Expos ekonomi


Jag har fått ut Expos årsredovisningar via Länsstyrelsen eftersom de inte har lust att vara transparenta själva.

Intressant ändå att en organisation som har som affärsidé att granska inte själva vill vara transparenta. Upplever att deras anhängare inte heller är särskilt förtjusta i att granskaren granskas. Det som populärt kallas för “hatsvans” men som vänstern aldrig tycker att de behöver ta ansvar över samtidigt som de i en uttalad taktik beskyller alla till höger för den “hatsvans” vi också råkar få utan att vi bett om den. Olika regler där.

Skälet till varför jag ville kolla årsredovisningarna är framför allt för att få ännu mer bevis för hur Tillsammanskapet byggts upp.

2013 gick Expo dåligt, över 2 miljoner kronor i förlust. Som man kan se i denna och samtliga följande års årsredovisningar kom de mesta intäkterna från kurser just från LO inklusive IF Metall. Det året förbrukade de det egna kapitalet och för att undvika att gå under ekonomiskt fick de ett kapitaltillskott, från vilka framgår inte. Kanske Stieg Larssons stiftelse.

De skrev också att de 2014 skulle få royalty på Millenium-serien, vilket betyder att alla som köper dessa böcker indirekt bidrar till Expos arbete.

De fixade också extra skattebidrag genom att utnyttja någon av Arbetsförmedlingens alla lönebidrag. Vilket de gjort varje år jag kollat. 2013 hade de 15 anställda och minst en, kanske två personer av dessa var anställda på löner skattebetalarna helt eller delvis betalat.

Valåret 2014 gick det bättre. Och det är också det här året som man alltså drar igång sin opinionsbildningssatsning Tillsammaskapet. 2014 kom intäkterna även detta år till stor del från LO och olika fackförbund, framför allt IF Metall och Kommunal. Natur & Kultur och Postkodlotteriet var andra finansiärer. De höll även en del av de 490 föreläsningarna på myndigheter och politiska partier, vilka alltså betalat dem med skattepengar.

“Under 2014 har Expo utökat sin hjälp till lokala antirasistiska gräsrotsgrupper genom utbildningar, uppstartsmöten och kontinuerlig coachning av grupperna. Under året har ca 30 nya grupper bildats som bedrivit flera utåtriktade aktiviteter som flygbladsutdelningar, demonstrationer med mera”

Demonstrationerna de syftar på är just de “vända ryggen till SD” som lajvade folklig spontanreaktion men som i själva verket var mycket organiserat. Av Expo.

2014 lyckades de vända minusresultatet till ett plus på 800 000 kronor och intäkterna ökade kraftigt från knappt 8,5 miljoner kronor till 12,5 miljoner. Hela 4 miljoner i ökning. Som ni kan se ökade framför allt intäkterna utanför bidragen, vilket bland annat är kurser och föreläsningar men även den royalty de fick från Millenium-boken måste ha ingått där.

Även 2014 hade Expo lönebidrag från Arbetsförmedlingen.

2015 fortsatte pengarna komma in från LO, IF Metall och Kommunal. Även Postkodlotteriet fortsatte att stödja. Ssatsningen Tillsammansskapet de drog igång 2014 fortsattes att byggas ut. Även här med utbildningar, uppstartsmöten och kontinuerligt stöd. 20 nya grupper bildades 2015 så vid det året uppgick alltså grupperna till 50 stycken.

“Grupperna inom Tillsammansskapet har på egen hand eller med stöd av stiftelsen bedrivit flera utåtriktade aktiviteter som demonstrationer, kaféträffar, manifestationer med mera”

Omsättningen fortsatte att stiga men 2015 är det plötsligt Övriga rörelseintäkter som ökar, från 98 000 till enorma 5,2 miljoner kronor. Nettoomsättningen sjunker däremot från nästan 7 miljoner kronor till 2,8 miljoner kronor. Total omsättning steg från 12,5 miljoner till nästan 14 miljoner kronor.

Även 2015 har de tagit emot lönebidrag, på drygt 250 000 skattekronor från Arbetsförmedlingen. Antal anställda har stigit från 15 personer 2013 till 20 personer 2015.

2016 övergick hela stiftelsens verksamhet inom enheten Organisering, där Tillsammansskapet alltså ingår, till egen verksamhet. Det årets slöts också tydligen ett hemligt avtal med någon part där Expo på uppdrag månadsbasis producerar omvärlsanalyser. Det vill säga en verksamhet du kan hitta på vilken PR-byrå som helst. Expo går alltså in i PR-verksamhet mer eller mindre, och därmed konkurrerar de med alla de byråer som säljer just detta idag.

De bygger upp någon slags databas också, det de kallar det digitala arkivet och som innehåller personuppgifter.

Nu får man inte lagra personuppgifter hur som helst. Vore intressant om Datainspektionen kan garantera att detta digitala arkiv, som jag tolkar som att fler än Expo får ta del av men det är skrivet lite otydligt i årsredovisningen, följer de rätt hårda regler som finns kring just personuppgifter.

Man får heller inte under några omständigheter föra register på folks politiska uppfattningar enligt lagen. Inte ens för eget bruk. Man får helt enkelt inte registrera folk på det sättet. Men jag utgår från Expo känner till detta redan.

De fortsatte att samarbeta med LO och framför allt IF Metall och GS. 2016 ingick de även samarbete med Svenska Kyrkan och de fick bidrag från MUCF.

Kollar man på MUCFs hemsida framgår det att de även 2015 fick bidrag därifrån men detta redovisade de inte särskilt i årsredovisningen. Totalt har de fått över en miljon kronor. Hittills.

Tillsammansskapet fortsatte att växa, med 12 grupper. Så totalt enligt dem själva fanns det 62 grupper runt om i Sverige vid utgången av 2016. Under 2017 har de fortsatt att bygga, vad målet är vet bara de själva. Men samtliga grupper är alltså organiserade och därmed också finansierade av Expo eftersom det kostar pengar att coacha, utbilda och starta upp.

“De lokala grupperna genomförde hundratals aktiviteter och flera lokala kampanjer. Enheten har hållit utbildningar för fackförbund, inom ramen för avtalade samarbeten. I december övergick verksamheten till en egen fristående organisation varpå en del av personalen valde att följa med i övergången”

Även 2016 mottog de lönebidrag och detta år på betydligt mer, hela 326 000 skattekronor.

1 miljon kronor i rena bidrag från MUCF och 1 miljon kronor i skattebidrag från Arbetsförmedlingen sedan 2013. Två miljoner kronor rätt ner i fickan på Expo. Lönebidrag varje år. Man kan nästa tro att Expo satt detta i system.  Nu diskuterar politikerna att hindra företag och organisationer från att överutnyttja systemet just genom att spärra verksamheter från att ha lönebidrag för många år på raken.

Jag har kollat på den ideella förening som Tillsammansskapet nu utgör som egen verksamhet. Föreningen startade 2016. Men har ingen F-skattsedel. För att kunna sälja och köpa saker och vara arbetsgivare behöver man nämligen just F-skatt även om du är en ideell förening. Moms behövs inte för ideella föreningar.

Så vem betalar Alex Bengtssons lön?

Och de övriga som valde att följa med från Expo 2016 när verksamheten blev förening?

De kan omöjligt vara arbetsgivare om de inte har registrerat sig som det nämligen och de kan heller inte sälja kurser och föreläsningar utan F-skatt. 

Jag tycker att det ser ut som om att Tillsammansskapets anställda är anställda någon annanstans faktiskt. Man kan inte leva på luft och någonstans ifrån kommer Alex Bengtssons lön. Föreningen är registrerad på samma adress i Knivsta där Bengtsson själv bor för övrigt.

Tillsammansskapet har finansierats från 2014 och framåt av Stiftelsen Expo. Av deras pengar och med hjälp av deras personal. De tog en aktiv del i valet 2014 och har som uttalat syfte att påverka valet 2018. De frågor de driver är fackförbundet Kommunals frågor framför allt men även LO centralt. De får understöd av Vänsterpartiet både nationellt och lokalt, som också driver samma frågor. Autonoma vänstern hjälper till med mobilisering och deltar fysiskt på saker.

Tillsammansskapet är otvetydigt en del av Expo även om de är en förening. Även om någon tredje part betalar lönerna. För verksamheten har finansierats och byggts upp under 3 år av Expos pengar och Expos idéer och sprider nu dessa vidare. 

Expos Tillsammansskapet är en del av valrörelsen 2018 och ska ses som det. De ska även betraktas som ytterligare en förening som driver fackförbundet Kommunals valfrågor samt andra LO-förbunds.

……………………………………………………………………….

Vill du bidra till fler sådana här granskningar?

Bli en patreon

 Eller swisha till: 0762096244

15 kommentarer till Expos ekonomi

 1. Försäkringskassan borde kunna svara på vem som är registrerad arbetsgivare för den gode Alex Bengtsson. Men det har du kanske redan kollat.

 2. REBECCA WEIDMO UVELL du är en stjärna mot sossepack himlen för utan tvekan stötas och sponsras det här av vänstern och Soros

 3. Gillar ditt grävande. Bra jobbat.
  Kollade själv , för ett par år sedan, upp Expo och deras kopplingar till bla Piscatus AB (som då ägdes av Robert Aschberg), samt även kopplingen till AFA.
  Visste inte då expos kopplingar till fackföreningsrörelsen. Då kunde man ana bla Aschberg och även Mona Sahlin som röda trådar i bakgrunden i de olika kopplingarna som fanns till expo.
  Kan man med fog säga att ditt grävande visar på samband mellan expo och det socialdemokratiska partiet ?
  I mina ögon är expo en odemokratisk rörelse, med tanke på närheten till AFA och dess verksamhet.
  För att inte tala om Piscatus som förser expo med uppgifter om folk. Offentlighetsprincipen är ju i grunden bra, men utnyttjas av krafter som inte borde få tillgång till alla de uppgifter som finns tillgängliga i samhället.
  Ska bli kul att se hur smutsig valrörelsen blir nästa år.

 4. En mycket intressant läsning, Rebecca du är en klippa, jag har nu fått mej den uppfattningen att alla som är fackligt anslutna har försäkringar genom Folksam och sitt lönekonto hos Swedbank bidrar indirekt till sossarnas och vänsterns finansiering.
  För egen del kommer jag att föra detta vidare till alla okunniga svenskar som läser DN och Expressen som enda “fakta källa” och arbeta för att alla som är LO anslutna ska tänka om.

 5. Vi har sett det förr. Organisationen Offensiv, som drev antirasistiska aktioner, elevkampanjen för att bränna och välta bilar etc med hjälp av en massa lättledda ungdomar medan arrangörerna höll sig bekvämt i bakgrunden.
  Expo driver nu i bästa kedjebrevstil Tillsammanskapet som i sin tur driver en lättledd skara aktionsgrupper framför sig (typ Ung i Sverige) för att driva sina frågor, dock främst genom att sabotera andras frågor.

 6. Jag tycker att detta material borde kunna utgöra en grund för eko-brottsmyndigheten att göra en brottsutrdedning på. Det är utan tvekan,rejäla anledningar till misstanke om flera brott här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Copy link
Powered by Social Snap