Sopa rent, LO

Det är ändå underhållande att LO, vars fackförbund har den allra sunkigaste kulturen vad gäller sexuella trakasserier och pampbeteende ingår, aldrig skäms för att peka med stora fingret när det gäller Aftonbladet och sexuella trakasserier.

Får jag påminna om det här till exempel?

Dildos och horor. Kvinnosynen imponerar verkligen.

Vem var ordförande för Metall när detta hände, det vill säga 2004?

Statsminister Stefan Löfven. 

Samtidigt som dessa skandaler briserade jobbade nuvarande LO-ordförande Karl Petter Thorwaldsson som ombudsman för just IF Metall. 

En gång i tiden ägde LO, Socialdemokraternas fackliga gren, hela Aftonbladet.

2009 köpte Schibstedt 41 % av de 50 % de hade kvar då. Idag äger de alltså 9 % och är den enda ägaren förutom Schibstedt, samt de små poster Schibstedt erbjuder sina anställda att köpa som en förmån.

De har suttit i styrelsen i en evighet för just Aftonbladet, fram till 2009 ägde de hälften. När Virtanen fälldes för narkotikabrott ägde de halva Aftonbladet. Och när den våldtäkt han anklagades för 2011 och även polisanmäldes för ägde rum 2006 ägde de också Aftonbladet.

Det är LO som utser chef över ledarsidan enligt det avtal som skrevs 2009.

De utsåg Karin Pettersson som chef över ledarsidan 2010 och hon i sin tur anställde Fredrik Virtanen 2011. Pettersson är en av alla de inom Socialdemokraterna som är född in i rörelsen i någon slags sosse-adel, hennes bror Ola Pettersson är chefekonom på just LO. Hon gick direkt från jobbet som kommunikationschef för Socialdemokraterna och till Aftonbladet.

Jag har gjort en tidslinje för att samla ihop allt som hittills rapporterats ha hänt på Aftonbladet vad gäller sexövergrepp och sexuella trakasserier.

Men Karin Pettersson har inte sett så mycket under sina 7 år. Hon har glatt sig åt att gå till jobbet och jobba med trevliga Virtanen med det stora patoset. Sedan skyller hon på väggarna. ”Det sitter i väggarna”, som är ett annat sätt att peka finger åt en massa andra människor, inte minst historiskt.

Under Pettersson tid har minst 10 kvinnor som hittills trätt fram och hävdar att de utsatts på olika sätt för Virtanen, och en omvittnat öppen sunkig attityd till framför allt kvinnor på redaktionen från honom och andra människor men hon har inte sett något. Mer än att kvinnor inte fått chefsjobb och någon chef tog över ett samtal på en konferens.

LO har sett ännu mindre.

Dagens Nyheter, liksom Expressen, granskade allt som hänt. Där avslöjades att en till person de kallar Reportern på tidningen också precis som Virtanen (som de kallar Krönikören) betett sig helt vedervärdigt åt i åratal. Bland annat har han högt på redaktionen frågat en kvinnlig mindre senior medarbetare om hon ”gillar att åka till Afrika och knulla negrer”

I veckan pekades ytterligare en medarbetare på Aftonbladet, utöver Krönikören och Reportern, ut på Instagram anklagad för våldtäkt.

2011 köpte Aftonbladet till och med ut en fjärde medarbetare just på grund av sexuella trakasserier.

På tidningen jobbar ett underskott kvinnor, faktum är att bara 38 % av de anställda är kvinnor. 62 % är män. Mindre än 4 kvinnor av 10 anställda således.

En mycket lång period av mycket allvarliga sexuella kränkningar och i övrigt en sexistisk märklig kultur på tidningen  Som ledningen, om de inte begått tjänstefel under hela den här tiden, måste ha informerat styrelsen om vid tidpunkter. I styrelsen sitter LO.

