SSU och skattefifflandet

Retoriken har varit hård i veckan.

Skäl? För att olika offentliga personer inte betalat mer skatt än de behövt. Allra högst tonläge har givetvis olika sossar haft. Det är valår och de skyr som bekant aldrig några medel men framför allt inte valår.

SSU har till exempel en serie bilder där de beskyller folk för att skattefuska, och parallellerna ska dras till gångna veckans skattedebatt.

Men att skatteplanera, det vill säga betala den skatt man ska och i övrigt försöka minimera den enligt lagens ramar, är inte skattefusk, inte skattefiffel och inte olagligt. Det är inte ens omoraliskt.

Om man skulle definiera lagliga avdrag som skattefiffel har SSU så att säga skitit i det blå skåpet. För SSU deläger nämligen lite bolag. Bommersvik AB och Campus Bommersvik AB till exempel. Sedan äger de även delar av Kombilotteriet och är förmånstagare där.

Jag kollade på hur SSU ser på sitt eget skattemaximerande. Jag menar, varför betala mindre skatt när du helt lagligt kan betala mer i skatt? Man måste inte utnyttja en massa avdrag för att sänka skatten, det går utmärkt att låta bli. Och hepp, har gamla Anita på äldreboendet fått det lite bättre. Eller fler lärare. För att använda deras egen retorik menar jag.

Men Kombispel AB (det finns flera bolag som alla säljer lotter) utnyttjar i år ett koncernbidrag på 8,1 miljoner kronor. Det måste man inte. Man kan låta bli det.

I Bommersvik AB har SSU utnyttjat underskottsavdrag, vilket är ett sätt att balansera en förlust ett år mot vinst ett annat och liksom kvitta dem förenklat skrivet. Men man måste alltså inte utnyttja underskottsavdrag, det är valfritt.

I Campus Bommersvik utnyttjar SSU periodiseringsfonder. Skattekredit.

Ni ser hur enkelt det är att hitta skattefiffel även under den rödaste stenen när man räknar så här.

Och jag behöver inte ens räkna ut hur mycket skatt de ”undanhållit” om ens något, det räcker med att antyda. Som ni noterat räcker även för Uppdrag Granskning, vars senaste ”avslöjande” om Gardell och Cevian inte ens kunnat räkna ut någon exakt summa utan höftar eller gissar om det ens finns någon skattefördel på riktigt. Det beror liksom på.

Håller med sossarna, det här var ju kul. Så imorgon tänkte jag fortsätta med hur LO och sossarnas har det på skattefiffel-fronten. 

 

Ps. Jag tycker givetvis inte att följa gällande lagar och regler är fiffel.

…………………………………

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!