Max och samhällskontraktet


Vi betalar världens högsta skatter. För det ingår det ett kontrakt mellan oss skattebetalare och staten, kommunen och landstingen att få saker tillbaka. Det vi kallar samhällskontraktet. Många människor i Sverige oavsett politisk färg vill ha en generell välfärd men när tilliten till det kontrakt man ingått krackelerar, när förtroendet brister att vi trots att vi avstår så enormt stor andel av våra löner till skatt inte längre får det vi blivit lovade försvinner också tilltron till systemet.

Det är det vi nu ser på många områden. När man inte ens kan gå i vissa områden utan beskydd. När det inte finns plats på äldreboenden ens till 90-åringar, som min egen farmor som nu står i kö för en plats trots att hon alltså är 91. Hur länge har Västerås kommun tänkt att hon ska kunna köa? Tills hon dör hemma för att hon ramlat?

Eller när sjuka barn inte får medicin. 

Vi som fick friska barn kan inte föreställa oss hur det är att ha ett sjukt barn. Ett barn som inte kommer leva ett långt liv.

Mina vänners kompis Petra Palmgren har en son med just en sådan kronisk sjukdom. Muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi, drabbar i stort sett bara pojkar. Musklerna försvagas och gångförmågan försvinner med tiden. Organ som hjärta och lungor påverkas. Max är idag 10 år. När han var 7 år fick han först inte en ny bromsmedicin och Göteborgsposten skrev om honom.

Han lyckades sedan få bromsmedicinen Translarna och har mått bättre av den. Ingen medicin kan bota sjukdomen men utvecklingen bromsas och ger de få drabbade ett bättre liv. Men nyligen tog det så kallade NT-rådet beslut att inte bevilja Max och de som inte längre kan gå själva medicinen. Sedan är det upp till respektive landsting att följa den rekommendationen eller inte.

Ska vi acceptera att man ger bromsmedicin till ett svårt sjukt barn och plötsligt drar in medicinen? Varför ska vi betala skatt över huvudtaget om det inte går till sådant här?

Det är omöjligt att som förälder greppa att lilla Max som bara är 10 år kanske redan levt halva sitt liv redan. Och att han trots världens högsta skatter inte ska få den bromsmedicin som kan göra hans återstående korta liv betydligt bättre.

Jag vill hjälpa familjen att sätta press på Västra Götalandsregionen. Hjälp mig att hjälpa dem. 

Skriv på deras namninsamling och sprid det här inlägget. 

8 kommentarer till Max och samhällskontraktet

 1. Max ska ha sin bromsmedicin! Kan samhället bekosta tiotusentals illegala i vårt samhälle vore det ju obegripligt skamligt att inte hjälpa ett etniskt svenskt barn med föräldrar, far-och morföräldrar som betalar världens högsta skatt.

 2. Tack Rebecca för att du vill lyfta det här och engagera dig i Max och utöva påverkan i hans sak. Det värmer och uppskattas enormt!

 3. Det är väl bättre att miljarder delas ut i bidrag till organisationer med s-anknytning? Eller att skattebetalarna ska ge 3.7mrd till fackföreningarna genom avdragsrätt för avgifterna (klart att Sosseriets valmaskineri ska skattefinansieras!) Eller varför ska vi inte, du påvisat, pytsa ut hundratals miljoner till olika organisationer, och varför ska vi vara så småaktiga att vi ställer krav på redovisning och motprestationer? Och varför skulle offentlig verksamhet över huvud taget ha incitament att spara när t bara är att ta mer av de pengar vi skattebetalare sliter ihop?

 4. Håller fullständigt med. Mitt förtroende för samhällets förmåga att hjälpa, skydda och se till att vi har en bra samhällsservice har börjat krackelera. Och det är inte bra . Vad samhället gör nu är att ställa grupper mot grupper. Svenskar mot invandrare. Alla invandrare är inte kriminella. Alla invandrare är inte bidragstagare. Grovt kriminella invandrare borde inte få vara kvar här. Bidrag till invandrare borde bara få betalas ut under en viss tid.
  Mina förfäder skulle säkert vrida sig I sina gravar om de visste vilket slöseri som sker från stat, landstings och kommunernas sida med våra skattepengar. Och det som upprör mest är det slöseri med bidrag som öses över invandrarna, alla de låtsasjobb som skapas för att invandrare ska komma bort från statistiken över arbetslösa mm samt även naiva och okunniga politiker som likt ungdomar tror att de vet allt och inte vet att de inte gör det.
  Undrar hur mycket bromsmediciner man skulle kunna köpa in för alla de miljarder som kommunerna har lagt/lägger på bostadsköp till invandrare, som de sen mer eller mindre får bo gratis i.
  Ibland undrar man varför man betalar skatt. Det sociala kontraktet, gäller det nu bara oss medborgare som sköter sig och betalar skatt.

 5. Svenskarna får acceptera nerdragningar i välfärden så länge de inte inser att migrationspolitiken bekostas med nerdragningar på andra områden.
  Vi hade höga skatter innan massinvandringen infördes. Därför är det omöjligt att finansiera massinvandringen med ytterligare skattehöjningar. Politiker tvingas till omprioriteringar – att sätta grupp mot grupp. Väljarna får det de röstat på.

 6. Medicinen är dyr, väldigt dyr men har kommit att forskas fram tack vare ett beslut inom EU, USA och Japan där man ville underlätta för läkemedelsindustrin att ta fram ekonomiskt ofördelaktiga preparat – så kallade särläkemedel. Så å ena sidan stödjer Sverige det läkemedelsbolag som har framställt Translarna, å andra sidan så är man inte beredd att köpa preparatet för att det anses vara för dyrt. Det hela är ytterst motsägelsefullt. Om man inte är beredd att utnyttja detta nya läkemedel, varför är man då med på att subventionera forskningen?

  I en replik i GP till undertecknad, tyckte man att jag skulle ha klagat på just läkemedelsindustrin och inte på NT-rådet, eftersom man försöker på stå att det är fabrikantens fel att Max inte får sin medicin, fast det är precis tvärtom. Translarna finns just för att EU, Japan och USA ville att särläkemedel skulle komma i bruk, fast man visste att de var dyra. “Surt, sade räven!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap