Målareförbundet och räkmackan

Facket är en aldrig sinande källa att ösa ur för inspiration.

Målareförbundet till exempel. Ni kommer väl ihåg dem som beställda massa tårta i förra avtalförhandlingen och firade att de äntligen fick strejka?

Faktum är att de strejkar jämt. Om man kollar Medlingsinstitutets statistik för strejkvarsel så har de bara statistik online från 2013. Enligt den har Målarna strejkat 2013, 2015, 2016 och 2017. Varför de inte strejkade 2014 var för att just den gången lyckades de förhandla fram ett 2-årigt avtal. De ville inte hålla på i valrörelsen.

Nu blir det väl ny tårta på förbundskansliet för äntligen fick LO betalt för de 187 miljoner kronor de hittills gett S sedan avdragsrätten för fackföreningsavgiften togs bort. LO hymlar heller inte, som ni kan läsa står det uttryckligen att de påverkat budgeten. Som alltså är något som demokratiskt valda partier pysslar med men LO rundar i vanlig ordning detta.

På Twitter har Målarna dragit igång en slags informationskampanj som de verkar döpt till “Visste du att?” så jag tänkte inte vara sämre.

Jag tror inte folk vet hur mycket räkmacka det där avtalet innehåller så jag tog Målarna på orden och har gjort ett litet “Visste du att?” själv här. För jag har läst lite grann i det kollektivavtal landets målare har och hittat…..ledighet mest faktiskt.

Om du till exempel byter jobb, ja då har varje målare i landet rätt till en hel extra veckas semester. En målare som byter jobb varje år har alltså varje år rätt till 40 extra timmar betald semester.

Varje målare har förutom detta rätt till nästan en hel arbetsvecka ytterligare extra ledigt, i form av arbetstidsförkortning.

Om man måste jobba över har man rätt till både övertidsersättning och 1,75 timme för varje timmes ledighet. Om man sedan slutar, det verkar även gälla om man får sparken, så har man rätt till hela sin inarbetade timbank gånger 1,75 ytterligare.

Om man tar ut sin komp under vinterhalvåret från man ännu mer ledigt – då räknas varje injobbad timme som två timmar. Så den som vill ta sportlov eller extra ledighet över jul, grattis. Kostar inga semesterdagar alls om man planerar lite. En dags ledigt kostar ju bara en halv dags komp. Så en vecka i Sälen kostar alltså i jobbad tid 2,5 arbetsdagar.

Övertidsersättningen är 75 % extra betalt.

Sedan har målare som särskilt utvald yrkesgrupp rätt att få ledigt för att gå och rösta men också “utförande av uppdrag”. Alla yrkesgrupper kanske får ledigt för att gå och rösta men jag har svårt att se poängen eftersom man röstar på söndagar. Syftar deltagande i allmänna val på att valarbeta för Socialdemokraterna kanske?

Minst två raster per dag. Inte två raster. Minst två.

Målarna får också betalt för att vabba, som annars Försäkringskassan ersätter men måleriföretagen tvingas alltså att betala delar av lönen trots att alla får vabbersättning från Försäkringskassan.

Detta var bara första delen. Jag återkommer med mer godbitar från fackförbundet vars främsta mål verkar vara att medlemmarna ska jobba så lite så mycket.

Med de här villkoren är jag förundrad hur någon idag ens pallar att starta en målerifirma med anställda faktiskt. För som alla vet, dessa krav omfattar ju inte oss företagare. 

Kan gissa att många företagare som läser detta…..förundras. 

 

10 kommentarer
 1. Jaha, det var målare jag borde blivit istället för egen företagare. Varför tar inte facken ansvar och informerar om sånt här redan i årskurs 8 innan hen väljer till gymnasiet?

 2. Kommer inte Alliansen lyfta ut avdragen för fackavgiften och stoppa detta hutlöst dyra (3.7miljárder!!!) förslag? Varför ska de 70% som inte röstar på Partiet vara med och skattefinansiera Socialdemokraternas valmegafon? Räkna därtill med att LO kommer höja fackavgifterna med 30% för att få in äänu mera pengar. Sänk istället skatten med motsvarande belopp så kan man välja om man lägga pengarna på en odemokratisk politisk organisaation eller lägga pengarna på annat.

 3. Jag tycker att du ska fråga måleriföretagen varför de gått med på detta? Varför är måleriföretagen så villiga att gå fackets vägar? Finns det inget jävlar anamma i företagsvärlden? Är företagarna sådana sillmjölkar som bara jamsar med? Sätt ner foten för helvete! Blir dock intressant att läsa varför företagarna gått med på att teckna dessa avtal mad facket.

 4. Hej
  1 timme övertid ger 1,75 timmar i kompbank som ger 3,5 timmar i nov-april…
  Hyffsad hävstång! 1 dags övertid räknas som 3,5 dagar ledigt!
  Nyckeln är ersätts med och tas ut.
  Du jobbar in övertid som ersätts med 1,7 ggr komp i kompbank. Sparar kompen och tar ut den när den ger 2 ggr…
  Eller det låter för bra för att vara sant!

 5. Som sagt, man vill inte anställa och framförallt inte under LO avtalen. Tjänstemännens är lite bättre men dock. Anställa gör man utanför kollektivavtalen i så fall med fri lönesättning

 6. Du glömde också alla de målare som blir varslade från okt-mars och inte kan hitta sig nya jobb för de är brist just den tiden. Och hur ofta jobbar då folk övertid? Jag har inte jobbar 1 timme övertid sen 2013. Eller de faktum att vi ska resa till andra städer och inte få ersättning för den tiden(om vi inte kör egen bil) utan ska vara där kl 7 på morgonen. Hur många dagis tar emot barnen före 6? Endast nattdagis. Och sedan sluta 4 där och barnen får va yttligare någon timme extra på dagis. En arbetsdag kan alltså bli 11-12 timmar lång. Och rasterna är obetalda så vad gör fler raster? Fortfarande obetalt, då får man jobba längre. / målare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Namn *