Ylva Johansson LAS-tramsar

Det är verkligen inte lätt att var marknadsliberal företagare i ett land som Sverige, det ska gudarna, Palme, fan och hans moster veta.

Man slår upp tidningen, inte riktigt beredd på blodomstörtning ändå eftersom man inte vaknat ännu och det ändå är Svenska Dagbladet och inte sossarnas medlemstidning Aftonbladet. 

Boom!

Rätt i nyllet innan du hann säga ”löntagarfonder” högt för att påminna dig om vilken vecka det är och att Ylva Johansson satt i riksdagen för Vänsterpartiet Kommunisterna på 80-talet, som ville införa planekonomi fram till 2010.

”Problemet är inte att man har svårt att avskeda”. 

Eh, ursäkta medan jag försöker hosta upp kaffe latten jag andades in i pur ilska. LAS-tramset från Ylva Johanssons fackliga läppar höjde precis blodtrycket.

”LAS är inget hinder för att anställa”

Så kan bara en person med noll förståelse för hur det faktiskt är att driva företag säga.

Eller vänta, hon har ju erfarenhet. Av att göra 200 miljoner kronor i förlust, gå i konkurs och skicka notan till landets skattebetalare, för det är det som händer när Sverige Kommuner och Landsting får reda upp soppan.

 

LAS var ett rent beställningsjobb från sossarnas fackliga gren LO och som alltid sitter i Verkställande utskottet. Det skulle hindra företagarn från att själva besluta om sina verksamheter.

Är du tillsvidareanställd idag, det vill säga fast anställd, är det mycket svårt för ett företag att faktiskt säga upp dig. Du kan vara full på jobbet till och med. Men det går inte att sparka fyllon för de är sjuka. Istället sitter du som företagare med Svarte Petter för du måste då betala denna persons sjuklön 14 dagar varje gång personen är sjuk och ansvara för rehabilitering och arbetsträning.

LAS är den enskilt största stenen i skon för alla som vill anställa. De som påstår något annat hallucinerar faktiskt.

Men med tanke på hur lätt det är att få information idag så tror jag att sossarnas faktiskt chockerande låga kunskap om företagares vardag inte alls hänger ihop med okunskap per se så mycket som en totalt faktaresistent världsbild. De VILL inte förstå.

Låt mig fräscha upp era kunskaper om vad den mest skadliga lagen som finns för företagande i Sverige egentligen säger. 

Om en person får fast jobb, dvs tillvidareanställning, vilket man får automatiskt om du är provanställd efter 6 månader till exempel eller om du har haft tidsbegränsade anställningar i mer än 2 år hos samma arbetsgivare, börjar LAS stänga dörren om den anställde.

Du har till exempel rätt till två månaders uppsägningstid efter 2 år. Efter 10 år har du rätt till hela 6 månader. Under den uppsägningstiden har du rätt till full lön och alla förmåner även om du är arbetsbefriad. Detta blir alltså 6 månaders kostnader för företaget.

Även om du har uppsägningstid du förväntas jobba på har du då rätt till att gå på intervjuer på arbetstid.

Enda sättet att avskeda någon är i princip om de begått något olagligt eller jobbat åt till exempel en konkurrent samtidigt. 

I alla andra fall kan du inte säga upp någon.

Det är jättesvårt. Du kan till exempel inte säga upp någon som beter sig illa, inte gör sitt jobb, kommer för sent jämt, är otrevlig mot kollegor och dig eller andra helt rimliga skäl för att bli av med jobbet. Då ska du ge personen en varning, facket ska direkt informeras och sedan följer en rad olika möten med facket och den omöjliga anställde för att du ens ska ha en chans att bli av med en person som inte bara inte tillför något utan vars handlande och attityd även skadar företaget. Men är det inte olagligt etc så är sparken uteslutet.

Tack LAS.

Då återstår arbetsbrist. Denna möjlighet är den mest använda även i förhandling med facket. Det är så du blir av med världens hemskaste anställda. Enda sättet.

Om du kan bevisa att det finns arbetsbrist just för det område denna person jobbar med och att denna person till exempel saknar formell kompetens. Men då har personen enligt LAS rätt att få tillbaka jobbet om arbetsbristen försvinner. Ingen annan får anställas. I praktiken händer detta sällan då man som anställd måste bevisa att arbetsbristen är avhjälpt men bara att det står i LAS visar vilket förakt lagstiftaren som införde denna har mot företagens egen beslutanderätt om hur ett företag bäst drivs och fungerar.

Man ska tvinga företaget att återanställa alla som slutat om dessa jobbat där länge. Dessa förhandlingar med facket, där de alltid hotar att stämma dig i Arbetsdomstolen, handlar alltså alltid om att i praktiken köpa ut anställda på olika sätt.

En person som har särskild sysselsättning hos arbetsgivaren, till exempel efter sjukdom, får företräde oavsett vad facken kommit överens om. För det finns ett turordningssystem i LAS att man får undanta två och resten bestämmer helt enkelt facket. De prioriterar i sin tur bara sina egna medlemmar vilket indirekt tvingar alla anställda att gå med i facket för annars kommer de hamna utanför listan och bli av med jobben först när till exempel arbetsbristen beror på nedgång i konjunktur, fabrik som ska stängas etc.

