Elefanten i migrationsrummet


Det är mycket prat om elefanter nu i och med David Batras show. Men det finns tyvärr många elefanter i olika rum.

En av dessa är elefanten i migrationsdebatten. Det är nämligen populärt att svänga sig med stora ord. Och det är politikens vardag. När ideologi är bristvara är det fint att få höra lite sådant.

Tyvärr kan man inte prata ideologiska när det gäller sakpolitik.

För den bygger på att inga förutsättningar finns, inget status qou, obegränsade resurser, obegränsad politik förmåga.

Politik är praktik och den bygger på pragmatism. Den bygger på sena nätter, förhandlingar, att se pengapåsen krympa detta året också så att just din hjärtefråga inte ryms. Den bygger på att ibland gå emot sin egen övertygelse. Om att lösa faktiska problem för människor i deras vardag. Dessa löser man inte med ideologiska bombastiska talkonserter. De löser man genom att faktiskt fatta beslut och inte sällan obekväma. Och att tvingas gång på gång att prioritera och prioritera bort för att resurserna alltid är ändliga. Inte oändliga. De tar slut.

Ideologiskt är jag också för öppna gränser. Jag är liberal i det mesta. Fri rörlighet är en av EU:s hörnstenar och det var härligt att leva i 90-talets och 2000-talets optimism om en liberaliserad öppen vacker värld.

Men vi klarade inte ens 10 000 personer i veckan. Ens skriver jag. För att fri rörlighet som idé inte har några volymer. Men 10 000 personer i veckan är jättemycket personer. Så mycket att även Miljöpartiet fick införa de strängaste migrationspolitiska gränserna i Sverige sedan Luciabeslutet 1989.

Elefanten i rummet är vad en stor invandring kommer att kräva.

Idén om fri rörlighet har nämligen aldrig gått hand i hand med en liten stat. För rätten att bo var du vill har aldrig bott i tanken att du samtidigt ska har rätt till allt. Flytta vart du vill men betala allt själv, har idén varit från libertarianerna sedan urminnes tider.

Och här är alla de som pratar om detta svaret skyldig. Vi har ändliga resurser men en enorm välfärdsstat där sittande regering avskyr individers egna initiativ så mycket att de nu straffbeskattar alla som trots att de betalat höga skatter för rätt till vård frivilligt utöver detta betalar pengar till privata sjukvårdsförsäkringar. Vård som finns utanför det systemet och som dessutom avlastar det.

Alla ska ha samma och allt, allt, allt ska staten betala.

Migrationsverkets beräkningar är att även med dessa strängare regler kommer det ha kommit 500 000 personer inom fyra år med anhöriga.

Här kommer därför listan på reformer som alla som vill ha öppna och öppnare gränser måste svara för:

 • Inför lån för nyanlända att etablera sig, inte bidrag. Som de får betala tillbaka när de börjat jobba. Låt CSN administrera.
 • Öka kvalificeringsgraden i välfärdssystemen med en basnivå som sedan byggs på och fullt tillträde när man jobbar heltid 12 månader
 • Inga rättigheter till illegala. Är man för ett asylrättssystem måste man också vara för att lagarna upprätthålls.
 • Öka insatserna och straffen för folk som anlitar svart arbetskraft bland illegala. Parallella samhällen byggs annars upp. De som är här måste jobba vitt för att betala in skatt till systemet.
 • Kräv arbete av alla med försörjningsstöd. Arbete eller studier.
 • Begränsa bidragen rejält så att det lönar sig att jobba.
 • Inför marknadshyror
 • Lägg ner EBO i kombination med rättigheter. Du får bo vart du vill men då får du fixa boende själva och betala ditt eget uppehälle. Eller så flyttar du till en kommun där det finns möjligheter.
 • Blir du dömd för grova brott utvisas du efter straff om du inte hunnit bli svensk medborgare.

Sedan måste de som förespråkar ökad rörlighet, öppnare gränser etc svara på VILKA rättigheter som ska bort. Och HUR detta ska till, det vill säga vilka partier som ska stödja och vad man är beredd att sälja ut av sina egna önskemål och viljor istället.

Pragmatism. Förhandling. Something’s got to go.

Återigen, idén om fri rörlighet har aldrig handlat om att samtidigt har fullständiga rättigheter till andra människors pengar utan bara en rättighet att få starta ditt liv vart som helst. 

Vi kan inte plötsligt låtsas som att fri eller i alla fall stor rörlighet inte har en direkt konflikt med rättigheter. För alla rättigheter i Sverige har en prislapp. Någon annan betalar.

