S-offensiv som företagarvänliga

Samma dag Ylva Johansson fabulerar fritt på fackförbundska om att LAS inte är något problem alls för företag publicerade Sveavägen 68-tidningen Aftonbladet en debattartikel där tre företagare ”kommer ut ur” garderoben som sossar.

Det har kostat på att lägga de mest företagarfientliga förslagen sedan löntagarfondsstriden nämligen. Under Göran Perssons tid försökte S skaka av sig kostymen som företagshatare och satsade mycket krut på att prata om företagare, inte minst småföretagare. Förmögenhetsskatten avskaffades, arvs- och gåvoskatten med.

Men de tre senaste åren har socialismens avsky mot företag fått dominera politiken. Vårt näringsliv har inte varit utsatt så här mycket sedan just 80-talet då hälften av landets företag med lagens hjälp skulle stjälas till LO.

Eller vad sägs om att förbjuda friskolor att göra vinst, vilket förslaget om att få göra 7 % i vinst på operativt kapital som ofta är nästintill obefintligt i skolföretag framför allt de små, är. De får alltså inte ens göra 7 % i vinst utan 7 % på operativt kapital. 

Straffbeskattning av privata sjukvårdsförsäkringar, vilka är en nödvändighet för många företag helt enkelt för att hindra att bolaget går under om ägaren blir sjuk. 800 000 företag är ensamföretagare. Straffskatt på sparade pengar via ISK, där många företagare just sparar pensionen eller även ackumulerad vinst. Attacken mot 3:12-reglerna som fullständigt hade raserat tillvaron för de flesta småföretagare, som låter bli att ta ut stora löner eller lön helt och hållet på grund av likviditet och istället väntar in en utdelning. Representationens avdragsrätt avskaffad. Miljöpartiet vill ge sig på reseavdragen. Listan är lång.

Nu insåg väl Sveavägen 68 att man byggt en rejäl uppförsbacke och vill försöka med hjälp av opinionsbildning ändra på detta.

Först vill jag gratulera Socialdemokraterna att de hittat 3 stycken företagare av 1 miljon företag som är villiga att skriva debattartiklar för deras räkning. Bra jobbat. Tre företagare är ju fler än en och Carl Bennet har nog känt sig ensam på sistone.

Titlen är storslagna: ”Vi är företagare men röstar inte på högern

Sedan kommer samma tugg du alltid ser när olika politruker skriver att de älskar skatt – vi har inga problem att betala rimlig skatt. Rimlig som är världens högsta antar jag de menar.

Referensen till Stordalen, mannen som älskar skatt men sedan stämmer managementkonsulterna för att de skatteplanerat åt honom för dåligt, är ändå välkommen tycker jag. Men fantasilös.

De som undertecknar heter Sebastian Merlöv,  Jonas Michanek och Måns Adler.

Vi ska alla få bilden av tre stycken tidigare opolitiska duktiga företagare som plötsligt fått nog och flyger in i röda trikåer för att undsätta sossarna i kampen om företagens röster.

Att de är sosse-adel framgår såklart inte.

Jonas Michanek är sonson till inom Partiet välmeriterade Ernst Michanek och föddes alltså in i Rörelsen. Ernst Michanek var ordförande för S-studentföreningen Laboremus i Uppsala, jobbade som statssekreterare åt S-regeringen 1948 och blev sedermera generaldirektör för SIDA. Där Carin Jämtin nu sitter, for now.

Måns Adler är också klassisk socialdemokratisk adel som son till Lena Adler, mångårig ordförande för Skåne Socialdemokratiska Förening, en viktig förening inom Partiet. Hon dog 2011 och beskrevs som en mentor för unga socialdemokrater. Hon vigde hela sitt liv åt arbetarrörelsen.

 Måns Adler startade Bambuser som inte imponerar. De verkar göra en SAAB – bara gå med vinst ett enda år. Och det är lätt att vilja betala skatt när man slipper betala till exempel vinstskatt. Hans bolags kassa resultat ger heller ingen möjlighet till utdelning så inte heller där behöver han skatta, men jag antar att han i alla fall betalar sig själv en lön som är bra och därmed betalar statlig skatt och värnskatt i alla fall.

Sebastian Merlöv har bland annat suttit i nätverket Forum för Samhällsbyggare för att utbilda unga Socialdemokrater. Ett initiativ skapat av Svenskt Näringsliv för att smart nog göra SSU mer företagarvänliga. Där deltog Merlöv, som också är den enda av dem som tjänat en bra hacka på sitt företagande när han lyckades sälja sitt bolag innan IT-kraschen.

Merlöv verkar vara den drivande i trion. På sin officiella Facebook-sida med 63 följare skriver han bland annat att han 2017 gick med i Socialdemokraterna och även kandiderar till kommunen han bor i. Men att han har större planer. Gissar att partistrategerna på Sveavägen gnuggar händerna av förtjusning att han frivilligt anmäler sig att just skotta igen de hål Vänsterpartiet-projektet orsakat i trovärdigheten i företagarfrågan.

Merlövs skäl till plötsligt fokus som debattör handlar som synes om egna ambitioner inom politiken.

Problemet är väl egentligen bara att även om Merlöv säkert är en mycket duktig entreprenör så är han inte automatiskt en duktig debattör och han avslöjar tämligen omgående att han inte förstår särskilt mycket om politik. För det gör man inte om man tror att Moderaterna, som bland annat startades som en motreaktion på de socialistiska demokraterna, kan ”göras om” till att bli mer som Miljöpartiet. Men jag önskar Merlöv lycka till i detta Sisyfos-uppdrag.

Merlövs första artikel med polarna i sosse-adeln var inte den i Aftonbladet utan de skrev en tidigare i en nättidning där de kritiserar Svenskt Näringslivs näringslivsranking.

Så några tre vanliga företagare är det inte men thanks for playing.

Gissar att vi kommer se mer av dem under året lajvande grästrotsföretagare för att driva kampanj åt sossarna. Då vet ni vad ni ska göra –  ta det för vad detta är, nämligen opinionsbildning åt Socialdemokraterna.

Sverige har inte sedan löntagarfonder haft en sådan socialistisk och företagsföraktande regering och alla försök från de sossar som för 5 minuter sedan fullständig ville förstöra 3:12-reglerna och med frenesi vill ödelägga all den valfrihet som byggts upp i välfärden från DDR-Sveriges sammanbrott att ”förstå” företag slutar alltid på samma sätt.

Synd att Socialdemokraterna inte är ett dugg intresserade av att lägga politik som inte attackerar näringslivet. Det hjälper nämligen inte med debattartiklar av S-adelns barn för att ändra fakta – att Socialdemokraterna övergett Persson-linjen att ett starkt fritt näringsliv med företagare som kan växa är en förutsättning för allt det S vill lägga pengar på.

Jag kommer fortsätta bevaka detta och andra opinionsbildnings-initiativ under valrörelsen.

……….

Stöd mitt arbete, bli en Patreon

Eller Swish: 0762096244 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!