Om företaget vill bli av med en anställd som beter sig illa åt eller helt enkelt inte gör sitt jobb och inte lyckas komma överens om med facket kan de lätt bli stämda och tvingas betala skadestånd. Så då sitter bolaget inte bara med kanske 6 månaders uppsägningstid där personen inte jobbar, för att de inte kan tvingas på grund av uppsagd men måste vara på kontoret, utan dessutom skadestånd.

Eller skadestånd och tvingas behålla personen som inte utför jobbet och sprider dålig stämning som påverkar alla andra.

Blir en person sjuk måste du, även om detta är din första anställda, betala 14 dagars sjuklön varje gång. Om personen blir sjukskriven måste du dessutom anställa och lära upp en vikarie, som sedan inte får vara kvar om personen som är sjuk blir frisk och kommer tillbaka. Då har du istället skyldighet till att anpassa arbetsplatsen till rehabiliteringen. Även om det bara är du och hon/han.

Men nej Ylva Johansson och LO, LAS är inte alls ett problem för att våga anställa. 

Det är därför vi bara har 7 200 företag av 1 miljon som har över 50 anställda och att 75 % av alla företag i Sverige har noll anställda. 

Jag skulle just på grund av LAS aldrig i livet anställa. Jag anlitar bara andra företagare. Min formgivare, IT-konsult, junior. Alla är de F-skattare.

Samma dag Ylva Johansson fabulerar fritt på fackförbundska om att LAS inte är något problem alls för företag publicerar Sveavägen 68-tidningen Aftonbladet en debattartikel där tre företagare ”kommer ut ur” garderoben som sossar.

Först vill jag gratulera Socialdemokraterna att de hittat 3 stycken företagare av 1 miljon företag som är villiga att skriva debattartiklar för deras räkning. Bra jobbat. Tre företagare är ju fler än en och Carl Bennet har nog känt sig ensam på sistone.

Titlen är storslagna: ”Vi är företagare men röstar inte på högern

Sedan kommer samma tugg du alltid ser när olika politruker skriver att de älskar skatt – vi har inga problem att betala rimlig skatt. Rimlig som är världens högsta antar jag de menar.

Referensen till Stordalen, mannen som älskar skatt men sedan stämmer managementkonsulterna för att de skatteplanerat åt honom för dåligt, är ändå välkommen tycker jag. Men fantasilös.

De som undertecknar heter Sebastian Merlön, Jonas Michanek och Måns Adler.

Vi ska alla få bilden av tre stycken tidigare opolitiska duktiga företager som plötsligt fått nog och flyger in i röda trikåer för att undsätta sossarna i kampen. 

Att de är sosse-adel framgår såklart inte.

Jonas Michanek är sonson till inom Partiet välmeriterade Ernst Michanek och föddes alltså in i Rörelsen. Ernst Michanek har varit ordförande för S-studentföreningen Laboremus i Uppsala, jobbade som statssekreterare åt S-regeringen 1948 och sedermera blev generaldirektör för SIDA. Där Carin Jämtin nu sitter, for now.

Måns Adler är också klassisk socialdemokratisk adel som son till Lena Adler, mångårig ordförande för Skåne Socialdemokratiska Förening, en viktig förening inom Partiet. Hon dog 2011 och beskrevs som en mentor för unga socialdemokrater. Hon vigde hela sitt liv åt arbetarrörelsen.

Sebastian Merlöv har bland annat suttit i nätverket Forum för Samhällsbyggare för att utbilda unga Socialdemokrater. Ett initiativ skapat av Svenskt Näringsliv för att smart nog göra SSU mer företagarvänliga. Där deltog Merlöv, som också är den enda av dem som tjänat en bra hacka på sitt företagande när han lyckades sälja sitt bolag innan IT-kraschen.

Måns Adler startade Bambuser som inte imponerar. De verkar göra en SAAB – bara gå med vinst ett enda år. Och det är lätt att vilja betala skatt när man slipper betala till exempel vinstskatt. Hans bolags kassa resultat ger heller ingen möjlighet till utdelning så inte heller där behöver han skatta, men jag antar att han i alla fall betalar sig själv en lön som är bra och därmed betalar statlig skatt och värnskatt i alla fall.

Så några tre vanliga företagare är det inte men thanks for playing. Gissar att vi kommer se mer av dem under året lajvande grästrotsföretagare för att driva kampanj åt sossarna. Då vet ni vad ni ska göra – cirkulera.

Sverige har inte sedan löntagarfonder haft en sådan socialistisk och företagsföraktande regering och alla försök från de sossar som för 5 minuter sedan fullständig ville förstöra 3:12-reglerna och med frenesi vill ödelägga all den valfrihet som byggts upp i välfärden från DDR-Sveriges sammanbrott att ”förstå” företag slutar alltid på samma sätt.

Med tvärsäkra påståenden om att LAS minsann inte är ett problem för företag när de vill anställa, när LAS i själva verket är det enskilt största hindret. Yttrade från personer vars främsta meriter antingen är att vara sosse-adel eller att ha kört sitt eget bolag i 200-miljonersdiket så att skattebetalarna får städa upp.

Tillåt mig att spränga en åder av ilska här. 

Nu ska jag återgå till att dra in min egen lön och betala mina egna sociala avgifter.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!