Systembolaget skickar brev


Som alla vet är jag ingen vän av monopol. Jag är marknadsliberal. Det enda staten ska ha monopol på är våld. Därför ogillar jag Systembolaget.

Tack och lov uppfanns internet och vi gick med i EU. Så nu kan vuxna människor i lite större utsträckning köpa alkohol från andra källor än Systemet. Friheten flyttade in lite mer i svenskarnas liv. Men vi har alltså monopol och de har ägnat decennier att ta en rätt stor del av de inkomsterna för att opinionsbilda. Så att de med olika verktyg och kampanjer, till exempel genom att påstå att just svensken är en särskilt lössläppt figur som typ genetiskt inte kan förhålla sig normalt till alkohol och därför behöver en överrock. Även som vuxna.

Givetvis ökar stödet för att Systemet är förträffligt när de köper opinionsbildning för hundratals miljoner kronor, reklam i TV och så vidare för att övertyga folk om det. Om inte påverkan och reklam fungerade skulle ingen hålla på. 

Kan då vi inom media granska Systembolaget?

Nix. De är undantagna från offentlighetsprincipen, som alla statliga bolag. Även de med monopol, som Svenska Spel. De hävdar affärshemligheter. Men vilka är de när de alltså har MONOPOL?

OM vi ska ha monopol, vilket vi inte ska, borde det minsta man kan begära är att

1) de får inte opinionsbilda

2) allt ska vara transparent. 

Men jag får alltså inte ut ett enda dokument från Systembolaget om jag frågar. Vi får nöja oss med det Systemet skedmatar oss med. Granskningens kvalitet blir därefter givetvis, när allt är låst bakom “affärshemligheter”.

Nu har opinionsbildningen tagit sig nya uttryck. Eller nya. Skicka brev är väl den äldsta formen i och för sig. Men det var i alla fall ny information för mig att Systembolaget skickar ut brev till riksdagsledamöterna. Alla riksdagsledamöter. I syfte att opinionsbilda.

Systembolaget gillar inte gårdsförsäljning för att de tycker att monopolet hotas. Men de hänvisar framför allt till missbruk.

För det skulle givetvis komma horder med alkoholister till små gårdar långt ut på landet för att köpa dyrt äppelvin. När man kan köpa en hela renat från klockan 10 på vilket Systembolag som helst i vilken stad som helst. Även på lördagar.

Många riksdagsledamöter blev irriterade över tilltaget och åtminstone jag tycker att de gått långt över gränsen.

Deras jobb är att sälja sprit. Jag tycker att de inte borde få lägga en enda krona på reklam eller opinionsbildning utan opinionsbilda för ett monopol får IOGT göra ihop med alla folkhälsomagistrar och socialliberaler de kan hitta. 

I deras styrelse sitter också en rad personer som antingen hatar gårdsföräljning speciellt, har varit organiserade nykterister eller är sossar.

Robert Damberg är miljöpartist men också fd ordförande för IOGT NTO:s ungdomsförbund UNF. Han är nykterist.

Frida Johansson Metso har skrivit debattartiklar emot just gårdsförsäljning när hon var ordförande för LUF.

Håkan Leifman är chef över CAN som är nära associerade med just IOGT NTO och används som forskningsstöd när de vill förbjuda och reglera allt som är kul.

Kerstin Wigzell är mamma till socialdemokraten Olivia Wigzell, som Stefans Löfven utsedde till GD för Socialstyrelsen för några år sedan. Ironiskt nog ett jobb även Kerstin Wigzell haft. Hon har även varit GD för……MUCF. Hon har också rätt partibok för övrigt. Hennes make Hans Wigzell har varit chef för Karolinska Institutet, som var syndikalist som ung.

IOGT NTO:s opinionsbildning och tentakler i den svenska maktapparaten kräver fler egna inlägg men jag konstaterar avslutningsvis att de också finansierar Expo.