Då måste vi börja prata om vilka av alla de hundratals rättigheter som idag finns i Sverige som ska bort. Det är redan idag så att kommuner går på knäna av bördan av att betala bostäder och försörjning, dagis och skola, SFI och allt annat för nyanlända med uppehållstillstånd. Vi saknar 60 000 lärare.

Politik innebär svåra prioriteringar och jag tycker att den politiska debatten just nu är ytlig. Man gör det för lätt för de som har fina ord men sedan bara önskningar och förhoppningar som svar. 

Det är nämligen så här man sviker folks förtroende. Att låtsas som att verkligheten är någon annan och sedan får någon annan betala. 

Det var så här vi andra i de andra partierna, la ut röda mattan till missnöjespartiet som nu har runt 20 %.

Plötsligt låtsas vi som att inte en budget alltid ställer en svag grupp mot en annan. Det är bara svaga grupper som behöver statliga bidrag. De starka grupperna jobbar. Att ställa svaga grupper mot varandra i en budget är alltså default.

Varje krona i Magdalena Anderssons budget har en person i Sverige jobbat ihop i skatt. Dessa pengar ska respekteras.

Man kan inte lova saker man inte kan hålla. En så stor migration vi redan har kräver alltså nya lösningar. Vad ska bort? Och vilka partier har man tänkt ska kunna leverera lösningarna här? Vilka ska komma överens?

Den som tror att Socialdemokrater, Miljöpartister eller Vänsterpartister har tänkt att minska staten kan inte sin politik. De tycker inte den är tillräckligt stor. De tycker inte skatterna är tillräckligt höga. Det är såklart helt rätt att minska välfärdsstaten. Som liberal är det en kärnfråga.

Men vi har världens högsta skattetryck redan. Man kan inte lösa dessa långsiktiga problem med att varje år höja skatten. Vi måste prioritera om.

Att vi ska ha ett starkt försvar är folk eniga om. Att vi ska ha stark polis också. Därefter slutar enigheten över blocken.

Debatten är dum. Korkad. Just nu, för att den tillåts sväva över målet. Om ett år är det val. Jag älskar ideologi men rader i ett idéprogram har aldrig och kommer aldrig kunna styra ett land. Lösa det problem vi står inför nu.

Den som ingen bostad har blir inte hjälpt av ett vackert stort tal om att marknadshyror är det bästa. Det vet många redan. Men möjligheten att införa marknadshyror är noll. Det finns lika lite politisk enighet i frågan som Hyresgästföreningen är dominant. Så är det med de flesta politiska områden. Hur ska de som inte har bostad då få bostad om marknadshyror är en politisk omöjlighet helt enkelt för att stödet politiskt inte finns?

När jag var med i MUF 1991 pratade vi om att införa marknadshyror. Har vi marknadshyror? Nej.

Så det finns många frågor.

Vad ska alla outbildade jobba med? Enkla jobb, absolut. Men vart då? Lägsta lönen du kan betala någon är 16 000 kronor idag för ens det enklaste jobbet. Lönerna sätts av arbetsmarknadens parter. Inte staten. Den svenska modellen. Den vill inte många avskaffa även om jag till exempel kraftigt vill begränsa LO:s makt.

Hur ska libertarianer kunna reformera Sverige, avveckla den stora välfärdsstaten och göra en 180 på bostadsmarknaden?

Och vad ska man komma överens om över blocken? Exakt vad? 

Dessa frågor ställer sig väljare idag. Sedan länge. Dags att vi börjar kräva svaren av avsändarna av de ideologiskt vackra men realpolitiska omöjliga orden. 

Saker löser sig inte bara, de kräver ansträngning.

Jag är ledsen att regna på den härliga ideologiska optimistfestivalen men vi har flera elefanter i det här rummet. 

……………………….

Vill du stödja mitt arbete – bli Patreon genom att klicka här.
Eller Swisha: 0762096244

17 kommentarer till Elefanten i migrationsrummet

 1. Artikeln gör Annie “räckmackan” Lööf till elefanten i rummet.
  Finns en viss risk att det blir Löven + Lööf till nästa omgång.

 2. “Plötsligt låtsas vi som att inte en budget alltid ställer en svag grupp mot en annan. Det är bara svaga grupper som behöver statliga bidrag. De starka grupperna jobbar. Att ställa svaga grupper mot varandra i en budget är alltså default”

  Exakt så är det ju, vi kommer alltid bli tvungna att ställa grupper mot varandra i bidrag/Skatte sammanhang.
  Det är ju det finanspolitik går ut på.
  Snacket om att “inte ställa grupper emot varandra” är störtlöjligt, vi kommer alltid ställa grupper mot varandra.
  Tack Rebecca

 3. Jättebra lista med förslag men tyvärr kommer den inte räcka på långa vägar. Lite naivt också att tro att fler än ett fåtal procent någonsin kommer betala tillbaka sina lån, lån kommer att bli = bidrag. Vad som krävs är att vi erbjuder enkel sängplats och mat, inget mer. Inga pengar, inget annat. Anhöriginvandring får inte ens detta utan skall försörjas till 100% av sin anhöriga flykting. Medborgarskap ska kräva tio års egenförsörjning och laglydighet. Detta och mycket till krävs för att sänka pull-faktorn och rädda den offentliga ekonomin.

