32 kronor i hyra och andra Margot Wallström-skandaler vi minns


Alla djur är lika jämlika men vissa är mer jämlika, som det brukar heta.

Och tolkningsföreträdet när det gäller “avslöjanden” om olika skatteupplägg brukar leverera just det som ett brev på posten. Olika regler för vissa. LO var snabb med avtryckar-fingret, som vanligt. De kliver gärna över en lastbil för med skräp framför egen dörr bara det rycker lite i pekfingret. Jag är inte klar med dem utan kommer återkomma till LO:s egen skattemoral.

Några som tyckte Eva Dahlgrens tweet i förra inlägget om skatteparadis var toppen var Socialdemokraterna, som glatt RT vidare tweeten idag.

Och det ändå lite lustigt, med tanke på kända sossars personliga skattemoral.

Till exempel utrikesminister Margot Wallströms. 

Jag tänkte lägga ut listan på Mina regler är inte dina regler-listan här och sedan, inspirerad av källan av visdom Sveriges Television, även känd som statlig TV, avsluta med en liten bild. Som ni gärna får sprida såklart.

Ordningen är inte kronologisk.

 1. Tjänade 23,5 kr miljoner (efter skatt) och betalde 0 i svensk skatt
  Som EU-kommissionär i 10 år tjänade Wallström enorma pengar. 23,5 miljoner  kronor mellan 1999 och 2010 efter skatt. Men hon valde, för det är ett val, att inte skatta i Sverige utan den minimala EU-medarbetarskatten på någon procent. Medan sossarnas Europaparlamentariker valde att skatta hemma, på grund av skattemoral gissar jag. Som Wallström inte har.
 2. 4,5 miljoner i pension – 0 kr skatt
  När Wallström slutade i EU fick hon dessutom 4,5 miljoner kronor i avgångsersättning. För det betalade hon lika mycket skatt i Sverige som på de 19 miljonerna – 0 kr.
 3. Satt i ICAs styrelse
  Hon fick 2013-2014 ett årligt arvode på 350 000 kronor, totalt över 500 000 kronor för de 1,5 år hon satt i styrelsen.
 4. Okänt miljonbelopp från Postkodlotteriet
  Wallström fick uppdrag som “mångfaldsdirektör” och cashade in ett okänt men högt belopp via sitt bolag från dem. 2014 omsatte hennes bolag Lydia Consulting 2,5 miljoner kronor nästan. Enligt uppgift skulle hon jobba 25 % med det omstridda spelbolaget, som kritiserats bland annat för att ha betalat säljare så lite som 6 000 kronor i lön och inte dela ut tillräckligt med vinster till spelarna.
 5. FN-jobbet betalade skattebetalarna i Sverige
  När hon slutade i EU så fick hon ett toppjobb i FN. Men lönen på 80 000 kronor per månad skattefritt fick svenska skattebetalare betala för att man “glömt” att budgetera. Återigen, 0 kr i skatt i Sverige.
 6. Fick lägenhet av facket Kommunal – misstänktes för muta
  När Wallström blev utrikesminister behövde hon någonstans att bo och Anneli Nordström på Kommunal ville gärna ha bra kontakt med den nya utrikesminister. Och halade fram en 3:a i innerstan.
 7. Betalade 32 kronor i hyra i Stockholm
  Lägenheten från Kommunal, på låga 12 000 kronor per månad, betalade Wallström nästan lika mycket för i månaden som hon är van att skatta i Sverige. Nästan 0 kr, hon betalade hela 32 kronor per månad.
 8. Måste försörja mig
  Kvinnan som alltså skattat 0 kronor i Sverige på 24 miljoner kronor på 10 år försvarade sin höga ersättning från skandalbolaget Postkodlotteriet med “jag måste ju försörja mig”.

Precis som Leif Östlig skattade i Nederländerna när han bodde i Nederländerna valde alltså vår Socialdemokratiska utrikesminister att skatta för sina enorma inkomster i Belgien. EU-skatten för folk som jobbar åt EU, någon procent. För att betala skatt i Sverige när man jobbar utomlands är valfritt. För alla.

Samma regler.

Så tröttsamt att behöva påminna om det hela tiden men i jag vägrar socialister även de kallar sig demokratiska socialister få tolkningsföreträdet när det gäller skattemoral och ska man ha brösttoner krävs att man lever efter samma regler som alla andra.

Här är bilden. Tack SVT för inspirationen!

…………………………………….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

17 kommentarer till 32 kronor i hyra och andra Margot Wallström-skandaler vi minns

  1. Åt helvete är det hon är ju inte ensam om det här, det är ju många politiker från olika partier som har det lika uselt medan många pensionärer lever fattiga

 1. Hon måste ju naturligtvis avgå – omedelbart. Helst i förrgår. Blir man kickad för att inte betala TV-licensen så vad är då detta? Omoraliskt är ju bara förnamnet.

 2. Jag kom att tänka på stadsrådspension/lön som många (inte bara sossar i ärlighetens namn) fått efter avslutad tid riksdagen. Göran Persson och Pär Nuder var väl några som tog ut det samtidigt som man hade lönsamma bolag där man inte tog ut lön.
  Vi har väl en Vänsterpartist som tagit ut detta sedan 1996?
  Det här har man inte hört någon från LO höja på rösten emot.

 3. Intressant artikel. Snacka om att kasta sten i glashuset. Med en kompis som är finansminister och som säger att Östling “undergräver tilliten”. Återigen visar socialdemokrater att man säger en sak, men lever själva efter andra regler.
  Men i ärlighetens namn, även om hon nu månne inte har gjort något olagligt så är det ju ändå, för en politisk företrädare, oerhört omoraliskt. Fattas bara att hon också har bolag på Malta.

 4. Jacob Palmstierna hyrde en villa i Djursholm (ursäkta, på Djursholm) för 3000 kr i månaden.
  Det blev slutet på karriären.
  Men det är klart, han var ju inte sosseadel…

 5. Tråkigt att de “oberoende” nyheterna på SVT inte rapporterar om socialdemokratiskt fiffel.

  Margot Wallströms skattefiffel är ju bara toppen av ett isberg … men i SVT är det alltjämt tyst (precis som det inte sades något om Mona Sahlins senaste duster med skatteverket). Det blev dock en stor “nyhet” att de flesta med pengar på Malta bor på Östermalm (och nästan 9 av 10 är ju dessutom MÄN!).

  Tack för att du tar upp ämnet. Det behövs, du behövs!

 6. Om Margot Wallström ärligt kan “se sig själv i spegeln” efter att ha undahållit så mycket skatt från den svenska välfärden, och dessutom miljonär på skattemedel, tror jag nog att dom flesta som håller sig till reglerna klarar av sin egen spegelbild.

 7. Det finns ju INGA källor på dessa påståenden alls.
  Länkarna är ju inte till större delen relevant för påståendena.

  Vart har du hittat allt detta??

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap