Vem betalade Vänsterpartiets hus?


Vänsterpartiet, före detta Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) firar 100 år i år.

Ulla Andersson verkar ha inlett firandet. För vad är roligare för en vänsterpartist än att ljuga i talarstolen?

Den har Andersson i sin tur snott från bland annat Sveriges Radios granskning av Ulf Kristersson som de byggde på saker sosseblaskan Dagens Arena hade fabulerat ihop.

Ulla Andersson har inget att vara mallig över. Jag har gjort en egen Ekot-bild över hennes partis historia:

De bildades 1917, när den ryska revolutionen inleddes, och hette först Socialdemokratiska vänsterpartiet. De första medlemmarna kom från Socialdemokraterna eller snarare från SSU.  Zeth Höglund som gick in som partiets första partiledare.

Höglund var god vän med Lenin och var partiledare 1917 till 1924.

Under Höglunds ledning blev Socialdemokratiska Vänsterpartiets medlem i Komintern, den kommunistiska internationalen. Komintern skapades 1919 och upplöstes 1943 av Stalin själv.

1928 hade Komintern 1,6 miljoner medlemmar varav 440 000 utanför Sovjet och där ingick alltså svenska Vänsterpartiet. Målet var att föra ut den väpnade revolutionen till alla nationalstater och upplösa dem för att ingå i Sovjet.

Den som tog över ledarskapet efter Zeth Höglund var Nils Flyg. 1921 byter partier namn till Sveriges Kommunistiska parti (SKP), 1924 splittras partiet och Höglund återvänder till Socialdemokraterna. Det partiet splittras till två partier 1929 och Flygs gren kallar sig Sveriges Socialistiska parti.

Nils Flyg blev själv nazist och under hans ledning hävdas det att tog partiet emot pengar från Nazityskland.

Kom ihåg att detta alltså är Vänsterpartiets historia. De firar 100 år i år.

Nazismen bygger på nationalsocialism, där grunden är marxist-leninstisk. Under Flygs ledning sympatiserar Socialistiska Partiet med nazismen.

Hugo Sillén ledde den andra delen av splittringen och den grenen fortsätter att kallas sig Sveriges Kommunistiska parti, som är det enda partiet som stödjer Molotov Ribbentrop i Sveriges riksdag.

För er som inte kan er historia var Molotov Ribbentrop-pakten kortfattat att Hitler och Stalin helt enkelt delade upp Europa mellan sig. Ett avtal att utplåna Europa och ena halvan skulle bli Sovjet, andra halvan Tredje Riket.

Även om partiet splittrades delar de samma historia och man kan inte säga att Nils Flygs parti inte är en del av Vänsterpartiets historia även om det är en egen gren efter splittringen. Det vore lika fel som att säga att till exempel Nordiska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti inte tillhör samma historia för att NMR bildades av avhoppare av Svenskarnas parti som sedan lades ner. Det är samma parti och organisation.

Vet ni vad som hände mer 1937?

Vänsterpartiet köper en hel fastighet i Stockholm, den som de fortfarande äger.

Nedan ser ni en bild från Vänsterpartiets årsredovisning från 2016.

Ser man på befattningshavare sitter både partisekreterare Etzler och deras ekonomichef Olle Leinerdahl som firmatecknare.

Om man kollar på Lantmäteriet ser man nämligen att fastigheten förvärvades……1937. Närmare bestämt den 21 september 1937.

Fastigheten är idag belånad till 20,4 miljoner kronor.

Vem betalade Vänsterpartiets hus?

Vad inköpspriset 1937 var framgår inte men att köpa en fastighet var även 1937 mycket dyrt. Vi vet att deras partiledare Nils Flyg sympatiserades med nazisterna. Partiet hade samtidigt starka band till Sovjet.

Imorgon är det 80 år sedan huset köptes. 

I en artikel i Dagens Nyheter från 2004 av dåvarande partisekreterare i Folkpartiet Johan Jacobsson kan man läsa just om huset på Kungsgatan och om pengarna från Moskva. Pengar från terrorn i Sovjet under Stalins ledning.

Huset finansierades med stor sannolikhet av blodspengar från en av de värsta mördarna i historien och de 20,5 miljoner kronor huset idag är belånad med är en del av det. 

Pengar som kommer från landet som mördades tiotals miljoner människor, Sovjet. Vars ledare Lenin och sedan Stalin var värre massmördare än Adolf Hitler.

Jag tycker Vänsterpartiet ska låta bli att fira 100 år. Med deras makalöst vidriga historia de har skulle jag om jag vore det låtit 100-årsdagen passera i tystnad och hoppas att folk inte noterar den.

12 kommentarer till Vem betalade Vänsterpartiets hus?

 1. Skicka en blänkare till Statsministern, han behöver bättra på sina historiekunskaper. Löfven brukar jämt och ständigt tala om “rötter”, och värderingar när det kommer till partier han inte kan samtala med, men tydligen gäller det inte budgetsamarbete med kommunisterna i vänsterpartiet.

