Vem betalade Vänsterpartiets hus?

Vänsterpartiet, före detta Vänsterpartiet Kommunisterna (VPK) firar 100 år i år.

Ulla Andersson verkar ha inlett firandet. För vad är roligare för en vänsterpartist än att ljuga i talarstolen?

Den har Andersson i sin tur snott från bland annat Sveriges Radios granskning av Ulf Kristersson som de byggde på saker sosseblaskan Dagens Arena hade fabulerat ihop.

Ulla Andersson har inget att vara mallig över. Jag har gjort en egen Ekot-bild över hennes partis historia:

De bildades 1917, när den ryska revolutionen inleddes, och hette först Socialdemokratiska vänsterpartiet. De första medlemmarna kom från Socialdemokraterna eller snarare från SSU.  Zeth Höglund som gick in som partiets första partiledare.

Höglund var god vän med Lenin och var partiledare 1917 till 1924.

Under Höglunds ledning blev Socialdemokratiska Vänsterpartiets medlem i Komintern, den kommunistiska internationalen. Komintern skapades 1919 och upplöstes 1943 av Stalin själv.

1928 hade Komintern 1,6 miljoner medlemmar varav 440 000 utanför Sovjet och där ingick alltså svenska Vänsterpartiet. Målet var att föra ut den väpnade revolutionen till alla nationalstater och upplösa dem för att ingå i Sovjet.

Den som tog över ledarskapet efter Zeth Höglund var Nils Flyg. 1921 byter partier namn till Sveriges Kommunistiska parti (SKP), 1924 splittras partiet och Höglund återvänder till Socialdemokraterna. Det partiet splittras till två partier 1929 och Flygs gren kallar sig Sveriges Socialistiska parti.

Nils Flyg blev själv nazist och under hans ledning hävdas det att tog partiet emot pengar från Nazityskland.

Kom ihåg att detta alltså är Vänsterpartiets historia. De firar 100 år i år.

Nazismen bygger på nationalsocialism, där grunden är marxist-leninstisk. Under Flygs ledning sympatiserar Socialistiska Partiet med nazismen.

Hugo Sillén ledde den andra delen av splittringen och den grenen fortsätter att kallas sig Sveriges Kommunistiska parti, som är det enda partiet som stödjer Molotov Ribbentrop i Sveriges riksdag.

För er som inte kan er historia var Molotov Ribbentrop-pakten kortfattat att Hitler och Stalin helt enkelt delade upp Europa mellan sig. Ett avtal att utplåna Europa och ena halvan skulle bli Sovjet, andra halvan Tredje Riket.

Även om partiet splittrades delar de samma historia och man kan inte säga att Nils Flygs parti inte är en del av Vänsterpartiets historia även om det är en egen gren efter splittringen. Det vore lika fel som att säga att till exempel Nordiska motståndsrörelsen och Svenskarnas parti inte tillhör samma historia för att NMR bildades av avhoppare av Svenskarnas parti som sedan lades ner. Det är samma parti och organisation.

Vet ni vad som hände mer 1937?

Vänsterpartiet köper en hel fastighet i Stockholm, den som de fortfarande äger.

Nedan ser ni en bild från Vänsterpartiets årsredovisning från 2016.

Ser man på befattningshavare sitter både partisekreterare Etzler och deras ekonomichef Olle Leinerdahl som firmatecknare.

Om man kollar på Lantmäteriet ser man nämligen att fastigheten förvärvades……1937. Närmare bestämt den 21 september 1937.

Fastigheten är idag belånad till 20,4 miljoner kronor.

Vem betalade Vänsterpartiets hus?

Vad inköpspriset 1937 var framgår inte men att köpa en fastighet var även 1937 mycket dyrt. Vi vet att deras partiledare Nils Flyg sympatiserades med nazisterna. Partiet hade samtidigt starka band till Sovjet.

Imorgon är det 80 år sedan huset köptes. 

I en artikel i Dagens Nyheter från 2004 av dåvarande partisekreterare i Folkpartiet Johan Jacobsson kan man läsa just om huset på Kungsgatan och om pengarna från Moskva. Pengar från terrorn i Sovjet under Stalins ledning.

Huset finansierades med stor sannolikhet av blodspengar från en av de värsta mördarna i historien och de 20,5 miljoner kronor huset idag är belånad med är en del av det. 

Pengar som kommer från landet som mördades tiotals miljoner människor, Sovjet. Vars ledare Lenin och sedan Stalin var värre massmördare än Adolf Hitler.

Jag tycker Vänsterpartiet ska låta bli att fira 100 år. Med deras makalöst vidriga historia de har skulle jag om jag vore det låtit 100-årsdagen passera i tystnad och hoppas att folk inte noterar den.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!