13 kommentarer till Systembolaget skickar brev

 1. Oerhört fräckt och mästrande brev från en statligt förordnad monopolist till sin ultimativa arbetsgivare – sveriges riksdagsledamöter. Systembolaget omgärdas av myter som att de på något vis bidrar till “folkhälsan”. Att de skulle ha någon form av bättre sortiment än om det vore en fri marknad. Det pumpas ut propaganda som är rent lögnaktig formulerad av extrema – ofta skattefinansierade – s.k. “rörelser” vars enda syfte är att få svenska folket att sluta dricka kulturdrycker som vin. Därtill lyckas Systemet, trots monopol på en högmarginalvara, gå med förlust! Det är klart att systembolaget skall avvecklas. Det kommer att ske . Bara en timingfråga.

 2. Johansson-Metso…
  En av Tokliberalerna i de Fyras Gäng…

  En utpräglad Sverigefiende liksom sina tre kompisar!!!
  Birgitta O o EU-Ceciliorna…

  Låt dessa Blåklantar blomma i öknen, utanför RD!

 3. Här i Helsingborg har vi givit upp allt som har med systembolaget att göra – såvida vi inte är öl-nördar – för här har systemet bättre sortiment än i de flesta danska butiker. Vill man ha lite starkare saker köper man en enkel biljett till färjan Helsingborg – Helsingör. Dessa färjor går dygnet runt och en tor resa tar ca 50 minuter. Man kan köpa det mesta inom starkspritsområdet till ca 50% av kostnaden på ett svenskt systembolag. Tillgången är alltså oändlig och oerhört lättillgänglig. Inte långt från Helsingborg finns en vingård – den ligger i Arild. Här producerar man kvalitetsviner till ganska höga kostnader per flaska. Jag har en fundering: Om jag nu blir lite törstig – åker jag till Arild och köper en 200-kronorsflaska vin – eller köper jag en 22-kronors biljett till färjan och köper inte helrör utan 1-liters buteljer för halva priset jämfört med systembolaget. “Välj två – betala för en”

  Politiker och systembolagskramare – släng er i väggen och se verkligheten an!

 4. Det är ju bara löjligt att säga nej till gårdsförsäljning. Idag köper jag det mesta när jag ligger i sängen, klickar på vad jag vill ha och efter några dar ringer det på dörren och leveransen är framme. Jag behöver inte ens gå utanför dörren MEN om jag på någon gård hittar det där extra kommer jag att åka dit.

 5. Jag går verkligen kräksmak när jag ser vilka stolpskott och hycklare det sitter i deras styrelseFått tjänsterna enbart för partiboken eller inavel…DDR i ett nötskal

 6. Gerger skriver att “åtta av tio stöder ensamrätten”. Den undersökningen har jag aldrig sett. Däremot att en majoritet vill behålla Systembolaget, men det är inte samma sak.

 7. “Affärshemligheter”? Jag kan förstå att ett företag i konkurrensutsatt verksamhet har affärshemligheter, men ett monopolföretag? Men det är klart… om “hemligheterna” avslöjas kommer monopolet ifrågasättas och socialdemokratiska avdankade politiker skulle inte hanreträttposter med mångmiljonlöner. Tänk att vara chef för ett föetag där du ska sälja så lite som möjligt och du har ingen konkurrent…

 8. Systembolaget som alkoholpolitiskt verktyg är numer mycket tveksamt. Enligt Vin & Spritleverantörernas förening är knappt 40% av den sprit som dricks hemma i Sverige köpt på Systembolaget. Svenska bryggerier kör varje dag minst 30 fullastade ölbilar till tyska bordershops. Finland har lyckats att kombinera gårdsförsäljning med alkohol, så EU kommer inte att lägga sig i. Men om man gillar italienskt vin och bor i en större svensk stad är Systembolaget ganska bra.

 9. I och för sig kan man ju ifrågasätta även IOGT-NTOs roll. De är förvisso en uttalat politisk och opinionsbildande organisation och de har inte monopol på något (inte ens på dumma idéer). Däremot åtnjuter de stora fördela ekonomiskt jämfört med andra organisationer, genom t ex de tillstånd de har att driva spelverksamhet. (Som ju för övrigt även det, liksom alkohol, anses beroendeframkallande.)

  Att sedan IOGT-NTO och Systembolaget ofta förefaller att ha ett mycket intimt samarbete i politiska frågor gör inte saken bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap