Helt utan vinst

Idag rapporterade Stockholm direkt om ny rapport från utbildningsförvaltningen i Stockholm, som de tyvärr inte länkar till och majoriteten i staden har inte lagt upp rapporten sökbar på sin hemsida heller, om stadens grundskolor.

Nära hälften går med underskott 2017.

De kommunala skolorna. De som alltså inte är privata och därför klarar sig undan all kritik i välfärdsdebatten för den riktar bara in sig på friskolor. Och att de friskolor som är duktiga lyckas göra vinst.

Hur ska då staden lösa detta problem?

Dra ner på personal. 

Jag förväntar mig nu ramaskri från alla som i åratal kritiserat friskolor för att göra vinst genom att dra ner på personal, när de i själva verket bara gör saker mer effektivt, exempelvis är duktiga på inköp, centraliserar HR, IT etc.

Jonas Sjöstedt, var är du? Ardalan Shekarabi? Veronica Palm?

Nedan ser ni listan över skolorna som prognostiseras att göra underskott 2017. Ser ni hänvisningen till resultatfond? Det är alltså den fond som i privata företag motsvaras av fritt eget kapital, det vill säga ackumulerad vinst. En buffert för när oförutsedda utgifter kommer, till exempel ett underskott ett år.

Ni som inte förstått ett dyft av friskoledebatten utan bara ryar om hur fel vinster är, ser ni nu att det alltså också finns hos kommunala skolor men den kallas resultatfond? Och att friskolor precis som kommunala skolor måste ha en sådan, just för att klara oväntades utgifter eller förluster vissa år.

Det förväntade underskottet totalt är ca 77 miljoner kronor.

För 2017 bara. Och bara för Stockholms stad. Hur det går i kommunerna runt om Stockholm och i övriga Sveriges 289 kommuner är en helt annan summa i förluster. Som skattebetalarna får betala. 

Vad är då socialdemokraternas förklaring?

Givetvis skyller de på friskolor. Vad annars? Inte ett ord om att man kanske inte lyckats göra ett så bra jobb utan det är någon annans fel.

Det är för att eleverna får välja skola som hälften av de kommunala gör förluster, säger Burell.

Om vi då kollar på hur många friskolor vi har i Stockholm kan man direkt konstatera att de är i minoritet.  Det finns 142 kommunala skolor i Stockholm och 118 friskolor.

Jag bor själv på Norrmalm i Stockholm. Här finns det 9 kommunala skolor och 10 friskolor.

Här är det så många barn som vill gå i kommunala skolor att alla har fått öka antalet klasser, bygga baracker, tränga ihop sig och hitta fler lokaler.

Johannes skola och Matteus skola som är på listan över skolor som gör underskott har ingen brist på elever. Snarare tvärtom.

Hur kommer det sig om det nu finns fler friskolor?

För att antalet är irrelevant. Det är antalet elever som är viktigt och de kommunala skolorna har alla utom en skola mellan 300 och 1000 elever. Stora skolor. Medan 7 av 10 friskolor har mindre än 300 elever. Friskolorna är alltså små skolor. De allra flesta barnen i Norrmalm går i en kommunal skola.

Olle Burell gör bara bort sig tycker jag som inte ens som skolborgarråd kan ta ansvar över sitt eget haveri sedan han tog över makten över stadens skolor 2014.

Ingen av friskolorna på listan har öppnat sedan 2014, samtliga är äldre. En av dem är urgamla Franska skolan, en annan är Carlssons skola som också är mycket gammal.

Mina egna barn har gått på kommunal förskola och började i en kommunal skola i augusti.

I själva verket visar detta tydligare än någonsin att vinst inte är problemet. Det är förluster som är problemet. Och bara hälften av stadens egna skolor klarar av att hålla budget, resten kommer kosta skattebetalarna ännu mer pengar. Eller så får de elever som går där betala priset med färre lärare.

Så här går det när kommuner driver skolor. 

Helt utan vinst. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!