Hamnarbetarna och Vänsterpartiet

Hamnarbetarförbundet, i synnerhet Hamnfyran som är de som sedan 1,5 år förstör för Göteborgs hamn genom att strejka för fler TV-kanaler, har långa och mycket nära kopplingar till Vänsterpartiet men även Kommunistiska partiet.

De kämpar till skillnad från de flesta fackförbund sällan för högre lön. För de tjänar redan bland de högsta för arbetare. 

2008 låg snittlönen på 36 000 kronor per månad. Enstaka personer vid enstaka månader har tjänat 50 000 kronor, på grund av övertidstimmar efter ett erbjudande från arbetsgivaren. Men snittlön på 36 000 innebär att det finns gott om folk som tjänar en bra bit över 40 000 kronor varje månad, liksom det finns några som tjänar under.

Skälet är de lukrativa tilläggen. 

Om övertiden uppgår till endast en enda timme efter ordinarie kvällspass så tjänar personen en tusenlapp extra.

I Proletären kan man till exempel läsa att Viking Bengtsson från Hamnfyran ringde Sovjet för hjälp vid en strejk 1974. Han var aktiv i VPK som var del av Sovjets internationella kommunistnätverk.

Kommunistiska Partiet, ni vet de som vill störta demokratin med hjälp av revolution, Sven Wolter och Pia Sundhage? De stödjer såklart Hamnfyrans strejk.

 

Enligt Kommunisternas hemsida och ett inlägg från 2010 har de ”den allra bästa relationen” med Hamnarbetarförbundet.

Hamnfyran fick även pengar av kommunisterna på SKF. 

Mikael Wiehe, den gamla kommunisten, ställde givetvis upp på en gratiskonsert (en kort dock, han är ju ändå Wiehe) för att samla in pengar till de i Hamnfyran.

Sven Wollter från Kommunistiska Partiet talade på deras senaste kongress.

På 70-talet erbjöd förresten Hamnarbetarförbundet journalisten Peter Bratt svarta pengar för att göra en bok just om förbundet. Han tackade nej, för att det var omoraliskt.

Hamnarbetarförbundets jurist är professor Dennis Töllborg, som jag själv haft som föreläsare när jag pluggade på Handels i Göteborg på 90-talet, och är personen som driver Hamnarbetarförbundets fall i Arbetsdomstolen sedan många år.

Han är givetvis socialist själv, även om han medger att han däremot inte är kommunist. 

Vänsterpartiet är fortfarande mycket involverade i Hamnarbetarförbundet, genom att ett flertal i förbundsstyrelsen även är förtroendevalda för just Vänsterpartiet.

Erik Helgesson till exempel. 

Helgesson är givetvis också engagerad i Pennygången, den förening som organiserar mycket av kampanjen som syftar till att hindra byggbolag från att renovera miljonprogram utan att kunna höja hyran. Det är de som lanserat ordet ”renovräkning” till exempel.

Här är Hamnarbetarförbundets förbundsstyrelse.

Nuvarande ordförande Eskil Röner är också aktiv i Vänsterpartiet. Han hamnade på plats nr 24 på Vänsterpartiet Helsingsborgs lista till riksdagen senast. 

Robert Lindelöf föreläste för Marxistiska Studenter i våras.

 

Jan Annerback tackas i Hamnarbetarförbundets tidning. Han är pappa till Peter Annerback som sitter i förbundsstyrelsen.

Jan Annerback är förtroendevald för Vänsterpartiet i Göteborg, sonen Peter Annerback jobbar i hamnen och är alltså engagerad i Hamnfyran som just nu strejkar. Som vanligt.

Inte nog med det, han sitter även i styrelsen för……Göteborgs Hamn AB. 

Hur kan inte detta vara något slags jäv? Hans egen son är ordförande i den lokala avdelningen för Hamnarbetarförbundet. Av den anledningen borde Jan Annerback inte sitta i styrelsen för hamnen för att inte ens misstänka jäv.

Vi har fredsplikt på svensk arbetsmarknad.

Men det gäller bara de som har kollektivavtal med arbetsgivaren, i fallet med hamnen Transportarbetarförbundet som är en del av LO. Dessa medlemmar strejkar alltså inte sedan ett år tillbaka utan jobbar.

På grund av att Hamnarbetarförbundet så kapital missbrukat strejkrätten sedan 70-talet och som jag visat, strejkat nästan varje år senaste 20 åren, har regeringen nu tillsatt en utredning som ska vara klar i maj 2018. 

Man ska utreda ett lagförslag att det ska bli förbjudet enligt lag att genomföra stridsåtgärder om företaget har kollektivavtal. Vilket APMT alltså har sedan lång tid. 

Det lär finnas ett stort stöd i riksdagen för ett sådant lagförslag. Skurkfasoner som Hamnfyran och Hamnarbetarförbundet fått hålla på med i över 40 år måste få ett slut. 

Arbetsgivare som har kollektivavtal ska slippa utpressas av andra fackförbund om makt och pengar. 

De enda som inte lär rösta ja lär vara Vänsterpartiet, som ju sedan start har mycket nära band med just Hamnarbetarförbundet. Och Miljöpartiet, som ju ogärna röstar för saker som ska göra det rimligare för företagen i Sverige.

…………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!