Mer om Expo och valet 2018

Igår skrev jag om Expo, deras organisation Tillsammansskapet som de betalat anställda och finansierat sedan 2014. Jag fick inte plats med allt.

Som ett brev på posten får man InteRasistMen på sig, och Researchgruppen. De hänger ihop. Synd att de är så dåliga bara. Jag menar, om du ska klaga på hur folk stavar kanske du borde korrläsa tweeten själv innan du skickar?

Sist jag kollade kommer inte 2 efter 2 utan det ska stå 3 men att IRM räknar lite annorlunda är sedan gammalt. Det måste man om man ska kunna se en nazist bakom varje buske. Extra kul att han försöker läxa upp mig om crowd. Jag fick 136 000 kronor för ett år sedan och 60 000 kronor förra vecka just via crowdfunding. Men så är research ett ord de svänger sig med utan att veta hur man gör också.

Nu är det en vanlig taktik bland dessa personer att spela dumma vad gäller finansiering. Att det bara kan handla om rena kontanter. Jag har sagt det i så många inlägg men eftersom upprepning är kunskapens moder: man kan finansiera vad som helst med tid.

Att få jobba med säg en vänster jaga-nassar-i-varje-buske-blogg på arbetstid, bara för att ta ett exempel taget helt från luften, för att ens arbetsgivare säg sympatiserar med agendan, ÄR att finansera sajten. För tid är det som är dyrt. IRM kämpar på med att förneka att de finansierats så men jag har förstahandsinformation från bland annat ett S-distrikt att de anställde Henrik Johansson just med det syftet – att driva IRM i valrörelsen. Men som sagt, kämpa.

(Jag fick radera en kommentar från nämnda Henrik Johansson som trots att han har en egen sajt, det vill säga interasistmen.se, ville använda min kanal igår för att spela dum vad gäller finansiering. Det fick han inte.)

Lite uppförsbacke blir det ändå att hävda noll koppling till LO och S när man själv jobbar på Kommunal.

Och nassejagarna försöker i vanlig ordning att hålla sig långt borta från argument. De ”känner”. Handhjärta på er.

Många frågar mig hur jag pallar mitt jobb. Med allt hat som finns online. Nu ser ni varför jag alltid svarar att det är lätt. Detta, mina vänner, är så bra motstånd jag har. Det här är deras A-game. Såklart det är lätt. Och kul.

Apropå Kommunal så är Alex Bengtsson för övrigt gift med tredje vice ordförande i just Kommunal, Lisa Bengtsson. Röda flaggor vajade på deras bröllopsfoto. Vänster alltså.

Tillbaka till Expo och Tillsammanskapet.

De inledde alltså planerna efter valet 2014, med uttalat syfte att påverka valrörelsen 2018. Organisationen leds av Alex Bengtsson, som jobbat länge på Expo. Pengarna som byggt upp allt kommer från Expo.

Och Expo, samt Tillsammansskapet får en betydande del av sina intäkter just från LO-förbunden och LO. Sedan gammalt. Detta bekräftas av Karl Petter Thorwaldsson själv i en intervju jag länkade till i förra inlägget. Han gick utbildningar hos Expo redan som SSU-are. Banden mellan LO och Expo är djupa och långa.

Exakt hur mycket pengar de tjänar på LO vill de inte berätta, faktum är att Expo inte vill berätta någonting om sin ekonomi. De är en stiftelse så ingen årsredovisning måste lämnas in till Bolagsverket. Och de har inte publicerat någon egen årsredovisning online.

Men på Allabolag.se kan man åtminstone få en liten pusselbit. Stiftelsen bildades 1995 har varit momsregistrerade sedan dess. Utgivning av tidskrifter var möjligtvis sant när de startade men numera agerar de som en professionell tankesmedja snarare.

Statens kulturråd, och sossestyrda Göteborg och Malmö tillhör de kunder som köper tjänster varje år. Och Statens kulturråd som verkar vara största offentliga kunden.

Just Kävlinge verkar vara ett av de tidiga ställen Tillsammansskapet skapade en förening på. Tror inte att det är en slump att de sedan fick kommunen som finansiär/kund.

Jag hade fel när jag skrev igår att valet 2018 är det första val de engagerar sig. Följer man deras Facebook-flöde kan man se att det första fotot laddades upp den 6 mars 2014, då inte ens loggan var klar.

Det var Tillsammansskapet som organiserade de protester mot Sverigedemokraternas olika möten inför EU-val och riksdagsval som genomfördes runt om i Sverige, när folk vände ryggen åt dem. Detta beskrevs som folkliga protester. I själva verket var samtliga organiserade av Expos Tillsammanskapet. Den 25 maj 2014 postade de den här bilden på Facebook. Förutom något enstaka undantag framgick det ingenstans i de artiklar som rapporterade om dessa tysta demonstrationer, och de var många, att det var en förening som organiserat alla.

Sverige Radio kallade i sin rapportering demonstrationen i Mölndal för att ”vissa vände ryggen till”. Inte en rad om att det var en förening som organiserat det, vilket antyder att de inte tagit reda på det.

Kollar man till exempel i Gefle Dagblad står det ”motdemonstranter”. I Östersundsposten beskrevs manifestationen ungefär på samma sätt, som något spontant och folkligt. 

Expressens kanske sämsta journalist Lars Lindström, som skriver samma krönika om och om igen sedan 5-6 år tillbaka, skrev i en artikel att Expressen granskat SDs valturné. Särskilt bra jobb gjorde de inte kan jag tycka. För de beskrev också kampanjen organiserat av Expos Tillsammanskap som något spontant folkligt. Vilket det inte var alls. Men de orkade uppenbarligen inte tänka ett steg längre utan nöjde sig med den information som de skedmatades med av aktivisterna bakom hela kampanjen.

När man följer Tillsammansskapets Facebook-flöde trillar bevisen ut från skärmen på allt det jag hittills redovisat – att hela rörelsen understöds av de gamla vanliga i LO, ABF och andra delar av vänstern. Även den autonoma vänstern, som jag ska komma till snart. Hyresgästföreningen, Bostad för Alla, Transportarbetarförbundet, Kommunal, IF Metall. Alla dyker de upp gång på gång.

Bland personerna som ställt upp och bidragit kan man rada upp vänsterprofil efter vänsterprofil inklusive Expos Bilan Osman, som även skriver i Aftonbladet, Somar al Naher, vänsterskribent och Helle Klein som är chefredaktör för LO:s tidningen Arbetet.

Vad gäller den mer ljusskygga delen av vänstern, delen som gillar våld och ogillar demokrati, hittar vi en uppsjö av de gamla vanliga.

Lämpligt då att Expo nyligen anställt syndikalisten och vänsteraktivisten Daniel Wiklander som chefredaktör precis. Han försvarade våld som metod senast 2014 i en artikel i Arbetaren. Artikeln protesterar mot att AFA-aktivisten Joel Ahlmqvist dömdes för mordförsök när han högg en nazist i ryggen med en kniv under demonstrationerna i Kärrtorp.

Letar man bland grupperna online hittar man till exempel Afa-anstrukna Allt åt Alla Stockholm. De är också en del av den vänster som nu alltså använder demonstrationen i Stockholm som hävstång in i den politiska debatten vad gäller helt andra frågor, och en kickstart för valrörelsen. Allt åt alla organiserar bland annat ett gäng gamla AFA och Revolutionära Fronten, inklusive Mathias Wåg som själv dessutom deltog i stenkastningen mot polisen i Hamburg.

Kämpa Stockholm och alla andra lokala Kämpa-organisationer är del av samma autonoma nätverk, som även de bland annat deltog i våldet i Hamburg under G20-mötet i somras. Andra vänsterorganisationer inom den autonoma delen är Linje 17,  som bilades i samband med demonstrationerna i Kärrtorp, Arbetarmakt, som är revolutionära kommunister, Rött forum som är socialister men även samarbetar med ABF, Asylrörelsen i stockholm som samarbetar med gamla KPMLR, de som vill största demokratin med våld och införa diktatur alltså (Wolter och Sundhages parti).

Vart man än vänder sig är det samma gamla socialister som nu hittat ett nytt varumärke att verka under.

Tillsammansskapet har lyckats etablera sig på många platser redan. I Uppsala får Hyresgästföreningen till och med göra reklam på profilbilden.

Tillsammans för Göteborgs sida på Facebook skapades 2013 redan. Oklart om det egentligen är en gammal sida som gjorts om eller om Tillsammansskapet de facto hade en FB-sida redan då för enligt mina uppgifter drog de igång först 2014. Flera av föreningarna har just så här gamla sidor.

I januari 2015 länkade Tillsammansskapet centralt till följande orter där de simultant organiserat ”folkliga protester” för media att rapportera om som just detta. Vilket de flesta gjorde.

Jag har hittat grupper via FB på följande platser: Halmstad, Luleå, Södertälje, Falkenberg, Norrköping, Karlskrona, Eskilstuna, Borlänge, Falun, Strängnäs, Flen, Kungsbacka, Smedjebacken, Håbo (där är jag uppvuxen), Sundbyberg, Höör, Kungälv och de finns bevisligen även i Västerås, Knivsta, Burlöv, Vänersborg, Jönköping, Frillesås (där Alex Bengtsson är uppvuxen), Mora och Ludvika. Garanterat på fler platser än så också, jag har inte hittat alla.

Centralt erbjuder Tillsammanskapet förutom att de koordinerar alla events och lär upp folk bland annat material, som den här bilden som dyker upp här och var på lokala sidor, klistermärken och annat material.

Enligt Dalademokraten blev de en riksorganisation i januari 2017, även då hölls mötet just i Smedjebacken i Dalarna. I Folkets Hus, var annars?

Parisa Öst, som var med och organiserade deras aktion mot SD i just Mölndal, är förtroendevald i fackförbundet Kommunal. 

I styrelsen sitter alltså en vänsteraktivist och anställd fram till Tillammansskapet bildades på Expo, en vänsterpartist, en vänsteraktivist och genusvetare och en anställd på Expo. Eller åtminstone var Söderbergh det. Elise Abramsson är också från Expo.

Ska vi sammanfatta det här är alltså Tilllsammanskapet en del av Expo, de har grundat och organiserat hela rörelsen. Även om Tillsammanskapet står på egna ben som organisation är de en inofficiell del av Expo fortfarande. Förmodligen kommer pengarna därifrån också och andra resurser som grafisk formgivning, IT etc. Men som sagt, det hade jag kunnat kolla om årsredovisningarna varit publika vilket de inte är.

De inledde före valet 2014 och organiserade samtliga eller åtminstone den stora majoriteten av ”vända-ryggen-mot-SD” demonstrationerna som media rapporterade om som folkliga protester, helt i linje med deras mål.

För lanseringen av varumärket hade de planerat till året före valet 2018. Under tiden har Expo anställt olika organizers för att starta och driva upp alla dessa ”lokala initiativ”, orkestrerat från Expo central. Klassisk Astroturfing i grunden men som sedan, efter organiseringen de facto övergått till lokala förmågor så att kalla det astroturfing nu är fel. Nu driver varje förening sitt eget lokalt. 2018 inleddes lanseringen av varumärket Tillsammanskapet. Första gången jag och säkert många med mig hörde varumärket var när Bengtsson debatterade mot Ann Heberlein i SVT Opinion den 17 augusti i år.

(Läs kommentaren undser statusen där Tillsammanskapets medlem bekräftar att de måste bli bättre på att driva agenda mot Alliansen, dvs partipolitik.)

Finansiärer och samarbetspartners både centralt och lokalt är delar av arbetarrörelsen: ABF, Folkets Hus, Hyresgästföreningen, Transportarbetarförbundet, IF Metall, Kommunal och LO centralt dominerar.

Sympatisörer och extra både folk och digital support får de slutligen från den ljusskygga autonoma vänstern och sekt-vänstern.

Allt syftar till att sätta agendan inför kommande val och driva de frågor deras samarbetspartners, de som supportrar genom att köpa föreläsningar, kurser, upplåter lokaler och personal, frågor. Där kommer BB-kris (Kommunal), bostad till alla eller rättare sagt hyresrätter (Hyresgästföreningen), Folkets hus och ABF lånar ut bland annat lokaler till möten etc.

Expo har länge betraktas av många som oberoende experter på antirasism. Men när läste ni senast en granskning av rasismen/främlingsfientligheten som finns inom LO-förbunden? För den finns. Go home, skrek Byggnads åt de lettiska arbetarna i Vaxholm. Bland Byggnads väljare blev SD största parti en opinionsmätning 2015.

Man biter inte den hand som föder. Expo har aldrig varit oberoende.

Och nu har de alltså tagit steget rätt in i partipolitiken, för LO:s frågor är Socialdemokraternas frågor. De sitter i deras VU. LO har alltid drivit på hårt i de frågor de vill att Socialdemokraterna ska ta som sina även om de ibland även kritiserat sitt eget parti.

Valrörelsen 2018 har en ny spelare och jag förväntar mig nu att media inte rapporterar okritiskt. Hoppas kan man i alla fall.

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!