Kjell Ahlberg är LO:s representant i styrelsen sedan många år tillbaka. Samma Kjell Ahlberg som var inblandad i LO-skandalen kring Riva del Sol i Italien, där det framkom att Wanja Lundby Wedin tog med maken, gav honom jobb, lyfte stora arvoden som styrelseledamot i olika bolag LO ägare etc. Hon avgick.

Ahlberg tog med tre personer på sina jobbresor till LO-hotellet Riva del Sol.

Kjell Ahlberg sitter i egenskap av LOs utsedda styrelseledamot sedan länge i Aftonbladets styrelse. Det är styrelsen som är chefernas chefer. Att anställda till exempel polisanmäls är saker styrelsen ska känna till så redan 2008 måste Ahlberg och LO fått veta om narkotikadomen mot Virtanen och 2011 om anmälan om våldtäkten, ett fall som sedan lades ner.

Men nu väljer alltså ägaren LO att kräva att ”ledningen och styrelsen” går till botten med det här.

Hallå? Ni sitter i styrelsen? Ni anställer den politiska chefredaktören och hon rapporterar till er? Via Kjell Ahlberg. Har han sovit på mötena alla dessa år?

Det ”är ingen nyhet” för LO när det kommer till sexuella trakasserier. Nej, det borde inte vara det. Inte alls faktiskt. Ni sitter ju i styrelsen.

Virtanen är anställd av Aftonbladet, oklart exakt när. Men hans bolag Virtanen Media AB har inte haft några anställda alls sedan han startade bolaget. Omsättningen är blygsam.

Förra året omsatte han ändå några hundra tusen och fick en liten utdelning.

I styrelsen för hans bolag sitter ingen mindre än programledaren för SVT:s stora litteraturprogram Babel – Jessica Gedin.

Enligt Skatteverket tjänade Virtanen 660 300 kronor 2016 och hade överskott av kapital på 44 725 kronor. En månadslön på 55 000 kronor per månad, med all säkerhet kommer hela den summan från Aftonbladet.

Någon vidare aktiv ägare är alltså inte LO. Det verkar faktiskt mest som om de är ”in it for the cash” faktiskt. Nu gillar jag det skälet som den kapitalist jag är men då ska man också avhålla sig från moraliserande, eller snarare, skjuta bort ansvaret från sig själv.

Förra året fick LO 13 miljoner kronor i utdelning av Aftonbladet. Året innan 17 miljoner kronor. På bara 2 år har de fått in 36 miljoner kronor i utdelning. Eftersom de äger 9 % av aktierna får de nämligen 9 % av utdelningen.

Det var givet att Virtanen skulle få sparken från ledarsidan. De kommer ha svårt nog även utan honom att få trovärdighet i någon som rör feminism och sexuella övergrepp för lång tid framöver.

Han drog massor av trafik och var en av tidningen ”stjärnor”. I tidningsvärlden är detta lika med makt och en lång rad anställda och före detta anställda har vittnat om hur han och andra män betett sig helt gränslöst orimligt mot folk, framför allt kvinnor, öppet. Inte bara i stängda rum utan framför andra människor både på redaktionen och på krogen och fester. Nuvarande chefredaktören har själv sagt att hon vid ett tillfälle 2014 på en personalfest eskorterade honom till en taxi för att han betett sig illa mot folk. Men tjänar man pengar åt tidningen gäller andra regler.

Tills skandalen briserar öppet. Tills krutdurken exploderar. Då, först då, blir det ohållbart. Men även det av ekonomiska intressen – den tidigare stjärnan som enligt uppgifter från de som utsatts eller bevittnat, fått hållas och haft andra regler för att han tjänat pengar åt tidningen blir en belastning istället och kommer leda till att mindre pengar tjänas.

Den djupa ironin att bakom allt detta finns LO, som äger tidningen och utser chefen över ledarredaktionen där just Virtanen jobbat.

Tyvärr bekymras inte LO av hyckleri, de verkar vara helt immuna. 

Men då får vi andra påminna dem gång på gång att städa framför egen dörr först.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!