det är lätt att sparka den unga som kom sist in men sjukt svårt att bli av med en äldre man som är chef och som jobbat länge. Det vet han. Det vet hon. LAS är det som möjliggör och befäster denna maktordning.

Ni vill prata strukturer. Prata om de här sabla strukturerna en sekund. 

En sista sak jag vill ta upp är just Hotell- och Restaurangbranschen, där kvinnor är utsatta just för gästers närmanden. För att det är kvällsjobb och alkohol är inblandat. Då tappar vissa män omdömet, det har vi alla själva sett och hört när vi varit på krogen.

Vad gör då fackförbundet HRF för sina medlemmar?

De ger sedan åratal ut en bok med krogslang. Som ska vara lite kul.

Men istället lär nyanställda killar i branschen att det är okej att kalla kollegor för vidriga saker. 

Jag skrev om det boken i ett inlägg i våras som ni kan läsa här. Men några exempel är:

Rälsluder, kaféslyna och drinkhora. 

I en bok som alltså facket ger ut själva och distribuerar bland sina medlemmar och andra. Jag fick tag i bilderna genom att de delade ut böckerna vid sitt förstamaj-tåg i år.

För det första tycker jag att LO kan städa framför egen dörr lite istället. 

För det andra är jag rätt less på okritiska publiceringar i media av olika ”rapporter” som egentligen är snedvridet opinionsmaterial under statistik-flagg som LO producerat själva i sin Opinionsfabrik på Norra Bantorget. 

Det är valrörelse.

Dagens Nyheter borde försökt uppbringa entusiasmen för yrket genom att ställa åtminstone en kritisk fråga till materialet de fått från LO direkt. Eller kanske läst själva ursprungsrapporten. Det tog inte jättelång tid kan jag meddela. Den hade bra index.

……………………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!