  1. Det räcker inte heller med sängplats, det finns inte obegränsad antal sängar och migranterna bråkar med varandra på förläggningarna. Volymer har betydelse.
   Idag tar Sverige emot fler migranter i Europa per capita och då sägs att migrationslagarna är stränga…. Bullskit.

 4. 10 000 i veckan klarar vi definitivt inte och jag noterar att det är ungefär motsvarande runt 1 500 i veckan som har byggt våra utanförskapsområden under decennier. Plus anhöriginvandring.

  Det jag saknar i just alla texter som säger vad som behöver göras, är också att avkräva myndigheter och politiker (och skrivande journalister) att SLUTA MED att prata om vilken arbetskraftsbrist vi har och ålderspyramid. Vilken smugglare om helst kan plocka fram artiklar från Sverige där han helt sanningsenligt kan peka på att “titta där, Sverige behöver arbetskraft och oj så gamla de håller på att bli” eftersom att det är precis vad för många myndigheter/politiker har sagt länge.

  Det är dags att säga som det är att det är inte lågutbildad arbetskraft vi behöver mer av hur unga de än är. Och det i varenda artikel. Jag tror absolut på att Sverige är lättsålt för en smugglare, samt att det är bevisligen lättlurat och naivt sedan länge.

  Det är fan i mig synd om de som blir hitlurade på falska *asyl*premisser, kanske lånat till resan alternativt sålt allt vad de äger, och att det är i första hand sjuklöverns fel sedan många år. Det har sålts en bild av Sverige som inte vare sig håller eller har hållit på flera decennier.

 5. Håller med dig i nästan allt. Man skulle kunna tro att du trots allt är sverigedemokrat.
  Din lista på åtgärder låter vettig, Skulle vilja ha in att man inte ska bevilja medborgarskap allt för snabbt samt alltid bevilja tillfälliga permanenta uppehålls tillstånd där utlänningen under en tidsperiod får visa att han eller hon vill låta sig integreras i det svenska samhället innan denne kan få ett permanent tillstånd. Då jag ser en viss fara med allt för många muslimer i landet, ska man vara restriktiva med att ge dessa uppehållstillstånd.

   1. Fast du Rebecca är bara moderat om man med det menar de gamla moderaterna innan Reinfeldt tog över. Jag lurades att rösta på honom det erkänner jag, för jag trodde att det var de traditionella moderaterna jag la min röst på och inte S-light.

    Den nya partiledaren verkar inte ha förstått vad som gick fel och varför.

 6. Du sätter fingret direkt på det blödande såret. Problemet är inte att lösningarna inte är på plats, problemet är att ingen seriös diskussion ens har kommit igång. Politiken ser att det går åt fanderns men tröstar sig med att så länge det är högkonjunktur klarar vi nog av det här. Sen då?

  I radions P1 fick t o m Thomas Ramberg ihop en formulering om att eftersom ekonomin går så bra hade väl SD fel. Wir shaffen das. Medan kommunerna blöder, sjuksköterskorna är för dyra att anställa, sjukhusen stänger avdelningar, polisen inte räcker till, skolorna i princip givit upp – wir shaffen das?

  Över allt svävar den tröstande retoriken. Som fokuserar på ekonomi. Hör inga vackra ord som tröst för mig som inte vågar tanka bilen invisda förorter längre, eller släppa iväg barnbarn till badhuset.

  Politiken är lamslagen av ett folk som knutit näven och skickat upp ett nytt parti till riksdagen. Förvirringen är total, spelplanen ändrad.
  Och politikens reaktion på detta? Ingen. Under tiden växer sig SD allt starkare och just nu borstar NMR stövlarna.

 7. För en vanlig svenne som för nästan världens högsta skatt bara vill att tågen skall gå i tid, att barnen skall lära sig något i skolan, att polisen griper brottslingarna, att man får hjälp när man är sjuk osv, ter det sig som att det finns två krafter med helt olika målsättningar, men med likartade metoder, som är dödsfienderna just nu.

  Å ena sidan socialister och kommunister, som vill översvämma landet med inkompetent och bidragsberoende valboskap under parollen “Sverige och den välfärd som visserligen succesivt kommer att försvinna, men trots allt fortfarande finns, tillhör vem som helst som lyckas ta sig hit.”

