Eva Dahlgrens skatteparadis

Det är alltid härligt när kändisar ska ge sig in i debatten.

Sverige är ett skatteparadis. 

Om nu Sverige är ett paradis, varför bor Eva och frun Efva Attling i New York? Dahlgren är som bekant musikartist men mindre känt är kanske att hon är aktiv i Efva Attlings samtliga bolag. De har valt att starta amerikanska bolag, två stycken, istället för att sälja via de tre svenska. De har också ett finskt bolag.

Efva Attlings företag bedrivs via Efva Attling Stockholm Aktiebolag och där sitter Dahlgren i styrelsen.

Moderbolag är Efva Attling Stategi. Där sitter bara Attling och Dahlgren i styrelsen.

Attiring Holding är ett annat bolag inom koncernen och där sitter också bara det två Evorna i styrelsen.

I sina egna bolag omsätter Dahlgren helt okej men inga jättesummor. Inte som Timbuktu till exempel. Hon har tre bolag, varav en enskild firma och två aktiebolag. Dessa heter Härvor Productions och Härvor Music. Det enda bolaget med anställda är Productions, där finns det en kvinnlig anställd. Gissningsvis Eva Dahlgren.

Det är i Härvor Productions AB som hon ackumulerat tillgångar också. 6,3 miljoner kronor.

Det är ingen jättelön vi pratar om. 15 300 kronor per månad bara och ingen utdelning.

Jag ringde Skatteverket. Eva Dahlgren skattade för en lön på 34 300 kronor per månad under 2016.

Märkligt nog precis under gränsen för statlig skatt.  Gissningsvis kommer övriga inkomster från styrelsearvoden i Attlings bolag men jag vet inte, man får inte ut den informationen.

Däremot är det tydligt att frun Efva Attling och andra eventuella aktieägare fick en utdelning på 2,6 miljoner kronor 2016. Det kan läsa i årsredovisningen för Holding.

Enligt Skatteverket hade Dahlgren inkomst av kapital totalt på 761 851 kronor för inkomståret 2016. Attling hade nästan samma – 794 907 kr. 

Man måste inte ta utdelning. Man kan ta ut allt i lön istället. Utdelning har nämligen 20 % i skattesats, istället för 50 % eller 55 % som statlig skatt och värnskatt är.

Inkomstskatterna är lägre i USA än i Sverige. Bolagsskatterna är däremot högre så de tjänar ingenting på att skatta för vinsten i de amerikanska dotterbolagen. I Sverige är den genomsnittliga skatten 43 %, i USA 32 %, för snittinkomster. För höga inkomster är skatten 51 % i Sverige och 36 % i USA. Stor skillnad alltså, framför allt för två personer som lever ihop som då kan sänka sin skatt på inkomst av tjänst betydligt. Huruvida Eva och Efva tagit ut någon lön från sina amerikanska bolag är oklart.

Efva Attling tog för övrigt ut en betydligt större lön än Eva. Hon tjänade 110 000 kronor per månad och betalade såväl statlig skatt som värnskatt i Sverige.

Men Dahlgren har alltså lagt sig under nivån för statlig skatt. Och fick samtidigt över 750 000 kronor i lågbeskattad utdelning. Klassisk skatteplanering. 

Det är väl det Eva Dahlgren menar med skatteparadis antar jag. 

………………………

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!