 2. Nog är det lite magstarkt att Jonas Sjöstedt angriper SD för deras rötter…. och Löfvéns parti som har förlitat sig på samma kommunistparti i decennier anklagar Alliansen för då de tar stöd av SD (vilket de själva gör när galoscherna passar, som att riva upp Lex Laval)

 3. Stor kram till dej för historiebelysningen av den blodröda vänsterhistorien. Skriv gärna mer om detta då det är hundra år sedan den s k oktoberrevolutionen 1917. En undran; jag har läst om Olof Aschberg i Sverige som tog emot 500 ton (!?) guld från det tidigkommunistiska Ryssland/Sovjet. Guldet fördes in i Sverige och stödde på så sätt Bolsjevikerna ekonomiskt genom detta. Vad betydde detta för stödet till terrorregimen i Ryssland och östeuropa egentligen? Är, var.. detta en stor del av hur röda terrorn kunde byggas upp och fortfarande leva kvar och t o m förtrycka människor ännu? Om så är fallet..hur ska vi belysa denna historia? Varför är vänsterterrorn så accepterad eller nedtonad f ö?

 4. Jag kan tycka att den här typen av krav och retorik är något malplacerad. Likaväl som man kräver av Vänstern att den ska göra avbön för allt det lidande som kommunistiska ledare åsamkat och åsamkar (Nordkorea, Kuba) de samhällen de styrt och de folk de styrt över kan man avkräva de som kan tillskrivas tillhöra en Kapitalistisk ideologi att göra avbön för allt lidande som människor och länder fått och fortfarande får utstå på grund av kapitalistiska aktiviteter. Det blir förstås problematiskt eftersom kapitalismen inte är samlad runt någon dogm eller organisation med en egen agenda utan allmänt spridd och invävd i tron på och genomförandet av marknadsekonomi. Men inte desto mindre har den skördat mängder av liv och lidande genom århundraden. Mycket av det som vi idag tar för givet och som gör arbetslivet drägligt, ja t.o.m. behagligt finns på grund av en kamp som just Vänstern fört och ställt sig bakom, även om den inte förts enskilt av vänstern. En kamp som kapitalismen motsträvigt fått ge vika för.
  Nu tror jag inte att någon idag levande människa, må det vara Kommunister, Socialister eller Kapitalister, ställer sig bakom forna tiders begångna brott mot människor och samhällen i ismernas namn. Det är väl som när jag för länge sedan ställde mina föräldrar mot väggen och anklagade dem för alla fel de gjort med mig som barn. Svaret jag fick var (kanske givet) att ”Vi visste inte bättre då. Idag hade vi gjort annorlunda.”
  Att både Lenin och Stalin använde kommunismen för egoistiska, privata syften kan knappast skyllas på kommunismen i sig. Marx förespråkar inte förföljelse av medmänniskor och massmord. Här måste man ta med i bilden hur de ryska tsarerna behandlat sitt folk, historiskt. De ryska tsarerna ”ägde” sitt folk och kunde styra och ställa som de ville med befolkningen. Detta präglade säkert både Lenins och Stalins kommunistiska styren. Att svenska arbetare ställde sig bakom både Lenin och Stalin kan ses till den framväxande industrialismen från 1850 och att arbetare i 1900-talets början inte hade det särskilt bra. I Sverige hade vi även en stor befolkning kallad ”statare” som levde ur hand i mun och var starkt beroende av sina arbetsgivares, och samhällets, välvilja. Vi har också händelsen med ”Skotten i Ådalen” som skedde så sent som 1931, som ger en bild av hur man såg på arbetare och arbetares rättigheter. Inom kapitalismen, företagande, finns många företagare som inte har mycket till övers för mänskliga rättigheter och sina anställdas ve och väl. Idag finns de flesta exemplen i Indien, Pakistan, Bangladesh, Kina och flera afrikanska länder, där Världsbanken investerar.
  Den dåligt genomförda kommunismen går ut över hela folk och samhällen. Den dåligt genomförda kapitalismen går ut över folk som lever på resursrika platser och anställda på dåligt skötta företag.
  Den ”makalöst vidriga” historien finns även på den kapitalistiska sidan.

  1. Om nu kommunismen/socialismen är så förträfflig, varför har den då inte genomförts i något land. Ni vänsterfolk säger ju hela tiden att det inte är den “riktiga kommunismen” som har genomförts i alla dessa diktaturstater. Kan det vara så att demokrati och kommunism inte kan samexistera i ett samhällssystem, utan det förutsätter utrensningar av oliktänkande och att alla mänskliga rättigheter sätts på undantag. Det finns inget land i världen där demokrati och kommunism har funkat, beroende på att människor har olika åsikter och andra åsikter än “partiets” tolereras inte. Därför förtryck och diktatur.

 5. Om man vill titta på de värsta massmördarna under 1900-talet i förhållande till landets befolkning är Fidel Castro den värsta. Hur mycket mysmingel har vänsterpartiet respektive socialdemokraterna haft med Fidel Castro?

  Socialism = massmördande

 6. Säker på att många fler ögonbryn än mina for upp i taket av dessa fakta.
  Partipolitiken är usel, men historien är katastrofal !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap