Regeringen skryter om friskolor

När Brexit genomförs måste de EU-myndigheter som ligger i Storbritannien flytta någon annanstans och detta gäller den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, som nu letar nytt land.

Eftersom den svenska socialdemokratiska-miljöpartistiska regeringen är mer intresserad av hur Sverige framstår än hur Sverige fungerar vill de givetvis lägga vantarna på denna fjäder i hatten i EU och har därför ansökt att Stockholm ska blir EMA:s nya hemstad. 

Erbjudandet är rejält sockrat. 

Eller vad sägs om att regeringen garanterar att de 900 anställda med sina familjer samtliga direkt ska få varsin hyresrätt i närheten av myndigheten, som föreslås ligga vid Nya Karolinska och Hagastaden?

Inget litet löfte. Det står 500 000 människor i kö till Stockholms hyresmarknad. Men regeringen Löfven tänker ta inte ett fåtal utan nästan 1000 lägenheter och ge direkt till dessa EU-frälse.

Sedan ljuger de rätt upp och ner i sin ansökan, för de påstår att vi har ”en stor hyresrättsmarknad”.

Om något har vi kanske Europas mest dysfunktionella bostadsmarknad.

De påstår också att det är lätt att köpa lägenhet här, när Finansinspektionen precis kommit med ytterligare krav på amortering. I själva verket kräver att köpa en lägenhet i Stockholm stora finansiella resurser eftersom man måste in med en kontantinsats på minst 15 %, när priserna ligger på nästan 100 000 kronor per kvadrat handlar det om en miljon kronor eller mer för större lägenheter stor nog för en familj.

Vi vett att regeringen i princip köpte röster för att vi skulle hamna i FNs säkerhetsråd.

Och det kör man man igen, för den svenska regeringen garanterar att ta över ofinansierade löften som britterna gett bara man väljer Stockholm.

De tänker också att staten ska betala hela tre årshyror för hela myndigheten, så att de kan få gratis kontor finansierat av skattebetalarna. 

I första hand lovar regeringen myndigheten ett nytt hus nära Nya Karolinska men vill man inte ha det erbjuder de dem gamla Posthuset på Vasagatan mitt emot Centralstationen.

Men det sjukaste är ändå att samma regering, som tillsammans med landets före detta kommunister ägnat tre år åt att försöka få bort friskolorna i landet genom hot om att förbjuda vinst, skryter om friskolorna i Sverige.

En lång lista på bra internationella skolor listas. De flesta är friskolor. 

Här går det fint att skryta om våra friskolor men i den svenska debatten utmålas de sedan som giriga riskkapitaliser som säljer barn på börsen. 

De glömde för övrigt att nämna att det är långa köer till all de skolor som är grundskolor och att gymnasierna har högsta antagningskraven vad gäller betyg för att komma in.

De lovar också att bygga en helt ny skola särskilt för de anställdas barn centralt och helt sonika ge dessa platser till de EU-frälse. Utan kö eller avgifter.

De lovar också att svenska skattebetalare, förutom att betala kontorets hyra och bekosta en ny skola, ska stå för fiolerna när alla anställdas barn går på dagis till samma stora subvention som svenska skattebetalare betalar.

Och de garanterar alla dessa barn en plats på en förskola i Stockholms län, som jag tolkar det.

Jag bor själv i Stockholms innerstad. Hur barn till 900 anställda ska få en plats 2019 är väldigt oklart. På de flesta dagis är det trångt och långa köer för att allt fler familjer väljer att bo kvar i stan. Även Hagastaden brottas redan med underdimensionering av skolor och förskolor, när 6 000 bostäder ska upp inom ett par år. Men de kanske tänker erbjuda de anställda förskoleplats på helt andra ställen än Solna och Vasastan som är de närmaste?

De av de 900 anställda som vill ska direkt få svenskt personnummer för att bland annat få tillgång till våra välfärdsstjänster, som just skola, förskola och även vård.

Som de erbjuder på samma nivå som svenska medborgare, det vill säga avgiftsfri vård förutom patientavgiften på 300 kronor.

Problemet är att de inte kommer att betala skatt i Sverige. De hänvisar till ett ”seat agreement” som är värdlandsavtal som tecknas mellan länder, i detta fall mellan Sverige och EU. I sådana regleras detaljer kring just bland annat de anställda och skatt. I ansökan till EMA så hänvisas till ett framtida sådant avtal, som alltså inte ännu kan refereras till eftersom man skriver dem när beslutet är fattat.

Men jag har hittat ett annat sådant avtal och där erbjöds de anställda hel skattefrihet vad gäller inkomstskatter.

Det är från ”Nordliga dimensionens partnerskap för hälsa och socialt välbefinnande (NDPHS)” som regeringen Reinfeldt tecknade 2012. 

Vi ska alltså få hit 900 personer som ska kunna utnyttja delar av vårt generösa välfärdssystem utan att själva bidra med en enda krona, de ska själva direkt få en hyresrätt centralt och deras barn ska få gå före alla köer och direkt få gå i en internationell skola som staten bygger åt dem och viger alla platser till dessa barn.

Myndigheten kan också momsbefrias helt och tullbefrias.

De skryter om vår vård i världsklass trots att de vet att vårdköerna fördubblats sedan 2014. Svenska skattebetalare ska även betala språkkurser till alla som kommer hit.

De som är medföljande erbjuds särskilda matchninginsatser för att hitta jobb och man lovar att skapa ett särkilt ställe där bara de medföljande ska få träffa Arbetsförmedling och företag som söker folk.

Ironsikt nog skryter regeringen om planerna på preclearance på Arlanda men nämner ingenting om att de inför en flygskatt som äventyrar allt.

Enligt SAS remissvar på flygskatten delar SAS uppfattningen att preclearance-projektet äventyras av flygskatten för att det rent krasst blir mindre lönsamt för flygbolagen att starta direktlinjer till USA, vilket är själva idén med projektet.

Enligt remissvaret blir konsekvensen av flygskatten att en daglig interkontinental linje kommer kosta 35 miljoner kronor mer per år för ett flygbolag som vill starta en från Sverige efter att flygskatten införts.

Det är djupt ironiskt att läsa hela dokumentet mot bakgrund av #vadfanfårjag-debatten och Uppdrags Gransknings pajjiga ”granskning” av olika rika människor i Sverige som betalat korrekt skatt.

När regeringen samtidigt vill locka hit nästan 1000 personer till en särskilt skapad gräddfil. Ett skattefrälse som inte kommer betala en spänn i skatt i Sverige men som lockas med löften att konsumera stora delar av vår skattefinansierade välfärd. Som ska få gå före i världens längsta bostadskö och som dessutom lockas med fina friskolor. Staten ska till och med bygga en särskild skola bara för dessa barn.

Gärna en EU-myndighet och att teckna seat agreements där anställda är skattebefriade är vanligt. Men att då inte kräva att dessa skattefrälse i gengäld får betala för skola, förskola och vård själva genom försäkringar och privata avgifter är ju helt orimligt.

Det finns tydligen inga gränser vad den här regeringen tycker att de kan göra. 

………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!