  Å andra sidan dårliberala smurfar av det slag som hittas i tex Grön ungdom, som hatar allt som påminner om arv, traditioner (så länge de är svenska åtminstone), nationalism (samma där, den svenska är värst), gränser, konservativ eftertanke istället för impulsiv radikalism, trygga system som fungerar som yttersta garant etc.

  Båda hatar det Sverige som de har ärvt och som har gett dem trygghet och säkerhet. Båda vill kullkasta. Båda är revolutionärer och förstörare. Båda är ansvarslösa och trotsiga barn som borde luggas ordentligt, helst så det lossnar en ordentlig hårtuss, så de vaknar och börjar ta ansvar istället för att förstöra våra liv och vår gemensamma framtid.

  Jag kan faktiskt känna hat ibland även om känslan av sorg är vanligare.

 8. Nyliberalas migrationsdröm kan man redan se -titta på de tiggande romerna. Fri invandring leder till fattigdom, lägre löner för alla och kraftigt beskuren välfärd.
  Rena utopin att tro att det skulle räcka med ett år av heltidsjobb för att få tillgång till välfärd. Var skall migranterna bo? Denna “frihet” är min ofrihet.
  Och det hjälper inte att någon skulle låna pengarna, skulle aldrig betala tllbaka.

 9. Lån istället för bidrag tror jag blir ett slag i luften, människor i utanförskap bryr sig inte om betalningsanmärkningar. Lånen kommer aldrig betalas tillbaka ändå. Det riskerar också bli en tröskeleffekt till arbete om man måst börja betala tillbaka på lånen när man börjar arbeta. Faktum är att CSN redan administrerar lån till asylsökande, sk hemutrustningslån. De skulle vara intressant a ta reda på i hur hög grad de betalas tillbaka.

  Sen tror jag man måste gå ännu längre och sluta ge bidrag i kontanta medel utan istället ett system enligt amerikansk modell (EBT/SNAP) där bidragen endast kan användas till mat och kläder. Inte till tobak, sprit, platt-tv, bilar och absolut inte skickas till släktingar utomlands (eller till Eritrianska staten som satt i system att beskatta sina flyktingar).

 10. Var kan man läsa om varför marknadshyror ger fler möjlighet att hyra bostad? Den som kan lägga 16000 i månaden på hyran har redan en bostad, den som tjänar 16000 i brutto och som inte hittar bostad, hur blir denne hjälpt?

  Libertarianismens ideal är ju den smala staten. Hur undviker man som libertarian att statens tunga hand inte bara byts ut mot oligarkers tyngre hand? Att en eller ett par företag i varje branch på en helt avreglerad marknad skaffar sig monopol/oligopol och sedan suger ut sin del av marknaden?

 11. Många politiker saknar förnuft.
  Inget high-tec-företag skulle komma på att rekrytera lågutbildade.
  Men politiker rekryterar lågutbildade och talar samtidigt om behov av hög utbildning om vi skall behålla vår välfärd. Dessutom kräver politiker att lågutbildade skall ha löner som de med högre utbildning.
  Kan det bli dummare?

 12. Många av de som “kräver” att alla “barn” ska få stanna, hävdar att de inte ska bli lidande av de långa handläggningstiderna. De tycks förstå att de inte kan lura i någon längre att de verkligen är barn, utan hävdar då att de var barn när de kom hit för två år sedan men nu är vuxna – fastän att de så ändå ska få stanna för att de var barn förut. Bortsett från att detta inte är sant, de flesta åldras inte 8 år på 2 år, så finns ju här utvecklingsmöjligheter för lagen. Varför ska det vara självklart att någon som kom hit när de var tex 17 ska få stanna för tid och evighet? Ändra lagen så att de som bevisligen är under 18 när de kommer (bevisbördan ska ligga på dem själva) kan få tillfälligt uppehållstillstånd tills den dagen de fyller 18. Då är de ju vuxna i lagens mening och borde kunna åka tillbaka till sitt land, om det nu är så att länder kan vara farliga för barn men inte för vuxna (eftersom Sverige har en sådan enorm skillnad i privilegier beroende på hur gammal individen är när denne kommer hit. Detta skulle också minska incitamenten till att ljuga om ålder, de vet att de bara får stanna en begränsad tid, Vi måste vara mycket, mycket noga med att inte dela ut PUT eller medborgarskap lättvindigt. Vi bör vara mycket restriktiva med detta eftersom det uppenbart utnyttjats. Men att införa denna lag, att endast ge tillfälliga uppehållstillstånd till “barn”, som sedan går ut när “barnet” fyller 18, borde vara en hjälp på vägen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap