Systembolaget skickar brev

Som alla vet är jag ingen vän av monopol. Jag är marknadsliberal. Det enda staten ska ha monopol på är våld. Därför ogillar jag Systembolaget.

Tack och lov uppfanns internet och vi gick med i EU. Så nu kan vuxna människor i lite större utsträckning köpa alkohol från andra källor än Systemet. Friheten flyttade in lite mer i svenskarnas liv. Men vi har alltså monopol och de har ägnat decennier att ta en rätt stor del av de inkomsterna för att opinionsbilda. Så att de med olika verktyg och kampanjer, till exempel genom att påstå att just svensken är en särskilt lössläppt figur som typ genetiskt inte kan förhålla sig normalt till alkohol och därför behöver en överrock. Även som vuxna.

Givetvis ökar stödet för att Systemet är förträffligt när de köper opinionsbildning för hundratals miljoner kronor, reklam i TV och så vidare för att övertyga folk om det. Om inte påverkan och reklam fungerade skulle ingen hålla på. 

Kan då vi inom media granska Systembolaget?

Nix. De är undantagna från offentlighetsprincipen, som alla statliga bolag. Även de med monopol, som Svenska Spel. De hävdar affärshemligheter. Men vilka är de när de alltså har MONOPOL?

OM vi ska ha monopol, vilket vi inte ska, borde det minsta man kan begära är att

1) de får inte opinionsbilda

2) allt ska vara transparent. 

Men jag får alltså inte ut ett enda dokument från Systembolaget om jag frågar. Vi får nöja oss med det Systemet skedmatar oss med. Granskningens kvalitet blir därefter givetvis, när allt är låst bakom ”affärshemligheter”.

Nu har opinionsbildningen tagit sig nya uttryck. Eller nya. Skicka brev är väl den äldsta formen i och för sig. Men det var i alla fall ny information för mig att Systembolaget skickar ut brev till riksdagsledamöterna. Alla riksdagsledamöter. I syfte att opinionsbilda.

Systembolaget gillar inte gårdsförsäljning för att de tycker att monopolet hotas. Men de hänvisar framför allt till missbruk.

För det skulle givetvis komma horder med alkoholister till små gårdar långt ut på landet för att köpa dyrt äppelvin. När man kan köpa en hela renat från klockan 10 på vilket Systembolag som helst i vilken stad som helst. Även på lördagar.

Många riksdagsledamöter blev irriterade över tilltaget och åtminstone jag tycker att de gått långt över gränsen.

Deras jobb är att sälja sprit. Jag tycker att de inte borde få lägga en enda krona på reklam eller opinionsbildning utan opinionsbilda för ett monopol får IOGT göra ihop med alla folkhälsomagistrar och socialliberaler de kan hitta. 

I deras styrelse sitter också en rad personer som antingen hatar gårdsföräljning speciellt, har varit organiserade nykterister eller är sossar.

Robert Damberg är miljöpartist men också fd ordförande för IOGT NTO:s ungdomsförbund UNF. Han är nykterist.

Frida Johansson Metso har skrivit debattartiklar emot just gårdsförsäljning när hon var ordförande för LUF.

Håkan Leifman är chef över CAN som är nära associerade med just IOGT NTO och används som forskningsstöd när de vill förbjuda och reglera allt som är kul.

Kerstin Wigzell är mamma till socialdemokraten Olivia Wigzell, som Stefans Löfven utsedde till GD för Socialstyrelsen för några år sedan. Ironiskt nog ett jobb även Kerstin Wigzell haft. Hon har även varit GD för……MUCF. Hon har också rätt partibok för övrigt. Hennes make Hans Wigzell har varit chef för Karolinska Institutet, som var syndikalist som ung.

IOGT NTO:s opinionsbildning och tentakler i den svenska maktapparaten kräver fler egna inlägg men jag konstaterar avslutningsvis att de också finansierar Expo.

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!